se upp och skydda dig!….


När ska man inse att internet är sårbar? Att förlita sig att den fungerar i alla läge är ju bara dårskap. Nu sitter Tele2 och Telia och har bråda tider. Deras system är nere.
Tycker synd om dem men FBI varnade i god tid. Så varför gjordes inget åt saken. Det är väl inte amatörer som sitter som tekniker där, eller?

Just nu hör jag om översvämningarna i Småland. Och vad folk kan göra vid översvämning.  Standard svaret blir allt för oftast att vi har lagt ut information på nätet på kommunens sida.
Det är ju en jättebra råd.
För folk har verkligen tid med det att sitta vid sina datorer medan vattnet fyller deras tomtar och hus.
Och inte prata om att såna översvämningar gör eventuellt att man får strömavbrott med.

Likaså när det är större strömavbrott någonstans, kan jag höra att man hänvisar till nån hemsida för att hämta mer information.

Den här övertron på att internet alltid kommer att fungera oroar mig. Nu ska man dessutom lägga ut saker på molnet, filer som man hade tidigare på den egna hårddisken.  Är internet nera så kommer man inte heller åt de informationen.  Vill inte då nämna de duktiga datanördarna – hackers – som säkert kan komma åt molninformationen. Om inte nu så snart.
Och ännu mer oroar mig att man alltid skjuter ansvaret över på slutkonsumenter.  Uppdatera era datorer. Köp virusskydd, ha brandvägg och surfa försiktigt.  Som om det hjälper.  Jag har haft uppdaterad virusskydd från McAffie ändå fick jag en trojan på en sida som inte alls betecknas som skum och suspekt. Hur kunde det hända?  Trojanen var inte ens en ny sort.  2 år gammal var den.  Borde inte virusskyddet känt till det?
Eller när självaste McAffie har gjort nåt kapital fel för några år sen, därmed blev min och många andras datorer obrukbara.  Vad kunde man göra förutom att ominstallera allt. Och vad hjälpte det att jag hade virusskyddet, när just själva virusskyddet som fuckade upp min dator.

Man ska inte heller glömma  nätbedrägerierna. Och identitetsstölder.  Vi uppmanas naturligtvis att vara försiktigt. Som om det skulle vara en mirakelmedel. Va försiktig! Jag är säker på att 90 % ÄR försiktiga, ändå råkar de ut för det ena och det andra.

Om nu är världen uppbyggt runt datorer så vore det väl bra om man skapar en säker system.  Där man inte ska behöva oroa sig om man kan betala sina räkningar, om man kan betala i en butik, och att ingen kan kolla ens journaler hos de olika myndigheterna,  och att virusskyddet håller verkligen för trycket.

Ab, Ab, Expressen, Expressen, DN, DN, SvD, SvD

Annons

2 tankar om “se upp och skydda dig!….

  1. Kanske bolagen skapar trojaner och virus så man ska bli ännu mer angelägen om arr köpa deras produkter. Det verkar konstigt att man inte är skyddad fast man betalar för att få skydd!

    Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.