rövslickare finns det gott om…


Jag har inte läst Camilla Läckbergs så prisade deckare.  En deckardrottning säger många.  Hon satt i alla soffor och pratade om sina böcker och hur hon träffade sin man Martin Melin. Polisen som vann Robinsontävlingen. Camilla sökte upp honom för att få råd om hur brott löses för att undvika konstigheter i böckerna. Sen blev det kärlek och sen giftermål. Allt utflyttad till twitter och sociala medier så att vi enkla kan också delta i era härliga tankar och liv.

Så jag bänkade mig framför tv-n hos min kompis. Man blev ju nyfiken och ville se det alla pratade om. Antiklimax blev det. Det var det värsta smörjan jag såg i deckarvägen.  Så amatörmässigt så det gör ont.  Om polisen löser brott på det här sättet så förstår jag varför så många brott inte kan lösas på grund av okompetens. Eller vad var det Melin bidrog med?

Camilla Läckberg vill bli en sorts Agatha Christie. Fast försöket är bara en fiasko, en dålig pastisch. Jag vet inte om böckerna är bättre, men som film borde någon har vaknat i tid och stoppat den. eller blev det bara så att en masspsykos drog över redaktioner i Sverige, där en som kanske var köpt från början hyllar så  börjar alla andra hylla för att inte verka sämre.  Snöbollen rullar… typ.
Camilla Läckberg hävdar fortfarande att många ger henne positivt respons. Vänner? som säger att ehh…bryr dig inte. Folk är bara avundsjuka. Dina böcker är fantastiska, filmerna likaså. Rövslickeri. Vore inte bättre att lyssna på mängden missnöjda än att stoppa huvudet i sanden?

Jag ser inte ett misslyckande som negativt.  Det är just misslyckande som drar utvecklingen framåt. Det är av misslyckande man lär sig och om man är smart lär man sig en hel del på vägen sen.   Och om du Camilla Läckberg ( fast du kommer aldrig läsa dessa rader, det är ju trots allt bara en tio-tal som gör det) läser dessa rader, så mitt råd är att göra nåt konstruktivt av det hela. Istället att bara se och höra det du är nöjd med. Det är ju dyrköpt erfarenhet då filmen var ju inte billigt att göra.  För SVT. Men istället att bara hävda att du är bra när slöjan föll från mångas ögon är kanske då dags att ändra i konceptet och skriva bättre böcker och inte något som vilken nybörjare som helst kan göra tom bättre, men aldrig fick den turen att träffa en halvblind redaktör som släppte igenom och hyllade dina böcker. Där sen alla andra hakade på.

Expressen

Annons

13 tankar om “rövslickare finns det gott om…

 1. Läser inte några Svenska böcker över huvudtaget. Föredrar att läsa Engelska böcker och definitivt inte deckare, det går det ju 13st på dussinet. Ser heller inte några Svenska filmer för den delen, tycker att de flesta Svenska skådisar med undantag för Peter Stormare, Kjell Bergqvist och Sällskapsresan filmerna. Det är alltid samma skådisar.

  Sen gällande hur brott löses så tror jag säkert att det är som i Camillas böcker (har inte läst dem) med tanke på att under 10% av alla brott i Sverige löses eller något åt det hållet. Polisen i Sverige är rena skandalen och borde lära mer från bla. Engelska polisen.

  Gilla

  • Det vore ju skrämmande om hon återger hur polisen missköter sitt jobb, men eftersom hon kände och uttalade om att hon har kontaktat polismannen Martin Melin för att kunna undvika att det blir tokigt, så börjar man undra.
   Jag läser deckare då och då. Kan vara bra underhållning så jag skulle inte såga bara för sågandes skull. Jag läser böckerna på alla dem språk jag kan.
   Och deckarfilmer gillar jag för det mesta.
   Det finns en hel del bra svenska deckare både på film och i böcker.
   Kan hända att Camilla Läckbergs böcker är bättre, det vet jag inget om, men eftersom det pratades så mycket om filmen i media så blev jag naturligtvis nyfiken.
   Och när jag såg filmen trodde jag att det var bara jag som dömde ut det. Filmen tidvis var som en buskis och rörigt. Hon försöker faktiskt vara en copycat, skapa något som Agatha Christie gjorde mästerligt och trovärdigt.
   Och sen avvisa kritiken som avundsjuka. Varför skulle man missunna henne om den var bra?

   Gilla

   • Världen består av ledare och följare, hon är en följare 😉 Jag tycker det är skoj när det går bra för folk, speciellt mina vänner och familj. 🙂

    Jag vill helst läsa böcker på dess originalspråk. Jag läser vanligt vis biografier, fakta, sciencefiction, sälj- & fotolitteratur, konst och inredning 🙂

    Gilla

 2. Jag har inte följt TV-serien. Men jag tycker att hon skriver bra deckare även om det är ojämn kvalitet. Tyskungen är den bästa så här långt enligt min mening.
  Men hon är inte deckardrottning i Sverige. Det är Åsa Larsson.

  Gilla

  • Synd att du inte såg filmen, då du är så insatt i deckarchangern.. Och så i efterhand blir man kanske också avfärgad av all skriveri. Svårt att se den opåverkad.
   Hur som SvT jublar för dem fick bra tittar siffror, sen varför folk tittar filmen berör dem inte det minsta. Att man är bara nyfiken och vill se om filmen verkligen så dåligt som alla påstod. Dock andra filmen var något bättre, mindre rörigt, men bra var den inte.

   Gilla

 3. Jag har aldrig läst någon av Camilla Läckbergs böcker. Vet ej om jag kommer heller att göra. Jag läser helst historia och … dikter … men säg inget åt detta om någon annan.

  Gilla

  • Ska inte skvallra. Promis.
   Jag är mer allätare. Även om det senaste tider har verkliga händelser tog över. Och fakta.
   Själv tror jag att jag var en riktigt missförstod poet i mitt förra liv som kanske tom blev torterad för mina dikter, för någon oförklarlig orsak så har jag svårt för dikter. Får en oförklarligt känsla som är inte alls behagligt…

   Gilla

 4. Vet inte varför jag svarar, för jag är fullständigt oinvigd i detta med Camilla Läckberg. Inte vet jag vem polisen är och inte har jag sett varken film eller resentioner….MEN nog vore det kul att kunna skriva så att man få ge ut sånna mängder med böcker, för vad jag kan TRO så har hon väl även blivit utgiven/översatt till många andra språk ?? Måste ju vara underbart att kunna ha med sej / kunna göra sitt jobb vart man än befinner sej – avundas henne verkligen…först måste man kanske stolpa upp en intrig ?? Sen sätta ”färg” på alla personer, men det krävs kanske mera än så ??
  Läste just en deckare där det svors och användes ett språk som jag inte är van vid, ingen trevlig upplevelse, men jag kanske är gammelmodig. Önskar alla en god fortsättning på töandet, men rycktet säger att Kung BORE /vintern ska komma tillbaka …

  Gilla

  • I svensk litteratur och deckare svärs ju ganska så mycket. Modernt …det ska föreställa hur livet är. Och jag håller med dig det svärs för mycket.
   Men det finns hur många deckare som helst utan svordomar också.
   Visst.. vem när inte det drömmen att kunna skriva och ha den med sig överallt.
   dock författare brukar ha ganska hårda rutiner, så kanske är det bara en föreställning från oss som inte behärskar skrivandes konst att man skulle kunna ha det var som helst.
   Men som jag ser det nu, så kan Camilla Läckberg så nog skulle kunna du eller även jag med klämma ut böcker i den nivån av oss. Hennes intriger är inte alls invecklade. Ser ut att hon jobbar efter en given mall.
   Dock visar hon upp en fasad att hon är inte alls berörd av den massiva kritiken, istället för att ta till sig kritiken och förbättra sitt sätt att vara och skriva.
   Hennes sätt är varken ödmjukt eller sympatiskt.

   Gilla

 5. Hej Antonia..
  Jag tittade också igår och jag tycker ingenting speciellt den var varken bra eller dålig utan ungefär som alla andra svenska deckare fick kvällen att gå..Däremot fattades minst 2 kategorier i den..massor av svordommar och ett antal sexscener..kanske beror på att det skrivits av en kvinna och det var skönt att slippa skiten..Nu ska jag snart inta spisen för att laga middag..Måste ju ibland inta såna värdlsliga saker också..Ha en fin kväll nu och förhoppningsvis bättre på tv..Kram Nicki

  Gilla

  • Jag är inte så säkert att de nämnda kategorierna fattades bara för att det var en kvinna som skrev det. Det är många kvinnor som skriver in sex och våldsscener samt svordomar. Men håller med dig att det är skönt att slippa dem.
   Och den andra filmen var något bättre än den första. Kanske var en miss att börja med den dem började med.
   Problemet är här att hon har hyllats så mycket innan, att alla tyckte att hennes böcker är fantastiska i sin gren. Att filmen skulle bli lika fantastiska för om nån så hon har faktiskt skrivit manuset och övervakat filmningen.
   Och så får man se en ganska så medioker alltför rörigt film, där inte mycket som hänger ihop.
   Jag har sett mycket bättre svenska deckare. Så det är inte det att det är svensk.

   Gilla

   • Halloj ja du har rätt..Jag tittar sällan på deckare så tyckte den här var ovanligt snäll..Får börja kolla lite mer för att se hur dom egentligen är..Men som sagt ett intressant ämne du tog upp..När det gäller böcker så läser jag sällan deckare..He det gott kram //Nicki

    Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.