de,dem och dom…svårast i svenska språket


Det är tre ord som jag har svårt att a in riktigt. Jag chansar för det mesta.  Och problemet dyker upp först när jag ska skriva.

För kan någon vänlig själ förklara varför skriver man de men säger dom. Likaså skriver man dem men säger dom.  Varför säger man inte det som står skrivet. Jag kan inte räkna ut  hur ett e blev till ett  å ( för uttalsmässigt låter ju som ett å. )

Och ingenstans i svenskan kan jag se just den här förvandlingen.
Ofta lägger jag till ett m när jag skriver de för att det känns lite tomt utan m-et. Men sen tar jag bort det, för kanske passar den ändå inte.
Jag har nu lärt mig till slut att om det är en preposition förre då blir det dem…av dem, från dem, till dem osv. Men för övrigt är jag lite osäker. När jag pratar gör ju som sagt inte så mycket, då det låter precis det samma de eller dem.
I skrift får jag göra en snabb översättning till mitt eget språk, och då blir det rätt. Men ibland känns det lite tveksamt ändå. Om man ändå kunde uttala ordet som det står, då  skulle vara lättare att skriva rätt.

Jag har absolut ingen svårighet  med dem andra pronomen. Jag vet när det är jag eller mig som ska användas. Men i tredje person blir jag kluven. Eller inte helt. Hon och henne, eller han och honom är ju klockren lösningar.. Det är just tredje person plural som ställer till det.  Och språkfascister ser inte alltid mellan fingrarna.

Men nu medan jag skrev ner dessa rader, kanske kom jag ändå på en lösning. Att jag gör en snabb tankeersättning med  just hur ” jag” skulle fungera i en sån tveksam mening. Kanske kommer ta en liten stund men tanken är dock snabb ändå. Kan nog fungera. Ibland är det bra att tänka högt.

10 tankar om “de,dem och dom…svårast i svenska språket

 1. Bestäm dig för om du ska skriv de eller dom. Jag skriver dom. Gillar det. När man använder dem kan du ju redan. Åt dem, till dem, från dem o s v. Det är svenskar som inte heller kan det här ser jag ibland i kommentärer och inlägg på nätet. Ganska enkelt när man kan det. Som sagt – vad väljer du: de eller dom?

  Gilla

 2. Börjar med att haka på de senaste kommentarerna. Tycker nog inte att det är särskilt lyckat att talspråk ska bli lika med skriftspråk, att man skriver ord som de uttalas. Svärje istället för Sverige?

  Annars har vi ju språket esperanto (som väldigt få talar om nuförtiden). Men som jag faktiskt tycker skulle kunna ersätta engelskan som världsspråk – högst troligen en utopi, tyvärr. Men en av fördelarna med språket är att det är nationsneutralt, inte knutet till någon särskild stat. Och – i esperanto stavas allting som det låter!

  Franska språket är nog allra värst när det gäller skillnaderna mellan hur ord skrivs respektive talas. På franska kan ett ord stavas med 15 bokstäver – varav 8 av bokstäverna är stumma, och uttalas inte alls.

  Kanske håller talspråket och skriftspråket i svenskan på att närma sig varandra. Men all särskrivning skulle i så fall tala emot detta. Få här i landet talar som robotar (stötvis, och med ständiga pauser), men många skriver som robotar (stötvis, och med ständiga mellanslag).

  Gilla

  • Särskrivning är ju lite knepig den med. Och visst alla språk har ju sin speciella svårigheter, men jag tror ändå att har man fått in hur stumma bokstäver förhåller sig till icke stumma så får man ganska bra grepp om dem.
   Engelsmännen kommer aldrig lära sig ett språk frivilligt. Under hur många procent av dem faktiskt behärskar ett andra språk. Kanske 2 %. Kan inte var så många. Bekvämt och enkelt för dem.

   Gilla

 3. Det där med ‘dem’ är nån avart som har kommit de senaste tio åren och allt som oftast används helt galet i skrift, ‘de’ fungerar korrekt i 99% av meningsbyggnaderna och ser dessutom bättre ut. Ordet ‘dom’ är egentligen talspråk men duger gott för vardagskommunikation i skrift.

  Gilla

 4. Just de här orden har även väääldigt många med svenska som modersmål svårt för. Jag väntar ivrigt på att det ska bli ok att använda ‘dom’ även när man skriver. För då kommer man bort från problemet med om man ska skriva ‘de’ eller ‘dem’ =)

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.