är jag en brottsling? är alla det?


Diskussioner går vidare angående bildrättigheters vara eller icke vara.  Jag är ju inte fotograf, men tar bilder. Jag lever inte på min fotografi, så kanske inte heller är en stor grej om nu någon skulle visa just min bild i en blogg. ( vad jag vet har ju aldrig hänt, då jag sällan fotograferar gulligt eller speciellt uppseende väckande. Skulle jag nu ha en suverän bildspråk, så skulle nog fler än dem 20 stycken som faktiskt tittar mina alster titta in. Hade man vart bra så skulle den spridas sakta. Så jag ger medelmåttan ett ansikte 🙂  Men jag är bra mycket bättre en botten. Och utan medelmåttor skulle ingen heller kunna bli bäst 😉 ) Men skulle jag se min bild utan lov  i DN eller Expressen eller  i någon annan stor tidning skulle jag antagligen reagera.

Antagligen kommer aldrig  att hända dock. Jag ligger ganska så anonymt till i den stora bruset som sagt. Men för andra kan detta vara ett stort problem. Och ingen vet riktig vad som gäller. Och NÄR det gäller.
För även om jag VET vad upphovsrätten betyder, så har den faktiskt blivit lite diffust med bloggarnas inträde. Jag tänker då på alla bloggare som tex fyller sina bloggar med modebilder och/eller inredningsbilder. Saxat ur olika nätmagasiner om mode, skönhet och inredning. Där bilderna har tagits av fotografer som har skyhöga arvoden.  Ska de här bloggare komma undan med att dem använder upphovskryddade bilder, eller ska de i fortsättningen bara skriva text och göra egna dagens outfit, och självrenovering med  hemma hos sig reportage.?
Vem vet kanske skulle den också gynna en ny kreativitet.

Och så finns det Pinterest, där jag just funderar på att skaffa ett konto. ( och nu är jag med Pinterest då jag just skaffade en konto där.)
Och vad är Pinterest för nåt? Det är just en sajt där alla delar allt, saxat från olika sidor som ska ge inspiration en sida som man kan spara sina intressen och visa upp för andra och veta var man har dem bilder som inspirerar och som man bara gillar utan något särskilt i åtanke…Det är få som visar upp egna verk, då den anses vara lite skrytiga. Man får mest hoppas på att andra ska hitta till ens sidor och lyfta fram dem och på det sättet sprids. Så Upphovsrätten  släng er i väggen.

Jag tänker dock på ett inlägg jag gjorde ett tag sen på min nya photoblogg med den fantasifulla namnet BelleBluePhoto ( titta gärna in vet jag  🙂  Inlägget handlar om en fotograf från förr med namnet Sergio Larrain och jag la ut 3 av hans bilder för att illustrerar hans arbete.
Av alla inlägg jag har haft på den bloggen är den är den enda som inte går att kommentera. Och har inte en aning om varför. Har gått igenom alla inställningar, men hittar inget jag kan ändra på. Så då blir ju lätt att tro att det finns nåt med upphovsrätten att göra. Men kan vara något helt trivialt också.

Så var går gränsen? Jag skulle säga att jag inte drar mig för att dela, men drar gränsen just vid dela och inte att producera och  göra pengar av någon annans verk.  Men vem vet jag kanske har just blivit en brottsling.

Fotosidan, Kulturnytt

Medaljligan

Annons

6 tankar om “är jag en brottsling? är alla det?

 1. Sambon fick en gång en inbjudan till fisketävling. Med en jättefin 😉 bild på ett angeldon (vinterfiske efter gädda). Bara det att fotot var MITT! Så den som gjort inbjudan måste ha surfat på nätet och lyckats få träff på mitt foto och raskt använt det i sin inbjudan. Gjorde ju inget för min del eftersom varken jag eller de som ‘lånat’ fotot tjänar några pengar på bilden, men det visar hur folk i gemen tror/anser att allt på nätet är gratis och fritt fram att använda som man vill.

  Gilla

  • Jag brukar lägga in copyright på mina bilder. Antagligen hjälper inte mycket. Men kan kanske ändå va till hjälp vid eventuella tvister. Men å andra sidan, såg jag en bild vinna en tävling som jag hade eller två förresten. Först tog jag illa upp det MEN när jag kollade min bild och den som kom med i tävlingen kunde jag se att det var trots allt inte min bild, men vi tog den från samma plats. Man kunde se skillnad. Och faktum var att min bild VAR finare, då vädermässigt var mer intressant bild. Men jag skickade inte in den till tävlingen. Så kan det gå också. 😦

   Gilla

 2. Ja det där med regelverket runt bilder kan man allt diskutera, inte sjutton funkar det som tänkt i alla fall. Angående Pinterest så finns jag där, hur hittar jag dig där? Ganska ny på det men lite nyfiken på hur det funkar 🙂

  Gilla

  • Nu har du ju hittat mig, innan jag hann svara här. Men det jag har läst till mig i en svensk tidning att det är inte så populärt att pusha för egna bilder. Det ska andra göra. Och man ska inte heller repinna för mycket. Så jag hänger med ett tag sen får jag se hur det blir i framtiden. Jag har inte så mycket tid att leta runt på nätet egentligen. Och det är nästan nödvändigt.

   Gilla

 3. Nog finns det säkert ett regelverk, men frågan är väl hur det efterlevs ? Hur som haver så klickade jag på länken om han med rutor och linjer och där kunde man ju inte kommentera, men bilderna fanns ju. Har det aldrig varit nån som kommenterat ?? Eller ?? Varför kontaktas man inte av den som som har maken att stänga ner då ??? Vore väl renhårigare, eller ?? Är jag gammelmodig som tänker så ??

  Gilla

  • Det är jag som har lagt in kommentar i bakvägen från administrators sidan. I hop om att kunde få kommentarsfältet tillbaka. Men vad jag än gör så blir inte fältet live.
   Ärligt…så har jag inte en aning om vad det beror på. Det är bara jag som spekulerar. Kan ju ha andra orsaker till det också. Men ändå är märkligt varför bara just det inlägget som har problem.

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.