insnöat…


Av någon anledning har jag snöat in på det där med belysning. Jag retar mig över uppenbarliga lögner för att övertyga oss konsumenter att lågenergi lampa är bättre val än en vanligt glöd var.

För om man nu ser till livslängden som det så gärna framställs så även vanlig glödlampor hade ju lång livslängd förr. Men det var ju inte så smart för då köpte man inte det så ofta.
Så varför blev det nu ett säljargument helt plötsligt?

Och nu läser jag om den nya ledbelysningen. För snart kommer lågenergilampan konkurreras ut av just ledlampor. De kommer att ha avancerade funktioner som tex kan ställas in för att skifta mellan 16 miljoner färger. Det ni. Och med hjälp av en app kan man även få den att blinka eller dimma. Man kan också ställa in för att vakna upp till en konstgjort smygande gryningsljus.

En bra ledlampa kan kosta runt 600 kr. MEN hör och häpna den kommer lysa i 25 år. 25 år!!!
Var det inte så med glödlampan också. Bara för att upptäcka att det var ju inte så lönsamt. Ska man nu upptäcka hjulet igen?

Led verkar ju va riktigt miljövänligt ( fast sa man inte det samma om lågenergilampan) men framförallt utnyttjar en stor del av energin till att lysa istället för att värma.

Utvecklingen dock ganska så kul. Det finns redan papper och bomull som lyser och i framtiden kan även tapeter alstra behagligt ljus i hemmet ( taskigt läge för dem som inte gillar tapeter), tom kläder kommer att lysa när man rör sig. Bara den inte utvecklar kortslutning när man är på fel frekvens med sig själv. Sånt händer ju också 😉

Ps. Jag kanske ska skaffa en kruka full med jord. Varför? Ju det finns en ledlampa som drivs av jord i en zinkkruka. Det uppstår en kemisk process när man vattnar jorden lite då och då vilket ger tillräckligt energi för att driva led-lampan. Namnet bakom designen/uppfinnaren är Marieke Staps. Bara så ni vet. 🙂

2 tankar om “insnöat…

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.