vakten stoppade mig…


Jag skrev om det tidigare under min dag, men varför inte nämna den en gång till. Att fotografera vissa byggnader kan ha konsekvenser. Jag såg ingen skylt där det stod fotografering förbjudet, så jag tog några bilder. Sen helt plötsligt blev jag tilltalad av en person som visade sig vara vakt och undrade vad jag gjorde.  Svarade att jag fotograferade byggnader.

Han ville se bilderna. Efter en snabb blick runt om insåg jag att jag var ensam på hela gatan så jag valde att visa bilderna jag tog. Han tackade och berömde bilderna. Och gick. För övrigt var han ju artig, samtidigt vet jag också att egentligen har de inte rätt att kräva att jag visar bilderna. Men tydligen dem är extremt nojiga över attentat.

Var jag feg? Borde jag hävdat min rätt att få ta bilder utan att bli ifrågasatt?

Annons

6 tankar om “vakten stoppade mig…

 1. Hej! Jag måste bara få fråga; vart är detta någonstans, och vad stod det på vakten som tilltalade dig?

  Blir nyfiken när polisen enligt dig säger att de har ”problem med de här vakterna”

  Ibland finns det nämligen mer än vad ögat ser… som du vet. 🙂

  Gilla

  • Detta hände vid en sidogata som ligger precis bredvid Handelsbankens stora kontor. Killarna vaktar den judiska synagogan. Jag blev så förvånad över att han stoppade mig att jag inte kollade så noga. Jag tror att det stod vakter eller ordningsvakter på uniformen. Han var ju inte otrevlig på något sätt, men jag kände ändå att en tom gata är inte den rätta ställe att säga emot och vägra visa mina bilder. Och han blev ju nöjd och krävde inte att jag tar bort bilderna.
   Men helt klart att religiösa samfund är väldigt rädda för attentat. Har de gudstjänst får man inte ens gå in i gatan.
   Så skönt att jag inte själv tillhör dem troendes skara.

   Gilla

   • Varför kände du att en tom gata inte var rätt plats?
    Lite fördomar mot vakter, måhända? 😉

    Ordningsvakter var det förmodligen inte, men väktare eller i värsta fall skyddsvakter, men jag håller det sistnämnda för osannolikt, då religiösa byggnader mig veterligen inte är skyddsobjekt.
    Dock så är ju frågan fri… ”Får jag se bilderna du tagit?”, men det finns nog ingen i världen som kan med laga stöd beordra radering av bilder.

    Jag är själv hobbyfotograf, och ordningsvakt, så bägge sidorna har mina sympatier liksom.

    Däremot kan jag, om jag skulle tjänstgöra som skyddsvakt, och du fotograferar mitt skyddsobjekt – oavsett om det är tillåtet eller inte – omhänderta dig som misstänkt för spioneri. Men det är VERKLIGEN ett worst case scenario.
    Däremot har jag faktiskt ställt precis den frågan, ”Får jag se bilderna du tagit?” som skyddsvakt, just för att personen i fråga inte skulle hamna i trubbel. Helt enkelt för att kunna göra en bedömning om huruvida ett omhändertagande är nödvändigt ur säkerhetssynpunkt.

    Gilla

    • Jag tror nog att även om det fanns folk på gatan hade jag visat bilderna. 🙂 Jag gillar verkligen inte stå i centrum för nåt eventuellt bråk. För jag har för mig ändå att saker kan snabbt accelerera. Hade jag vart spion så hade jag nog inte gått och fotat med en stor canon. Dessutom finns det objektiv idag som man kan rikta framåt medan bilder tas från sidan. Eller det finns även minimala kameror som är inte större än en matchbox. 🙂 prisvärda är de också. kolla länken.
     Nåväl…om huset är en skyddsobjekt borde det kanske stå att fotografering är inte tillåtet. Och då ska den stå på en synlig plats. Inte för att jag sökte efter en sån för det slog mig aldrig att det inte var tillåtet att fotografera. Vakterna såg jag däremot. Gick ju förbi både två. Och de såg att jag hade kamera också.
     Jag vet att jag reagerade inom mig att de stod där och jag tänkte att dem är där för att folk inte ska klottra eller vandalisera fasaden.
     Gå förbi där själv och ta bilder.Blir intressant att veta sen hur du blir behandlad. Kanske säger de inget. Byggnaden är ju fantastisk fin. Jag gillar karakteristiska byggnader.

     Jag förstår när någon känner för både sidorna. Jag är själv egen företagare och kan känna igen den här med ena sida och andra sidan angående tex anställda. (även om jag inte har några.) Ibland när kunder klagar på arbetsgivare kan jag ställa frågan hur skulle du göra om du var arbetsgivare. Oftast blir det tyst.

     Gilla

 2. Jag vet inte Antonia. Förmiodligen så kan det väl hända att du blev så pafff/snopen att du helt enkelt tappade fattningen och därmed tappade även eventuellt motstånd.
  Kanske skulle du ha nobbat om du varit mera förberedd – eller…
  längre än så kommer man nog inte i funderingarna runt detta…
  Önskar dej en trevlig helg…

  Gilla

  • JA, paff blev jag. Het klart. Jag pratade med en polis om det, och sa att de har en hel del problem med dem vakterna. Men de är väl nojiga för attentat. Och kanske trodde att jag fotat ingångs möjligheterna eller svagheterna i bevakningen. VAd vet jag.
   I Budapest finns Europas Största Synagoga (och världens näst största) och inte springer vakter där och vill se vad man har fotat.
   Det är förstås troligt att även den bevakas, men jag såg det då aldrig.

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.