beroende av opium…


Jag är allergisk mot opiat. Det vet jag och det är ett faktum. Därför kan jag låta bli att ta TreoComp, även om den skulle hjälpa snabbare och bättre när jag får min migrän eller ledvärk, men hjälpen är ju inget emot hur dålig jag mår sen av medicinen. Inte värt lidandet.

Och nu ser ut att chokladen också innehåller en kemikalie som är lik opium. Nu har jag aldrig mått illa av tjockgladen (förutom en gång, men det är en annan historia) även om det vore önskvärt.

Det är ämnet enkephalin som får oss att vilja äta och överkonsumera choklad.  Ja, det gäller ju inte bara choklad utan mat och andra saker som man nu kan överkonsumera som drog och alkohol .
Kul, kul…återigen en sak eller ett ämne som håller en i ett hjärngrepp eller kanske heter det järngrepp.
På ett sätt är jag nöjd, för nu kan även  jag  skylla min omåttliga längtan efter tjockgladen  på att det är inte jag utan enkephalinet som gör det. Kan peka fingret.
Samtidigt blir jag också förbannad över att återigen togs min vilja ifrån mig.
Att det är inte jag som bestämmer utan ett ämne som jag har aldrig heller bett att få och ännu värre är jag tvungen att stå ut med dess påträngande tvång.

Jag kämpar tappert. Men. Det finns alltid ett men. Runt jul och andra bemärkelsedagar brukar folk envisas att ge en tjockglad, och det är då min vilja rasar som Jerikos väggar har rasat… Inte ett dugg stolt över min bristande stålvilja, men tydligen är det  allmänt godtagbart att man kan ge tjockglad till alla som inte vill ha det. Man ger dock inte alkohol till en alkoholist, och inte heller drog till en narkoman.

Det tar sen mig månader innan kan stå upprätt efter tjockgladorgierna som följer den första ask tjockgladen.
Och det värsta är ju att efter att man har klämt in en 250 grammare så känns det inte ens bra. Tycker inte att smaken var ju så bra som jag hade vetat eller trott att den skulle bli.
Det finns förstås värre saker än att överkonsumera tjockglad.
Jag undrar vad skulle hända om man eliminerade den där lilla lilla delen av hjärnan – som heter striatum – . Skulle man kunna eliminera överkonsumtion av mat, alkohol, drog osv. Skulle det hjälpa, eller skulle vi bli ännu mer robotaktiga än vi redan är.

Expressen

Annons

4 tankar om “beroende av opium…

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.