hur mycket är några?…att läsa en kokboksrecept…


Att laga mat efter en kokbok gör mig nästan alltid irriterad. Jag vet att nu många tänker jag men jag skiter i vad som står i kokboken. Jag gör efter min egen smak och tycke.

Dock alla är inte lika duktiga eller så vill man testa något nytt recept.

Just nu följer jag LCHF för att delvis testa vad alla pratar om och delvis också för att hålla koll på vikten min.
Men oavsett vilket recept jag följer  brukar jag stöta på samma fenomen. Mängdangivelsen lämnar en hel del funderingar efter.  För hur mycket är 3 matskedar smör. ( och då pratar vi inte om dem rinnande och utspädda med vad som helst utan om vanlig hederlig smör.) Varför inte ange den i gram. Vem kom på iden att ange en fast vara i skedmått.

Nästa -> en bit zucchini, eller en bit morot.
Hur mycket är en bit? Det finns ganska stora storleksskillnader på dessa varor.  Och då kan någon säga men ta så mycket du vill ta. Visst men då kan smakbalans tippa över, eller andra ingredienser inte alls passa rätt för att få fram en viss smak och konstisens.

Lika så ta en bit ost, eller ta några skinkor. Hur mycket är en bit, och hur många är några.  Jag gillar ju Schwarzwaldskinka. Eller den typen av skinka men de finns i olika storlekar per skiva.
För mina några är kanske inte alls lika många som dina några.

Jag verkligen efterfrågar kokböcker och framförallt matbeskrivningar med  bättre måttangivelser.  Inte för att slavisk följa, men då har man ändå en bättre chans att lyckas.  Sen kan man naturligtvis göra egna varianter och experimentera, och om den egna blandningen inte hade lyckats ,då vet man åtminstone att misslyckandet berodde på att man gott på egna vägar.

Och extremt viktigt med rätt mått om man nu ska följa en kur för att gå ner i vikt eller vill hålla vikten.
När man lagar mat dagligen såna saker är oväsentliga egentligen. Men de som kanske inte är var dags kockar  där det finns en familj som ska utspisas dagligen de har kanske samma funderingar som jag har.  Hur mycket är några och hur mycket är en bit.  Tips? Någon? Några?

7 tankar om “hur mycket är några?…att läsa en kokboksrecept…

 1. En matsked smör i flytande form är lätt att mäta upp. Men matskedar finns också i olika storlekar. Inte lätt. Men jag följer inte slaviskt det som står. Jag är expert på bakning t ex, då vet man hur man ska göra där i alla fall. Står fel i bakrecepten! En bulldeg ska bara jäsa i 20 min t ex. Nä, glöm det. Den ska jäsa i minst två timmar.

  Gilla

  • Ju visst kan man ha flytande form, men jag har det inte hemma, och ska man då böka och smälta först får att få rätt mängd?
   Vad är det för fel på gram?
   Och ja, många är ju duktiga att laga mat, men inte alla, och för en nybörjare är ju ännu svårare.
   Och visst kan man höfta, och visst kan man experimentera, men om man nu skriver en kokbok, då ska det fan i mig vara rätt och inte bara att ta en bit, och så vidare.
   Än gång såg jag i en recept ta 2 dl kokt pasta. Varför då inte ge mängden i den naturliga formen som det brukar vara torr.
   Jag vet jag vet höfta. Va kreativ.
   Jag vill inte vara kreativ i mitt kök för jag är inte road av matlagning, men jag måste, då jag måste ju äta.
   Jag är kreativ i andra saker istället. 🙂

   Gilla

 2. Nej sådana mått gör det inte lätt att laga mat. Det blir lite Trial and Error över det hela.
  Jag är ju vegetarian och äter inte kött. Dock mjölkprodukter och fisk. Det kan ju tyckas vara lite extremt och jag borde väl inte uttala mig om LCHF-dieten men jag är mycket tveksam till den. Liksom de flesta andra metoder går man säkert ner i vikt men jag tror vi behöver en balanserad föda. Jag har ex svårt att förstå varför man inte skulle må bra av potatis?
  Jag såg en läkare på TV för ett tag sen som sa konsten att hålla vikten är att förbruka lika många kalorier som man stoppar i sig. Låter sunt tycker jag.
  Säkert är det många som absolut inte håller med mig och det ärhelt OK 🙂

  Gilla

  • Faktum är att jag har lättare att hålla vikten nu än förr. Tänker jag på det hur jag åt när jag var yngre så helt klart att jag åt mycket fetare mat än jag gör idag, och inte heller hade jag problem med vikten då.
   Men jag vet inte hur länge jag kommer fortsätta med den s.k dieten. Jag mår ju inte alls dåligt av den.
   Sen att äta vegetarisk är ju också extremt. Kan jag tycka. Att utesluta kött är ju lika märkligt än att utesluta nåt annat. Jag åt väldigt mycket åt vegetarisk hållet förr, inte av någon övertygelse eller hälsoaspekt, men det var bara enklare. Nu äter också mycket grönt men en hel del kött med.
   Jag letar alltid det lätta sättet att fixa maten för jag gillar inte alls att stå vid spisen och bli genomdränkt av matos. 🙂
   Tyvärr min tro på läkarens uttalande sjunker lite var dag som går, då det finns alltid en läkaruttalande till varje sak. Gäller bara att lyssna på just den som stödjer den teorin jag är intresserad av. 🙂

   Gilla

 3. Säkert ett problem du delar med många, dock ej undertecknad, en bit får bli en bit. Är det en bit morot så kanske det blir 1/3 av moroten – sen är ju frågan om den är späd eller bamsig ?? Ja, man får väl gå in för att ”höfta”. Anger man så diffusa mått så är dom säkert inte viktiga. Se det ur den synpunkten, så får du nog ett gott resultat, så sluta reta dej… smile 🙂 så går allt lättare och enklare.

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.