neandertalare är vi allt…i alla fall vissa…


Vi tror gärna att vi har kommit långt i den evolutionens utvecklingen. Men ibland undrar jag ju. Har vi gjort det? Har alla gjort det?  När man tror på fullaste allvar och betalar en mindre förmögenhet för foster indränkt i guldblad i övertygelsen att den ger lycka.  Svart magi heter det.

Eller när mamman tycker att det bästa bestraffningen är att bränna ungens hand. Lever hon kvar i medeltiden? Isåfall bränn henne på bål där hon antagligen hör hemma. Men utredningen kommer naturligtvis fram till att hon är psykiskt störd.  Och naturligtvis är hon störd annars skulle hon inte gjort det.

Eller förstörelsen i Tensta. Där bilar satts i brand likaså skolan. Vad tjänar det till?  Förstöra för andra som sköter sig skapar bara irritation i samhället, inte sympati.

Snart kommer månen koloniseras. Skicka dit dem. Sen kan dem fundera i månskuggans svärta varför dem har hamnat där.

Varje dag hör jag …man blev mördad genom att bli skjuten eller knivhuggen eller ihjälslagen. Klart att vi har inte kommit längre i utvecklingen än så.  Hos vissa tar den djuriska över. Förnuftet har tappats bort på vägen till alkohol eller knark.  Eller i den vreden som uppstår när någon inte får sin vilja fram. Att kompromissa finns inte i deras vokabulär.
Den oskyldiga generationen…för enligt dem själva har dem inte gjort nåt alls. Felet är inte deras utan enbart vårt. Ja, kanske är det vårt fel för att ingen sätter ner foten för att skapa ordning.

AB, Expressen, DN, DN,

Annons

4 tankar om “neandertalare är vi allt…i alla fall vissa…

 1. Socialt polityr tenderar att flagna rätt fort när det spetsar till sig lite, det är bara att kolla på hur folk beter sig vid katastrofer när det gäller att komma ut först ur det sjunkande skeppet eller det brinnande huset.

  I ett mer vardagligt scenario kan det handla om en fungerande sjukförsäkring kontra jobbskatteavdrag, inte lika drastiskt som en sjunkande färja men exakt samma fenomen i grunden.

  Vi har en rätt intressant tid framför oss, den som är intresserad av att studera samhällen i sönderfall har utmärkta chanser att få sitt lystmäte vad den saken beträffar framöver.

  Gilla

  • Egot är stort. Och den verkar växa mer och mer.
   Kankse samhällets sönderfall är oundviklig när hybrisen och egen vinning tar mer och mer över.
   Det gör människorna mer ödmjuk. Kanske.

   Gilla

   • Ja, eller om det nu är reptilhjärnan som är liten men högeffektiv, svårt att säga vilket faktiskt. Tron på auktoriteter är hursomhelst ett jätteproblem liksom avsaknaden av egna analyser, det är som upplagt för en repris på 30-talet när det spetsat till sig ytterligare lite.

    Gilla

    • Ja. Reptilhjärnan har en ohotad ställning. Men jag med min hjärna har svårt att förstå vad förstörelser kan leda till. Förutom ytterligare irritationer. Men kanske är det så att människan och samhället ska gå ner sig helt innan man sen kan resa sig och bygga nytt.

     Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.