adhd är kanske en feldiagnos…ungen är bara ung

Jag har alltid varit skeptisk mot ADHD och dyslexi.  För så fort ett barn är överaktiv eller okoncentrerad får ungen stämpeln ADHD.   När jag växte upp så hade ju ingen barn ADHD.  Men det fanns ju disciplin i klasserna och konstigt nog efterlevdes kravet från vuxna.  Vi matades in okunniga och ur kom duktiga unga människor redo att plugga vidare eller börja jobba. Beroende vad man ville. Och ingen var skoltrött heller.
Skolgången kördes på ett svep från grundskolan tills man var färdigutbildad.
Vi hade bra och UTBILDADE lärare. Har aldrig haft obehörig lärare.  Och inte heller var få elever i en klass. I gymnasiet var vi 44 pers.  Och det var aldrig kaos. Vi visste naturligtvis varför vi var där. Gymnasiet var ju trots allt inte obligatoriskt, alla hade mål att uppnå. Så det var bara att lägga sig i och plugga.

Dyslexi hade vi inte heller. Under dem år och alla skolor jag har gått i har inte haft en endaste klasskamrat som inte kunde läsa och skriva. Men då hade lagts ganska lång tid för att nöta in, lära in bokstäverna i grundskolan.  Och ingen fick gå vidare per automatik om man inte klarade den grunden. För det löser sig inte heller senare. Det blir genast mycket svårare när man inte kan läsa och hänga med resten av klassen.
Jag tvivlar inte på att det finns äkta dyslektiker. Men också lika övertygad om att många av idag så kallade dyslektiker är inte det.  Men det var lättare att ge diagnos än att rätta till grundläggande felet.

Själv fick jag börja skolan senare än mina klasskamrater då jag var född på slutet av september. Av just av den anledningen som nu tas fram för att man nu kom fram att kanske barn är inte likadant utvecklade när man är så små. Då räknas 6-7 månader mer än i vuxen åldern.

Hoppas att flera sensationella nyheter tas fram i framtiden angående bokstavskombinationer.Och framförallt att felet rättas till.

Expressen

Annonser

7 thoughts on “adhd är kanske en feldiagnos…ungen är bara ung

 1. Idag börjar fler dagis som ettåringar. Och personalen minskar. Klart som korvspad att barnen blir stressade och därmed sjuka senare i livet. Ser ett samband. Alla dras över en kam. Är du sju år ska du kunna det och det. Men alla kan inte det. En planta som fått en dåligt start i livet, som rotat sig dåligt, kan aldrig bli på topp. Har man fått en stabil grund dom första tre åren kan vad som helst hända. Det är mycket viktiga år. En ettåring ska förhålla sig till mamma och pappa – inte till en hel skock med andra ungar på dagis – plus vuxna som tittar in.

  Carola gjorde inget fel som gjorde extension på flickan. Det gör man i Afrika. Dessutom har man sin ettåring nära kroppen. Hela tiden. Lämnar inte bort dom. Det är annat här där staten tvingar både mamman och pappan att jobba för att ekonomin ska gå ihop = Fullskalig socialism/kommunism.

  • Man kan ju undra varför folk skaffar barn, när de skuffar undan dem så fort möjligheten ges. Sen snackas om dålig samvete.
   Det är ett bra jämförelse med plantan. För det är precis så.
   Har hört att vårt dna är fortfarande väldigt likt potatisen. 🙂

 2. Jag vet inte om dessa diagnoser stämmer eller ej men du har en poäng i när det gäller hur man ”rättar till det grundläggande felet” Jag tror att det handlar om att olika människor har olika förutsättningar för sitt lärande och behöver mötas utifrån dom villkoren.

 3. Du skrev så långt och utförligt att det är svårt att hitta varken svar eller invändningar. Det är väl så att det alltid finns en svart och en vit sida, eller en bak och en framsida. Och dessutom talar du om ditt hemlands normer, inte Sveriges. Det kan nog vara en del i skillnad. Jag är ju en hel del år äldre än vad du är och kan väl säga att OK var det någon som jag kan komma ihåg i min skola, som var dyslektiker eller eventuellt dyslektiker så kanske det var någon enstaka, men denna enda person som jag tänker på kan nog lika gärna varit läsless eller hade en släng av liknande ADHD, men den diagnosen hade vi knappast hört talas om.
  Lärarna var behöriga
  Tjuvrökte gjorde vi (jag)
  Nog var vi pratiga, men knackades det i katedern så då blev det tyst. Speciellt när det stog viss lärare där framme (bless his memory)
  Detta om detta, helt klar var det bättre förr, hahaha

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s