osolidariska svenskar…


Jag ställde lite frågor idag till mina kunder och undrade vilka av dem här företagen är utlandsägda Elgiganten eller Siba. De flesta svarade Siba.  Dock Siba är helt svensk medan Elgiganten är utlandsägt av Dixons Retail plc ivlket är en engelsk hemelektronikkoncern.

Jag själv har alltid trott att Elgiganten också var svenskt. Så är det alltså inte fallet.

Japaner är oerhört solidariska med ägna märken och varor när de handlar. Det är inte svenskar. Nationalismen vaknar enbart när det gäller människor. Och inte alla människor heller utan bara vissa människor.
När det gäller att hålla igång svensk företag och gynna svensk företag genom att handla där är inte lika viktigt. Dock kan jag tycka att upplevelsen när man handlar är också viktigt. Och går man till Siba så hamnar man tillbaka på 70-talet eller så. Känns inte kul att handla där. Känns nergånget på nåt sätt med något oengagerade personal.  Och Siba blöder, har jag hört. Konkurrensen på elektronik är hårt.

Men jag tycker vore synd om de inte skulle klara sig. Men en uppfräschning vore inte helt fel och inte heller om man kanske börjar poängtera att det är en svenskägt företag man handlar i .  För just nu går jag hellre till Elgiganten än till Siba.

6 tankar om “osolidariska svenskar…

 1. Jag handlar hos båda och dessutom på Expert innan det gick i konkurs. Annars blir det mer och mer köp på nätet. Kanske är det den handeln som är den svåraste konkurrenten för SIBA och Elgiganten.

  Gilla

  • Det hjälper inte heller att Siba kör ofta med fulspel och trixar med priser. Men de butiker som finns i Stockholm ser bedrövliga ut. Man tappar lätt köpsuget. Och vad jag kan läsa om Siba så blöder de.

   Gilla

 2. Allvarligt talat kan jag inte komma på en enda grej som jag skulle vilja handla hos någondera företaget. Är fortfarande av den åsikten att de bästa audiogrejerna byggdes för 30 år sen eller mer. Många av prylarna var dessutom svensktillverkade. När elektronikkedjorna gjorde sitt intåg på allvar på 80-talet konkurrerades de inhemska produkterna ut.

  Att Siba går halvknackigt bekymrar förmodligen ägarna rätt måttligt då det är Resurs bank som familjen numera tjänar pengarna på.

  För övrigt är jag tveksam till stormarknadsupplägg rent allmänt då sådana i regel tenderar att slå ut mindre handlare och utarma kvalitén på det vi köper i förlängningen.

  Gilla

  • Inte byggs elektronik idag för att de ska hålla. Några år sen är det dags för nytt. Vansinnigt.
   Siba verkar just nu jobba mot sig själv och antagligen kommer stängas ner för gott. Siba är ingen trevlig butik i att vistas i.
   Jag är inte heller för stormarknader men snart har man inget val längre.
   Och de flesta butiker är utländska även om undantag finns.
   Det är ingen som tänker på småhandlare längre.

   Gilla

   • Försöker nog gynna småhandlarna om jag kan eftersom det i slutänden handlar om att kunna välja. Vem vill handla skithuspapper i balar på stormarknaden där pappret är så löst lindat att rullen i mitten ramlar ut ? Det blir inte billigare när man räknar kilopris. Eller ost som inte smakar ett dugg för 50-60:- kilot när det finns ost som håller måttet för knappt det dubbla hos en specialaffär ?

    I slutänden skjuter vi bara oss själva i foten genom att handla av kedjor som säljer halvkassa produkter förment billigt och får betala nästan likka mycket som för ‘the real thing’.

    Gilla

    • Vi har Vasaost här i närheten. Det är en sån mysig handeln, sen en polack har också en köttbutik med allehanda korvar och andra goda saker. Man hoppas att de kommer vara kvar länge.
     Men sånt hänger ju på oss som ska handla där med.

     Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.