en rättvisare hyra


Vissa saker har jag svårt att förstå. En av dem är hyressättningar för hyresrätter.  Hyrorna börjar bli riktig saftiga. Visserligen finns det ett så kallad Hyresrättsförening som ska gå hyresgästernas ärende, men gör de det verkligen. För hyrorna bara stegrar mer och mer.

Men varför? Varför går hyrorna aldrig ner?  I en bostadsrätt jobbar föreningen bland annat även för att kunna skänka avgifterna (hyrorna) till medlemmarna.  I den takt ekonomin för huset förbättras så åker också avgifterna ner. Men det gör ju aldrig i hyresrätter. Ändå även där måste byggkostnader försvinna så småningom. Eller gör inte det?
Kanske borde man kräva av boende i hyresrätt att de är mer aktiva i husets skötsel. Både inomhus och runt om fastigheten. För att bevara bättre istället för att -ja men det fixar väl någon.

Jag förstår att det är skillnad på hyrorna när det är nybyggd gentemot ett äldre hus, men för övrigt undrar jag om man inte skulle kunna hushålla bättre med dem inkommande inkomsterna från hyresgästerna?
Varför hus som har ombildats reder sig bättre för det mesta?

Och vad gör dessa förhandlare. Lyfter bara lön och säger men utan oss hade höjningen blivit högre. eller så höjningen blir precis så högt som husägarna vill, då de antagligen lägger in en högre bud för att få just den höjningen som de kommer fram till sen efter s.k. tuffa förhandlingar. Sen undrar jag också. Hur blir man förhandlare hos hyresgästföreningen. Bor dem själva i hyresrätt eller i bostadsrätt eller kanske i villa med löner som det gör att egentligen i deras ögon är hyrorna är egentligen acceptabla.

18 tankar om “en rättvisare hyra

 1. Jag bor i egen villa sen många år. Du vill inte veta vad min månadskostnad är för 6 rum o kök. Rättvist är det absolut inte. Även om vissa kostnader som ex. el o värme går upp även för mig så bor jag oförskämt billigt.
  Framför allt så borde det finnas billiga hyresrätter för unga tycker jag.

  Gilla

  • Allt handlar om pengar idag och så kanske gör det alltid.
   Bygger man många lägenheter sjunker ju värdet på dem. Och då är det svårare att ta ut hyror.
   Eget hus är ju ett kapitel för sig, där behövs alltid något fixas.
   Det ser jag hos mina föräldrar.

   Gilla

 2. Wish you and your family a very Happy Christmas and a prosperous New Year..
  May you Christmas sparkle with moments of love, laughter and goodwill..
  And may the year ahead be full of contentment and Joy..
  Love Always Nicki

  Gilla

  • Priserna ska vara vettiga. Eller så blir det som förr när 6 personer fick tränga ihop sig i en liten etta på 38 kvm.
   Ha en fin dag på dig med!
   Och en God Jul och Gott Nytt ÅR!

   Gilla

 3. Avregleringar är inte alltid av godo. Iallafall inte för hyresgästen.

  Hyresgästföreningen är ett dåligt skämt och har alltid varit. Det var regleringarna som höll prissättningen i schack men också gjorde hyresfastigheter måttligt intressanta som placering för investerare pga modesta marginaler. Nu är Akelius och Ikano inne och köper upp de bestånd som säljs ut och syftet är naturligtvis en rejäl avkastning.

  Tilläggas bör att många av de senare ombildade bostadsrättsföreningarna kommer att tvingas höja avgifterna radikalt när bankerna vill omvärdera sina säkerheter i fastigheterna. För att då inte tala om de ackumulerade reparationsbehov och skenande energikostnader som missats i ombildningskalkylerna.

  Gilla

  • Och nu vill vissa makter ta bort hyresgästföreningen. Och förr eller senare blir den också avskaffade. Folket har ju inte så mycket att säga.
   Kanske höjs avgifterna i bostadsrätter också, men absolut inte i såna höjder som i hyresrätter.
   Sen tycker jag att folk borde amortera mera. Själv har jag tokamorterat, så nu har jag inte så mycket kvar av mitt lån. Känns bra.

   Gilla

 4. Jag fick en hyreshöjning på 2 %, på ett tvåårigt avtal. Vilket ger 1% / år. Jag är grymt nöjd. Så nu ska jag smutta på lite glögg och kanske … en whisky eller 5 🙂
  Gillar dina skrivna inlägg, själv skriver jag sällan. Min blogg är ju mer inriktad på foton.
  Jag kanske skulle låta mina ord tala mer. Problemet blir ju att översätta till engelska, då merparten av dom som kollar min fotoblogg är engelsktalande.
  Det ger sig väl.
  Ha det gott, kram!

  Gilla

  • Jag förstår att du är nöjd med ditt avtal. 🙂
   Men i Stockholm börjar hyrorna gå överstyr. Och det kommer nog bli ännu värre inom kort. Redan nu finns nyproducerade ettor på knappa 30 kvm för 14 000 i månaden. Det är tok för dyrt.

   Glad jag blev att du gillar bloggen. Men vill du ha mer renodlat blogg har jag också en fotoblogg som mer koncentrerad runt foto. Här är länken till den ; BelleBluePhoto
   Skål!
   Och hade gott själv! 🙂

   Gilla

 5. Intresanta synpunkter som vanligt Antonia.
  När jag flyttade in i den hyresrätt jag köpte svart för 15.000sek för 40 år sedan var hyran ca 450sek/månad.
  Nu betalar jag 6.300sek/månad.
  Inkomstmässigt sår jag på samma nivå som för 40 år sedan, fast nu har jag den ynka summan i pension !!
  Absolut INGENTING har gjorts i fastigheten under denna tid för att HÖJA standarden. Det enda som gjorts har varit underhåll, vilket i alla händelser borde vara av intresse för husägaren.
  Den standardhöjning som gjorts i min lägenhet har betalats av mej själv. Nytt kök och badrum, Kinnasand väv på väggarna och slipat parkettgolv.
  Dom flesta i huset skulle vilja köpa sin lägenhet, men alltd fått nobben av hyresägaren som skyllt på allt möjligt, bland annat att det var för nära som fastighetens nya ägare – barnbarnen- fått fastigheten i gåva, så att det skulle inte vara försvarbart ut skattesynpunkt att sälja till oss boende!!
  Vi hade bildat en förening, men vid något tillfälle hamnade föreningen i viloläge, byte av ansvarig för föreningen eller nåt… och så passage hyresvärden på att sälja – till vem vet jag inte, men i rask takt därefter såldes den igen och nu hamnade den i Folksams händer – som naturligtvis inte heller vill sälja, dom investerar ju för att få inkomster till pensioner och annat har jag hört.
  JAG TYCKET DET I LAG BORDE VARA FÖRBJUDET ATT INTE FÅ RÅ OM SITT BOENDE OM MAN SÅ VILL
  ALLA måste ju bo, så varför ska några profitera på mitt boende ?? Alla måste ju bo – eller ??

  Gilla

  • Det är svinigt hur det få gå till. Som du skriver alla måste ju bo någonstans. Det bör vara en rättighet, och snart är ju inte det längre. Eller kanske har aldrig varit det.

   Gilla

   • Den/dom som vill investera i ett ägande i fastigheter- vilket ju aldrig är fel, borde få begränsa sitt ägande till fastigheter där det bor människor som inte vill äga sitt boende. Summa sumarum så borde det vara allas rättighet att få äga sitt boende OM MAN VILL….Skulle nog blivit politiker, ska knyta ett snöre om mitt finger så jag minns till nästa liv.
    Har för inte så länge sedan hört om en politiker som avsåg att verka för att politiskt aktiva som av nån anledning slutat inte skulle ha riksdagspension livet ut. VETTIG KILLE. Han ska jag rösta på, han har nog mera sunt att komma med. Man kan ju tro att avdankade politiker inte har annat att komma med utan blivit fullständigt ”obrukbara” efter en period i riksdagen, eller ??? flåt att jag halkade in på nåt nytt 🙂

    Gilla

    • Det borde va så men då börjar kanske likna kommunism. Dock dagens lösning är inte alls bra. Och framför allt bristen på bostäder som driver upp hyrorna. är man desperat betalar man vad som helst, eller tänger man ihop.
     Skulle det finnas tillräckligt många lägenheter så skulle vara svårare att ta ut överpriser. Det är jag också säker på. Brist på lägenheter är nog en politik som går fastighetsägarnas ärende.

     Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.