billigt är mord…


Vi vill tro att allting blir bättre. Bara vi blir tillräckligt upprörda över hur folk får jobba ihjäl sig i andra länder för ingen lön alls för att vi ska kunna få billiga kläder. Billiga kläder som man kanske använder 2-3 gånger och sen köpa nytt för plaggen höll inte efter tvätten.

Jag har skrivit om det redan 2007 . Den hette ”Vill ni köpa billiga kläder så hyckla inte
Att folk kan inte av sig själv tänka ut varför kläder är så billiga är skrämmande. Att det alltid ska framlyftas i media för att ska bli lite ringar i vattnet.

Men det är just det. Det blir ringar och så händer inte så mycket.
H&M-s kläder kostar inte ett öre mer idag än det gjorde för 5 år sen.
H&M har nu lagt hela världen under sina fötter och folk är nöjda. Lite upprörda idag, men imorgon kommer de handla där tills lönens större del är avklarat.

Att bygga upp klädindustrin i Sverige kan inte komma i fråga.  Dyra kläder vill ingen ha.
Så kvarstår bara lite låtsas upprördhet, tills allting lägger sig igen.

Men en påminnelse i bild. Allt börjar här:

Och det är sånt man vill glömma. Man vill inte heller tänka på arbetare som svimmar av utmattning, inte heller på dem som tar livet av sig.  Nej. Det är inte intressant till vardag. Gör nåt men gör det så att kläderna förbli billiga.
Naturligtvis inte bara H&M är boven. Det finns Dressman, GinaTricot, KappAhl m.m.

AB, Expressen, AB AB
AB

Annons

12 tankar om “billigt är mord…

 1. Ingen tvekan Antonia, det är skrämmande. Tröstar mej med att jag inte tillhör köp och släng typen av innveånare i detta land. Blir det ett nyinköp så inte blir det från dessa lågpriskedjor… Tyvärr dålig tröst….Att till och med DUBBLA deras löner tycker jag inte skulle märkas. Man kan ju ta ut MINDRE VINST…- eller ??

  Gilla

 2. Uppdrag granskning fan?
  Personligen så har jag inte mycket till övers för H&Ms kläder eller andra billighetsmärken. De krymper, färgar av sig, går sönder och sen har alla samma plagg. Men det gäller givetvis även Highend marknaden, se på Apple och all kritik som de har fått. Så det är nog fel att säga att det bara är de billigare märkena som utnyttjar billig arbetskraft.

  Sen ska man se det från en annan vinkel oxo. Vad gör de om de inte arbetar för svältlön i fabrikerna ute och tigger? Kan de lägga till ytterligare 10-15 levnadsår eftersom de får lite istället för inga pengar?

  H&M har gett ett antal fabriker i uppdrag att göra x kläder åt dem för y kr och väljer givetvis den med bäst pris. Sen är det upp till ägarna av fabrikerna att välja vilken arbetskraft de tar in. Så att bara lägga ansvaret på ex. H&M är helt fel.

  Sen har man andra aspekter att se på. Om det flödar in mer pengar till en viss by/region så kan detta generera att kanske hela området kan lyfta sig en nivå. Se ex. vis på Indien Bangalore mm där vi anställde IT-support för 10 år sedan och flyttade outsourceade all arbetskraft som vi trodde vi kunde få billigare. Nu 10 år senare tar vi hem allt eftersom det dels har blivit alldeles för dyrt och för att kunderna inte vill ha någon knagglig Engelsk support utan betalar hellre mer för lokala förmågor.

  Indiens ekonomi i dessa regioner har lyft rejält, trots att många levde på svältlöner här oxo. Vi hade många av våra anställda som ex sov inne på kontoren på mitt förra jobb. De hade tillgång till gratis kaffe/te, fritt Internet, el och ett eget skrivbord. Jämfört med kanske ett mycket sämre hem så var detta ett himmelrike. Nu kanske det inte är direkt att jämföras med en fabrik. 😉

  Man bör kanske inte se allt svart eller vitt 😉

  Gilla

  • Jag är inte fan av nåt. Men att något är billigt har ju sitt pris. Jag är medveten om att ingenting är svart eller vitt ( om man bortser nu ifrån timmarna när jag får ögonmigrän 😉 för då är det minsann allting är svart och vitt. ).
   Jag vet också att även dyra kläder tillverkas i skumma kvarteret och av extremt lågavlönade människor. Sånt händer även mitten av Europa. Så dyrt är ingen garant heller att de som jobbar på plagget eller vad saken än gäller får bättre löner. Men det är ändå inte hållbart att man avvecklar det mesta i Europas industri och lägger ut i lågavlönade länder för att vinsten ska kunna bli maximalt.
   Och vad kommer att hända när till slut även billiga länder höjer sina löner.
   När de vägrar vara sista ledet? Och bli utnyttjade med ordet att nu har de i alla fall nåt litet jobb och lön. Visst det är svältlön, men What a Fuck, det är ju trots allt bättre än att tigga och stjäla.
   Det är säkert samma sak med alla kategorier från mobiltelefoner, resor, it och det mesta som man kan göra någon annanstans där arbetskraft är billigt och folk kan avskedas utan att någon går ut i strejk.

   Men jag ser inte mörkt på saker 😉

   Gilla

   • Det är bla. vad som händer i Indien nu dvs att de börjar bli så pass dyra att man får välja andra länder. Där av Södra Kina är en ganska ny marknad om jag inte har fel för mig.

    Det är delvis konsumenternas fel som kräver billigare och billigare produkter och samtidigt högre kvalite och bättre material. Det är ju som sagt många led som ska ha pengar.

    Jämför med en flaska vin på systembolaget för 50kr. Vet du om att tillverkaren lägger 10kr på vinet och då ska etikett, flaska och kork ingå. Resten är skatter och transportkostnader. 😉

    Dock om man kommer upp till 100-110Kr så kan tillverkaren lägga hela 50kr per flaska, alltså 5ggr så bra vin till dubbelt så hög kostnad.

    Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.