nanofierad till döds?


Nanopartikel  är ett ord vi fick lära oss på dem senaste åren. Den ska va revolutionerande  på alla sätt och vis och med hjälp av NANO kan man uppnå egenskaper som inte var möjliga förr. Till exempel att kläderna slipper fläckar om man spiller på och även andra spännande saker i alla möjliga produkter. Speciellt populära är de i skönhetsmedel och framförallt i solskyddsprodukter.
Personligen har jag fortfarande inte förstått varför den är så super super bra i solskyddsfaktor, men att få  Nanopartikel in  i kroppen kan inte vara så hälsosamt. Eller? Maria Strömme, professor i nanoteknik   köper inte själv såna produkter till sina barn har hon sagt…hmmm…intressant.

Trots att hon försäkrar att nanopartiklar  inte är på något sätt farligt och helt exalterad över hur spännande utvecklingen fortgår och vad nanoteknik kommer att betyda för framtiden. Men hon skyddar sina barn och kollar noggrant vad som finns i flaskorna. Ja, isåfall… Det säger mig en hel del.

Nu kommer även rapporter om att nanopartikel är minst lika farligt som asbest och som vi vet orsakar asbest cancer. Så egentligen kan just den utvecklingen stå extremt dyrt för mänskligheten, då är nog svårare att skydda sig mot nano som smyger sig in i fler och fler användningsområde och produkter än asbest. Rättare sagt rapporterna har alltid varit där men ingen verkar lyssna på de och vi konsumenter köper produkter utan att ens vara särskilt medvetna om innehåll och följder.

Här är några produkter som du säkert inte tänkt att den innehåller nano: tandkräm, bilvax, solskyddsfaktorer, smink och hudvårdsprodukter, fönsterbeläggning, tvättmaskiner, damsugare, sockor, rengöringsmedel…och idag kan listan verkligen göras långt.

Nanopartiklar kan alltså orsaka hjärt-och kärlsjukdomar, och förstöra lungorna.
Javisst…man kan få cancer av mycket. Men i många fall kan man själv kanske förbättra oddsen genom att sluta med ett vist beteende. Men när snart allt innehåller nanopartikel vad kan man göra själv? Inte mycket, förutom att hoppas på tur.

Kanske blir den klassad med tiden som brott mot mänskligheten. Eller så tigs farorna  ihjäl, då är det alldeles för många som har ekonomisk intresse i den, och ekonomi går ju före liv. Det är ju jorden ändå överbefolkat…Eller så vänjer bara våra kroppar vid eländet.

SvD

SvD artikeln från 2006

6 tankar om “nanofierad till döds?

 1. Nej, köper inte sån tandkräm. Har aloe-vera-tandkräm och ett tandpulver. Vi lever i en förgiftad värld. Nu gör jag salvor som är så naturliga som det bara går. Naturen kan: olja, blommor och bivax! Gud så underbart.

  Gilla

 2. Vad menar du när du säger att tandkräm och rengöringsmedel innehåller nano? Världen är uppbyggd av små byggstenar och det finns gott om naturliga ämnen och partiklar som är nanostora.

  Gilla

  • Jag skriver om dem nanopartiklar som tillverkas ( eller hur nu man ska kalla det) i laboratorier, bland annat av silver för att förbättra vissa produkter. Som tandkräm, rengöringsmedel, hudvårdskrämer, kläder och mycket mer. Just nu kan man få en jacka tex om man beställer 3 nummer av National Geographi, som stöter bort vätska, smuts och lukt. En så kallad Nanojacka.

   Gilla

 3. Alla av oss har ju inte anledning att köpa varor med nanopartiklar i, men kanske många köper hudvårdsprodukter ?? Bara att kämpa för att man ska välja produkter som innehåller NATURLIGA Ingredienser, och då inte nödvändigtvis ekologiska, för ibland kanske man belastar naturen just för att få det ekologiskt och då är ju det hela inte bra i allafall, för det är ju naturen man vill skona- eller ?

  Gilla

  • Du kan inte undvika nanopartiklar. Tandkräm köper vi väl alla. Hur ofta har du kollat att den innehåller nano. Jag hade inte ens ens aning om innan jag råkade läsa om det. Eller när du köper sockor tex.

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.