lössen är lösa


Nyligen hörde jag i radio att vägglöss börjar verkligen bli ett problem. Att de finns är väl naturligt. Ingår i kedjan precis vi gör. Fast vore absolut helt fler om man hade några kilometer avstånd ifrån dem i kedjan. Ja….ni förstår.

Första gången jag hörde om vägglus var ju när en väninna ringde från Frankfurt och berättade för mig att hon har drabbats av den. Jag var ju på besök hos henne så det ingav en viss oro. Men jag var tack och lov hos henne när det var kallt i februari och det var ju inte speciellt varm i hennes lägenhet, dessutom drogs den lilla värmen ner på nattetid. Sparsamt. Men jag slapp ohyran.
Däremot visste inte hon hur hon fick den, men hon borde där bara tillfälligt så den kan redan ha varit där. Eller så fick hon som extra present någonstans i en hotell där hon övernattade under sina resor.

Med globaliseringen kommer hit och ska ännu fler ohyra komma hit. Kläder, möbler och det mesta tillverkas utomlands. Även sekondhands kläder så kallade vintage kommer ofta från utlandet för mångas förtjusning. Och vintage kläder inte alltid tål en hård tvättbehandling.

I USA har lössen etablerat sig nu även på lyxhotell! och har slagit upp huvudet även i bibliotek också…JA, du läste rätt. Bibliotek. Högkulturella löss ska bryta ner oss. Har du läst Ulysses? Nej? men det har jag tuggat i mig så jag har rätten på min sida att kunna suga ditt okulturella blod. Sucker….

Nåväl… biblioteket har hittat en lössning. De behandlar böckerna innan de läggs tillbaka på hyllorna.
Tyvärr så gör man inte i bodar och antikvariaten där man köper gamla böcker. Många läser ju böckerna i sängen och har man då vägglös blir boken en skön spridningsplats. Brrrr……
Andra ställen den trivs bra är datorer och gamla möbler.
Och värst av allt så det är inte ostraffat att skriva om det heller. För kliandet sätter igång fast man inte har löss. Tanken är större än nåt annat. Borde jag komma ihåg det.

Det ända tröstande är att löss sprider inte sjukdomar. ÄN. Men skulle inte förvåna mig om den muterar och börjar med fläcktyfus eller nåt annat hemskt.
Och varför kom lössen tillbaka? Ständigt ska man höra att det har inget med hur rent man har hemma att göra , den fäster sig ändå.

bokbord...foto:AntoniaB © 2012

Annons

8 tankar om “lössen är lösa

 1. Nanopartikel är ett ord vi fick lära oss på dem senaste åren. Den ska va revolutionerande på alla sätt och vis och med hjälp av NANO kan man uppnå egenskaper som inte var möjliga förr. Till exempel att kläderna slipper fläckar om man spiller på och även andra spännande saker i alla möjliga produkter. Speciellt populära är de i skönhetsmedel och framförallt i solskyddsprodukter. Personligen har jag fortfarande inte förstått varför den är så super super bra i solskyddsfaktor, men att få Nanopartikel in i kroppen kan inte vara så hälsosamt. Eller? Maria Strömme , professor i nanoteknik köper inte själv såna produkter till sina barn har hon sagt…hmmm…intressant.

  Gilla

 2. Lössen är lösa heter det. En lös lus. Äckligt med kryp. Har fått löss från katterna i maj vissa år. Om det är mycket varmt. Haft loppor från Irland. Hyrde häst och vagn och där fanns det loppor i filtarna. Satt och kliade på magen i en taxi i London. Usch. Jag är utsatt. Han som var med fick inte ett bett.

  Gilla

  • Vissa är mer känsliga för olika blodsugare än andra. Jag blir inte så angripen av vanliga myggor däremot skogsmyggor bryr sig inte så mycket i vem de sätter sugmunnen i. De är för jävliga.

   Gilla

 3. Huvva! Vägglöss vill man inte ha. Huvudlöss vande man sig vid när ungarna var mindre, då dök de upp med jämna mellanrum. Men var inget större problem faktiskt. Vägglöss är lite värre om jag förstått det rätt.

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.