tiggande turister eller turistande tiggare…


Det har blivit obehagligt många tiggare i Stockholm. De har varit en vanlig inslag nu på många år. Men i år är de fler än på länge. Ingen av dem ser ut som svenskar så jag antar att de kommer till Sverige enbart i syfte på att tigga.  Hittills har de mest satt på huk och vaggade fram och tillbaka med en papperskopp i handen. Men idag såg jag en gammal gubbe, som kanske ändå inte var äldre än vad jag är ( runt 50 bast) men han har siktat in sig på bilister.  Först trodde jag att han bara fastnat och inte hann över vid grön gubbe, men han var stationerad på mitt sträckan. Och när en bil stannade var han fram och knackade på bilens sidofönster.
Visade upp en krona för att visa vad han ska få. Detta såg jag framför Konserthuset i korsningen Sveavägen-Kungsgatan

Jag vet inte om han fick pengar men säkerligen får av vissa. Jag tror kvinnor ger lättare än män. Snart har vi även fattiga barn som kommer försöka tvätta fönstret eller sälja blommor medan man väntar på rött.

Men är det rätt? Är det rätt att folk reser hit för att tigga? Jag tycker inte det.
Och hur har de råd överhuvudtaget att åka hit om de är nu så fattiga?  Att resa kostar väldigt mycket. Och var bor de? Vart tar de sig på kvällen? Sover de i parker eller har de tak över huvudet?
I söndags såg jag minst 10 – 12 stycken  när jag gick runt i innerstaden ( Stockholm).

Först sågs de endast i city, men nu kan man se de sittande vid husväggen även i Odengatan, St.Eriksgatan och där många som rör sig.  Säkert likadant på Söder också.

Hur länge kommer de sitta där vackert och bara tigga innan man tar nästa steg och även börjar råna folk. När de inte tycker längre att de får tillräckligt?

Hela utvecklingen känns obehagligt.  Det känns lika obehagligt att ge som att inte ge. Ger man till en så borde väl de andra också få. Eller ska man bara låtsas och inte se eländet?
En jäkla dilemma.

Annons

13 tankar om “tiggande turister eller turistande tiggare…

 1. Hej!
  Måste bara få ge lite fakta i detta. Mannen på bilden är snart 70 år, han kommer från Rumänien och är här med sin son och sonhustru + många övriga släktingar. Media har lyckats utmärkt med att svartmåla alla romer och kallar dem för maffia och organiserade. Det finns säkert såna oxå runt om i Sverige. Men just denna familj som jag sedan i början på april har fått förmånen att lära känna och försöka förstå, tigger bara för sin egen överlevnad. Ser siffror på att de får ihop 500-1000 kr per dag och person vilket inte heller stämmer. En tiondel, eller ca 50-130 kr är vad de lyckas få ihop. De bor i sina gamla bilar, sover 3-4 pers i varje. Bilarna är varken lyxiga eller nya, de passar bättre på skroten. Jag ser medmänniskor som jag vill hjälpa, romer som inte är välkomna någonstans, inte ens i Rumänien. Försök att föreställa er hur det skulle vara att sitta på en gata i centrala Stockholm, att tigga ihop till mat och bensin. Att bara få spe och hånfulla kommentarer… De skäms över att behöva tigga, men att åka hem till Rumänien betyder en ännu fattigare tillvaro för dem….De frågar mig varje gång jag besöker dem om jag inte kan fixa jobb åt dem.
  Jag har packat min bil full åtskilliga gånger, kläder, skor, täcken, kuddar, mat, glasögon, mediciner mm. Jag har tagit med dem till läkare vid behov, jag har haft kontakt med myndigheter när någon har tagits av polisen, jag försöker förklara hur vi svenskar funkar och hur Sverige funkar, jag översätter brev osv.
  Har hela tiden mottagits med respekt och vänlighet och inte en enda gång kännt mig hotad eller otrygg. Detta är vanliga människor som har det ovanligt svårt.
  Dra inte alla över en kam, du kan säkert avvara en tjuga när du träffar på dem!

  Gilla

 2. Det är jobbigt att förhålla sig till det här. Man vill ju hjälpa sina medmänniskor men det känns inte riktigt bra med tiggeriet.
  I Italien möter man tiggare hela tiden och blir, tyvärr kanske, immun efter ett tag.

  Gilla

  • Jag får också dubbla känslor. För jag känner om jag nu ger till en då bör jag ju ge till dem andra med. Och när jag väljer den ena vad är det som avgör vem jag väljer.

   Gilla

  • Tack! Jag trodde först att jag såg fel och han behövde hjälp att komma över till andra sidan. Att han fastnade där på mitten när det slog till rött.
   Undrar vad de tyckte som satt i bilen, när han knackade på fönstret. Så vitt jag såg öppnade han inte det.

   Gilla

 3. När jag var i Stockholm för någon vecka sedan satt det en vid början på Drottninggatan – när man kommer upp ur tunnelbanan och vaggade. Satt på huk. Märkligt. Det är ett nytt fenomen. Och dom får vara här ett tag eftersom vi är med i EU. Det är något som händer med Sverige. Helt klart och jag tror att det är meningen. Snudd på uppmuntras.

  Gilla

  • Jag hen sitter ju där ofta. De har inmutningar. Och ofta sitter dem så att de kan hålla koll på varandra. Lite i sick-sack på var sin sida på gatan.

   Gilla

 4. Tror också tyvärr att det i många fall är organiserat och den som tigger får säkert inte behålla pengarna…
  På något sätt vill man ändå tro att ingen ska behöva tigga för att överleva här. Men vad vet man.

  Gilla

  • Helt klart att det är organiserat. Antingen av sig själva eller någon annan. Det är en turism. Tiggarturism. Och säkert lönar sig också. Annars vore dem inte här. Men de som sitter där får antagligen den minsta andel av tiggeriet.

   Gilla

 5. Visst ger tiggarna en obehaglig känsla, kanske är det vårt samvete som gör sig påminnt ?
  Det är väl när det går business i det hela som det går fel som i alla andra sammanhang när saker inte går som man tänkt..Man har ju hört att tiggarna hyrs in av busar som dom får bo hos mot att dom delar med sej av de pengar dom mottagit under sitt långa pass…. Motbjudande !!
  Det är ju dessutom inte bara tiggarna som tigger, många olika organisationer samlar pengar, till ex. läkare utan gränser bara för att nämna ett ex. och igår RINGDE man till mej från Postkodsmillionären vilket förvånade mej. Dom hade ett ERBJUDANDE till mej. Jag var snabbt på alerten och talade om att jag inte var intresserad (sparar tid för oss båda). Har man flera lotter i familjen finns ju ingen anledning till flera. Många vill nog inte sluta prenumerera på sina lotter, tänk OM man skulle ha vunnit på den lott man sagt upp prenumerationen på ?? Personligen ”köpte” jag 2 indiska flickor och hoppas den 500-lappen per månad gör någon nytta och kanske ger flickorna rent vatten, mat, skolgång och håller dom från gatan. Jag ska def. fundera på flera utsatta barn, men inte just nu….

  Gilla

  • Det är ju mycket som bygger på tiggeri. Och det mesta går ju på samvetet.
   Har du fått höra nåt om dem indiska flickorna? Vet du att dem har fått det bättre?

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.