en vanlig glöd från förr höll i 100 år..


Vanliga glödlampor fasas ut. De är farliga sägs det och framförallt drar de mycket ström. Kanske de gör det, dock inget jag har märkt på min räkning. Räkningen svänger enbart beroende på hur elbolagen bestämmer. Vi har inte så mycket att säga till förutom att byta bolag och byta igen.

Jag kan läsa och höra i reklamen om lågenergilampors fördelar. Gärna framhävs att den lyser längre än en glödlampa.  Tjoho…Applåder. Vad duktigt.  Men även de första glödlamporna lös länge. Väldigt länge tom.
Det som många inte vet så finns glödlampa som lyser än sen lampan skruvades in i början av 1900-talet.  Den har lyst ca 110 år nu , nästan oavbrutet  på en brandstation i Kalifornien.  Lång livslängd är inget nytt. Faktum att det har blivit lagstadd att minska livslängden på glödlampor för att konsumera mera. Östtyskland hade också glödlampor med extra lång hållbarhet, men det fick inte alls säljas till väst, där slit och släng är egentligen är det viktigaste än idag.

Det står i reklamen att lågenergi lampor lyser länge. Längre än glödlampor. Sanningen i detta påståendet börjar försvinna mer och mer. Då även deras livslängd har förkortats.
Ja, jag har en lågenergilampa som lyser än efter 20 år (visserligen långt ifrån 100 år men inte illa dock) . Den första jag köpte. Men då var de extremt dyra. Jag har också lågenergilampor som har klarat knappa månader fast det stod på den att den har lång livslängd. Visst man skulle kunnat klaga. Men hur bevisar jag att jag hade den bra en kort stund. Utan kvitto är det svårt att bevisa. Och vem sparar kvittot efter en inköp av dussinvara? Men kanske man borde göra det.

Jag tror att dem nya lågenergilamporna innehåller lika mycket skadliga ämnen om inte mer, än dem gamla. Varför ska man vädra när en lågenergi går sönder annars. De ser verkligen otäcka ut.

 

7 tankar om “en vanlig glöd från förr höll i 100 år..

  1. För att minska energiförbrukningen har EU redan beslutat att förbjuda import av alla matta glödlampor och klara 100 W glödlampor redan den 1 september 2009. Anledningen är att glödlampan drar alldeles för mycket energi, när det finns bra alternativ i lågenergilampor och framför allt LED lampor. Huvudsyftet är att minska kolkraftsanvändningen och därmed koldioxidutsläppen. Här kommer LED lampans fördelar att vinna i längden mot lågenergilampan/kompaktlysröret. Det som många inte känner till är att rekommendationen från svenska myndigheter är att gå ut ur rummet samt att vädra i minst en halvtimme om en varm lågenergilampa går sönder, just för att ventilera bort farliga kvicksilverångor. Samla sedan upp resterna av lampan och torka golvet med en fuktig trasa. Dammsug inte! Lägg trasa och lamprester i en glasburk märkt med texten ”kan innehålla kvicksilver”. Lämna burken till återvinningscentral.

    Gilla

  2. ”Pssst… Vill du köpa glödlampor?” Frågan ställs när jag går över Sergels Torg. ”Jag har 60 w.” Jag blir sugen efter att just varit på Claes Ohlson i Gallerian och blivit förvirrad över vad man skall köpa. – OK, säger jag. Vi går till Malmskillnadsgatan och han öppnar bakluckan på en Lada. Då känner jag lagens långa arm på min skuldra. ”Det är Polisen! Du skall inte köpa glödlampor, va?” -Nej, konstapeln. Jag är bara ute efter en revolver och lite kokain. ”Bra. Glödlampor kan leda ungdomen in i ett helvete. Godafton!”.

    Gilla

  3. Pingback: insnöat… « Divage

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.