diktatoriskt radio eller…


En återkoppling till gårdagens inlägg där jag skrev om att Gert Fylking blev omedelbart avstängt från sitt eget program som heter Gerts Värld.
Jag visste inte igår varför men det vet jag idag. Han har uttalat sig om serber på mindre smickrande sätt den 17 april. Här kan du läsa vad han har  sagt och ursäkten kan läsas både på svenska och serbiska här.

 Jag får dock en känsla av att vi har en diktatoriskt handling här, då han blev bortplockad från sin tjänst och han inte får sända tills vidare.  Även om han naturligtvis borde vetat bättre  vad han får säga  och inte säga i direktsändning så ger avstängningen en känsla av en diktatoriskt handling  a la Nord Korea eller Syrien.
Vad han nu sagt vet bara de som har hört det. Jag hörde det inte.  Men jag hör däremot andra fördomar luftas  i media  jämt och ständigt. Uttalande om hat är inte helt ovanligt i olika samtal som förs.
Men ordet är fritt. Sägs det. Men är det verkligen är det. eller gäller det mer att man ska linda in bättre det man vill säga. Och då får man säga precis vad fan man vill. Med smicker kommer man långt även om den söta nektarn är giftig.

Finns det överhuvudtaget någon som inte har fördomar? Och inte generaliserar?  Varför får man säga att man hatar tyskar och fransoser men får inte säga att man hatar serber eller finnar? Vari ligger felet?  Hatar man fransoser kärleksfullt, medan serber hatar man bara med hat?

Och vad grundar vi våra fördomar på? Egna erfarenheter eller andras fördomar? För om man tänker efter så har alla länder  drägg som inte mycket att ha, men större delen av befolkningen består av hederliga, arbetsamma individer som i grund och botten tampas med samma målsättningar som vi gör.

Expressen, DN

Annons

5 tankar om “diktatoriskt radio eller…

 1. Jag är Serb och jag begick inte folkmord Hassan. Så snälla ta det lungt med dina påståenden gillar inte generaliserade saker… typ ”alla svenskar är pedofiler” eller ”alla araber är terorrister, kvinnoplågare,hashish rökande kamelridandesjälvmordsbombare” …eller hur ..???
  Undrar ni ibland varför hände det som hände på Balkan?Eller vad gjorde 10.000 jihadister (från mellanöstern) under kriget där på Balkan förutom att ”bara spela fotboll med avhugna serbiska huvuden” ??

  Angående Gert -det är skilnad mellan friaordet och ”friaordet” som kommer från ngn som sitter på en maktposition som Gert gör…med positionen kommer ansvar eller hur ?

  Norska dokumentären ”Staden som offrades” är mycket bra ..titta om ni vill.

  Gilla

 2. Med all respekt för yttrandefrihet finns det andra lagar och förordningar som begränsar vissa områden i syfte att skydda olika folkgrupper och ta till vara våra demokratiska värderingar. Rättsstatsprincipen är demokratins grundpelare som innebär att ingen får stå ovanför lagen. Var och en får framföra sina åsikter även om vissa saker är obekväma. Enligt lagen får dock ingen säga saker som kränker en folkgrupp.

  Som bloggare borde du känna till det.

  Ta det han sa och ersätt ordet ”serber” med ”araber” eller ”judar” så får du se att din blogg tas ner direkt och att du blir åtalad. Helt enligt lagen.

  Så mycket om Nordkorea eller Syrien…

  Gilla

  • Nu har jag inte den vana att angripa folkgrupper. Jag tycker fortfarande att det var onödigt att avstänga Gert Fylking. Jag ser det som en diktatoriskt handling.
   Jag försvarar dock inte hans uttalande. Även om säkert väldigt många som höll med honom. Jag hörde som jag skrev inte händelsen.

   Gilla

  • Eller ersätt ‘serber’ med ‘tyskar på 30-talet’, hets mot folkgrupp också eller? Serberna begick folkmord och gav upphov till termen ‘etnisk rensning’ och det är klart och tydligt det som Gert refererar till. Hans uttalande anspelar inte på etnicitet utan på gärningar och åsikter.

   Jag tycker det är patetiskt att vi nu lever i ett land där samtliga nyhetsorgan kan basunera ut att SD är som Breivik för att dom vill minska invandringen samtidigt som ett folk som begick etniskt folkmord inte får ha den jämförelsen på sig.

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.