kolla om din datorn är grön…


Det är precis vad man behöver att höra. En nytt hot mot ens dator närmar sig. Det pratas om det i radion och står i tidningarna. På måndag kan man bli utan internet. Orsakad av en illasinnad trojan. Som skapades redan 2007 för att slå mot stora företag.
Det är nu alltså mer en 5 år sen.  Så jag förstår inte varför våra datorer ska nu drabbas av detta virus. Varför har ingen hittat en vaccin till att eliminera detta illasinnade virusjäveln. ( jag bara antar att jag blir drabbad)
För mig är det alldeles för komplicerat och förstår inte varför man inte löste problemet bättre. Och varför får man veta det typ 3 dar innan.

 Trots att det båda skrivs  och pratas om eländet, ingen säger vad man kan göra för att slippa eventuella haveri.
Då jag ett tag sen fick en trojan i min dator så kan jag eventuellt bli drabbad. Eller inte.

Har alltid känt att internet är toppen men det kommer också en dag  när vi önskar att vi hade andra lösningar i skjortärmen också. Kanske dröjer det än, men jag är säker på det att vi kommer brottas med av smarta hackers som är alltid minst tre steg före oss i utvecklingen.
Helt plötsligt är det ständigt problem med internetbanker när man ska skicka iväg räkningar. Är det stopp där så kan man inte heller betala med kort. Hur roligt är det när man har en vagn fullastad med mat och just vill till att betala.
Strömavbrott börjar också bli vanligt  i Sverige. Nästan varje dag hör jag att några tusen utan ström. Och utan ström  har man då inte så mycket.
Idag stoppades flygtrafiken i München på grund av tekniska problem. Tekniska problem? Vad kan det vara om inte ett problem med datorer? Och kan hända var som helst.

Jag är bara en liten kugge, som egentligen kan inget om datorer. Jag är nöjd när den fungerar och otroligt orolig när den inte längre gör.
Just nu gör jag backupper, så om det händer nåt så har jag de viktiga sakerna i säkerhet. Vilket man ändå ska ha.

Det som irriterar mig att trots varningar så ingen säger någonting vad man ska göra på måndag. Det kanske inte vore helt fel att ge några tips till oss blåbär.  Eller är det bara att köpa en ny dator om man drabbas?  Det är ju välkommet.

Förlåt Jag har fel. För nu är man ändå hänvisad av  FBI ( jesus maria!  FBI! ) till en sida där man kan kolla huruvida ens dator är infekterade eller ej. och kan testa sin uppkoppling på hemsidan. Här kan du kolla din dator http://www.dns-ok.us/. Och här finns det hjälp att ta bort viruset.
Kul. Speciellt för såna som jag är, inte särskilt duktiga på främmande språk som engelska. Och vad ska de som inte kan en endaste ord på engelska att göra? JA, de får hoppas på tur eller köpa en ny dator.För vad som än händer ska pengar rulla.

Min dator är grön. Suck………..Vilken lättnad. Ska nog kolla på jobbet också.  🙂

SvD, SvD, DN

Annons

10 tankar om “kolla om din datorn är grön…

 1. Igår när jag skulle tanka med kort hade det varit strömavbrott och det fungerade inte. Fick vänta. Gick in på macken för att handla men det fungerade inte där heller. Macken och Time har inget med varandra att göra längre. Man får bara tanka med kort sen en tid. Nya ägare o s v. Allt är så sårbart. Tror jag skiter i att öppna datorerna på måndag rakt av.

  Kollade du om din dator var med. Var det enkelt?

  Gilla

  • Jag kollade den och jag är grön. Vilket betyder att även på måndag har jag internet. 🙂 JA, det var lätt. Man klickar på länken sen gör man inget mer. Om man är grön. Blir det rött bakgrund då är det en annan femma. Då måste man rensa bort skiten.
   Skönt att slippa oroa sig nu.

   Gilla

    • Idag vet man verkligen inte vad man ska tro och på vem man ska lita på. För dagens journalister inte längre att lita på lika mycket som man kanske kunde göra förr.. De gör inte längre grundliga undersökningar utan snappar upp lite här och var, sen blir det som ringar på vatten. Och alla börjar skriva om samma sak som om det vore sanning.

     Gilla

 2. Nåja, operativsystemen blir gradvis bättre och användarna förhoppningsvis mer mogna.

  Det här var ändå en rätt simpel attack på temat namnservermanipulationer, finns betydligt mer avancerade kreationer, zeus i alla dess former t.ex.

  Bästa sättet att undvika cirkus i maskinen är att kora virtuella maskiner för olika uppgifter (speciellt banken och surfande), blir en av dessa infekterad så blåser man den bara och lägger tillbaka en sparad kopia.

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.