rättvisa åt alla!


Vad är jäv? Och hur kompetenta nämndemännen är om de inte ens vet eller vill veta vad jäv är för nåt. Minns rättegången mot Piratbays rättegång som handlade om upphovsrättsskyddad material gällande musikdelning. Har för mig att en av nämndemännen jobbade för musikindustrin. Ändå ansågs inte vara jäv.  Nu ska Södertälje rättegången göras om som kommer kkosta samhället enorma resurser och pengar för en nämndemän var jävig.  Så vad är jäv? Enligt wikipedia :

Jäv är en situation där en person kan tänkas vara partisk eller det finns någon särskild omständighet som är ägnad att rubba förtroendet för personens opartiskhet. Den som invändningen riktas mot kallas jävig. En jävig person får inte delta i beslutet eller i förberedelserna för beslutet. För att jäv ska föreligga krävs det inte att personen är partisk utan bara att situationen är sådan att det typiskt sett finns skäl att misstänka partiskhet, vilket inte alltid är helt oproblematiskt. Om jäv kan ni läsa mer på wikipedia.

 

Klokare blev jag då inte. Med en sån luddig definitionen kan ju hända vad som helst. Naturligtvis inte ska sitta jäviga i domstolar och döma ut fängelsestraffar. I detta fall är slöseri med pengar då slutresultatet kan inte vara annat ändå än fällande dom.  Pengarna rullar. Rättvisa åt alla.
I slutänden är dock oroande att man inte kan lita på rättsväsendet längre.  Har man ens kunnat göra det? Nånsin?

6 tankar om “rättvisa åt alla!

  1. Det finns ingen rättvisa. Lagen bär blind. Ser annorlunda på en miljonär och en fattig t ex. Och att nämndemännen inte själva fattar att dom är jäviga är ju bara för mycket. Men varför ska det funka när samhället för övrigt har spårar ut? Det finns ingen rim och reson i något längre.

    Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.