licens på allt…och lite till


Tv-licens eller inte. Det är frågan.  Nu ska man kunna titta på SVT-s alla program  på datorn i realtid.  Därmed blir ens dator ens tv. Licens kommer tas ut på datorer, mobiler och paddor. Det är tanken. Och så kommer det att bli det. Det är lite kommunism över det hela.

men!

Som jag hörde igår i radion så man kommer inte vara så hårt med att kolla just detta. Man ska inte kolla om man nu tittar på tv på datorn eller ej. Och varför. Ju.  Ganska så enkelt. Man skapar först vanan. När vanan sen  är djupt rotad då börjar man bli mer konsekvent.
Det är som med dagstidningarna på nätet. Allt mindre kan man bara läsa utan vidare. Allt mer kopplas till plustjänst som man ska betalas för för att kunna läsa.  Det smyger in och tills lut blir det inget som kan läsas gratis heller.
I och med att alla datorer, telefoner och paddor kan ta emot tv-program så kommer apparaterna betraktas som tv-mottagare.
Intressant hur man kommer att lösa licensfrågan. Ska man ha en licens per familj eller ska man betala efter alla apparater som man har i sin ägo.  Det är ju inte heller hållbart.  Jag har själv 3 telefoner och 5 datorer. Inga paddor. Än.

Vore det inte bättre  om man nu vill titta tv-n på datorn  att de får logga in och betala med inloggningen? Eller att man har en tv-kort som man kan koppla till tv-n eller till datorn osv. Man kan trots allt bara titta på en skärm åt gången.  Det är som med den mobila bredbandet. Man använder på EN datorn åt gången.

Fast när jag lyssnar på Pratradion så är det helt klart att alla har en helt egen ide om hur man skulle kunna lösa detta. Enighet existerar inte.  🙂

Expressen, DN, DN,

Annons

22 tankar om “licens på allt…och lite till

 1. Bra förslag det där med att vill man titta så betalar man när man loggar in… Jag tittar ju aldrig på film på datorn och knappt på tv ens…då får det verkligen vara något bra…. Ja, vi får vä se vad de hittar på???

  Gilla

  • å så tråkigt. Lyssnade 3 minuter sen la mitt öra av. Jag hellre läser sådana saker då ja kan hoppa över det ovidkommande dravlet som jag inte tycker tillför något.
   Sen inte är de särskilt underhållande trots att någon gillade dem jätte mycket som de var tvungna att berätta.
   Monotont prat är nog det värsta jag vet.
   Men licensen stinker och det tycker nog många. Eller den stinker i den form som den är nu och vad beslutfattarna vill införa.

   Gilla

 2. Jag tycker att det är logiskt att alla media där man kan se TV omfattas av licensen. Och än så länge tycker jag inte att det finns nåt bättre sätt att betala för TV i reklamfria kanaler

  Gilla

 3. Ja och sen hur löser man frågan när arbetet står för dator och telefon?
  Men självklart kommer jag att betala TV-Licens när de tar bort all reklam från 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 osv. Alternativt plocka bort 1 och 2 för det är ändå ingen som vill se skiten och radio, ja det finns i alla bilar. Ska man betala TV/Radio lic för det då?

  Sen vill jag se lite sjysst sport så tittar jag självklart på 1 och 2, inte betalar jag 750kr för ett ComHem ab med alla sportkanaler. Ja just det jag behöver ju en sjysst TV oxo för att titta på mina kanaler om jag inte vill se på en liten datorskärm. Så då lägger vi väl 8895 på en ny TV. Sen ska jag ju köpa en surround anläggning för 4995 med förstärkare, radio, högtalare mm eller ska jag gå all in och köpa lite finare anläggning för 29995 så jag kan lyssna på mina 300kronors CD skivor eller min Blueray spelare för 2990. Svårt val.

  Ja just det jag behöver ju en sjysst TV-bänk oxo from Asplunds tjatjing 7990 för den och en fin soffa för 23800, stor nog för mina vänner. Sen vill vi ju inte sitta i mörker från en tv-skärm så lite lampor från Foscarini, Mooi och Flos (Twiggy, Global, Randomlight mm) för 23500. Mattor skiter vi i, jag vill ha det spartanskt.

  Allt detta ska ju in i min nya lägenhet som kostade 4,8msek för 74kvm på Söder. Sen att jag betalar 54% skatt på min lön innan jag kan handla alla dessa fina sakerna är ju inte relevant.

  Nä, SJÄLVKLART ska jag betala TV licensen! 🙂

  Gilla

  • Företag ska också beläggas med tv-licens. En stort företag kommer betala för var tionde datorn. Så var det sagt för ett år sen.
   Nu igår sas också att de kommer inte kollas så hårt heller och någon erkände dessutom att det inte finns längre pejling.
   den kan inte mäta de nya apparaterna. 🙂

   Gilla

 4. Jag säger som Charles Manson, när han för första gången satt i vittnesbåset gällande Tate/ LaBiance-slakterna. ”Jag har utträtt ur världen” 😉

  Gilla

 5. Jo, jag betalar också min Tv-licens, men jag tycker att det är dyrt och om de skulle sätta en licens för datorn också så tycker jag det är sjukt… De försöker att hitta hur många sjuka extraavgifter som helst, Som trängselskatten ex. Man undrar ibland vad som kommer härnäst? 🙂

  Gilla

 6. En sak som irriterar mig oerhört är att tekniken blir bättre och mer avancerad för varje dag som går men innehållet blir oftast ytligare… åtminstone i min smak. Jag behöver inte programmera mitt kylskåp eller min ugn på distans… Det är som det där folk tänker ibland : ‘de kan gå på månen men inte se till att människorna hemma har det bra’…
  Och med TVn så undrar jag vilka program man tittar på i en mobil, kanske de bara zappar? Jag har en känsla av att en stor grupp mest tittar på nerladdade eller hyrda filmer, och det kan ju inte Public Service konkurrera med – nästan alla deras filmer är repriser…

  Gilla

 7. Svaret från min sida om kramar…
  Hej Antonia..
  Jovisst behöver du en kram ibland det gör vi alla..
  Människan är ett flockdjur och behöver känna närhet..
  Men kram på nätet är inte så allvarligt menad..Det är mer ett istället för hej då ungefär..

  När jag var ny i bloggvärlden så var jag så generad och vågade knappt skriva ””Kram” Numera säger jag vad som helst i princip..Man märker också vilka som är nya En man talade vänligt men besämt om för mig att han vat gift och avslutade alltid sina kommentarer med sitt och fruns namn numera är det kram och puss ingen frus namn komiskt eller hur fniss..Men riktiga kramar ja dom spar jag till familj och vänner..Så nu får du en allvarligt menad kram trots allt
  Nicki….

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.