framtidens analfabeter fostras nu…


Skolan är på fallrep. Förr ville man bekämpa analfabetismen. Idag verkar det som som om man vill få fram en ny generation men just läs och skrivsvårigheter. eller få och få de är ju redan här. Mer än 20 % kommer ut grundskolan utan att behärska läsningens ädla konst. Sen skylls resultatet på det ena och det andra, men sällan på att kravet på barnet är minimalt i skolorna.
Allt ska vara jämlikt, barn ska få vara barn, det skapar bara kaos och ångest om man ställer krav.
Och kanske fungerar ett tag, men sen blir det verkligen kaos, när den får rulla vidare.

Att skriva för hand blir snart ett minne blott. Med skrivplattornas intåg kommer det att minimeras.
Jag råkade se en nyhetssändning hos en kompis, att nu behöver eleverna inte längre läsa sin mail, utan att det blir uppläst.  Elever intervjuades och de var väldigt positiva för utvecklingen. Det blir så mycket enklare när man har svårt att läsa och har svårt att förstå det skrivna texten. och de som frågades var 13-14 år gamla.  Snyggt jobbat skolan. Det finns något att vara stolt över. Tekniken är  bra synskadade,men är helt onödigt bland vanligt barn.

Idag hörde jag i radioprogrammet ”Kossornas planet” om Bianca som går i Franska skolan i Stockholm. Hon har en långt väg att åka till skolan från förorten där hon bor, men hon tycker  att det är värt besväret, då hon lär sig också mycket i skolan.  All undervisning sker på franska så hon förutom svenska och engelska kommer behärska även franska. Och hon har en fin skrivstil också fick man höra av radioprataren. De måste lära sig skriva.
Tror inte att hon kommer jobba på Icas lagelokal eller rensa fisk i Norge, när hon blir tillräckligt gammal för att axla arbetslivet.

Jag har en kund som är 17 år. Hon går i Engelska skolan. Där sker all undervisning på engelska. Kravet är hård. Det har hon berättat.  Jag frågade henne om hon trivdes där. Svaret blev ja. Hon tvekade inte på svaret.
När jag frågade varför hon trivdes, sa hon att det är bättre disciplin, vi lär oss massor, lärarna är bra, sammanhållningen likaså. Hon har också berättat att hon har gått på en kommunal skola en termin, men att det var hemskt, då det rådde bara kaos. Undervisningen var svag, det var oordning under lektionerna, och det gjorde svårt att koncentrera sig. Hon vill bli nån och hon vill studera nu vidare.

Och så läser jag att Björklund vill att det ska bli betyg från årskurs 4 men  först om 10 år. Förlorar alliansen valet  blir det nog aldrig. Flummet får fortsätta vidare, och därmed lyckas man i modern tid avskaffa läskunnighet hos dem flesta unga, samtidigt framodlar man  en elit som både kan läsa och skriva och ingen av dem lider heller av dyslexi.

Idag kan jag inte läsa en endaste artikel längre som  inte är fulla av stavfel. Nångång då och då är väl okej, men varje dag och i flera artiklar tycker jag inte längre försvarbar. Visst …jag kanske kastar sten i glashus då det förekommer stavfel i mina inlägg och ännu värre – grammatiska felskrivningar. Men svenskan är ju inte mitt modersmål utan inlärt. Och jag lär mig än idag och varje dag . Det är några som är vänliga nog att påpeka felet. Tackar dem så mycket 🙂

En ständig pågående debatt  är också om huruvida lärare ska vara behöriga eller ej. När jag fick min skolgång var alla lärare behöriga. Ingen som har inte gått på lärarhögskola har fått jobb som lärare.  Varför är kravet så lågt när det gäller vem som utbildar framtiden? Skulle du gå till en kirurg som är inte behörig att gräva i dig? Skulle inte tro det. Eller skulle du välja en advokat som inte heller är behörig?
Jag har nyligen hört att obehöriga lärare kan nu gå och utbilda sig till lärare och få samtidigt betalt. Synd om dem lärare som  inte har fått betalt medan de utbildade sig utan fick skuldsätta sig för utbildningens skull. Det är en schysst deal.

Jag hör en radioreklam där Renee Nyberg uppmanar oss att skicka en sms som kostar 50 kr, för att kunna hjälpa barn för att bli bättre i matte. Då det har startats ett ställe där barn kan lära sig matte. DET ÄR JÄTTEBRA. MEN….borde inte barnet ha lärt sig matten i skolan?

AB, DN

Annons

4 tankar om “framtidens analfabeter fostras nu…

 1. På Youtube har en filmsnutt rubriken: Rasha grandmothers.
  En av kommentarerna:
  The level of education in the Russian Federation, is rapidly approaching the U.S. average.
  Kanske är det fria fallet världsomspännande.
  Och kanske leder ”den nya tekniken” till en ”dummare” mänsklighet – förutom en liten elit. Därför att man inte behöver anstränga hjärnan. Tekniken fixar ju det mesta.
  Bakom skolans fria fall tror jag ligger föreställningen att lärandet alltid måste vara kul, lustfyllt.
  Men ingen går väl till sitt gym för att det för någon timme ska kännas skönt och behagligt. Om det gör det – vad är det då för mening med besöket?
  Lite av samma sak gäller väl både för kroppen och för knoppen.

  Gilla

  • Alla är inte lika skarpa i hjärnbarken. Vi är skapta olika, med olika förutsättningar. Men att ta ner alla på lägsta nivå istället att ha olika nivåer är onödigt. Det kommer bara leda till att en elit utkristalliserar sig själv. Medan dem moderna analfabeter kommer inte förstå vari ligger problematiken.
   Din liknelse men gymmet och dess vedermödor är en träffande liknelse, som borde dras fram på ett högre nivå, så man förstår det även på ett lägre nivå.
   Skolan borde byta namn till ungdomsförvaring, för utbildning blir mer och mer sällsynt i dem.

   Gilla

 2. Det var ett redigt inlägg Antonia, önskar att alla berörda hade fått läsa.

  Tredje sidan i DN/Svenskan till ex. hade varit en lämplig plats. Finns inget att kommentera, bara att du olyckligt nog har alldeles för rätt

  Gilla

  • Tack för ditt medhåll. Snart är det ingen som läser min blogg förutom grannarna som letar efter om jag har ytterligare yppat mig om dem.
   Men för övrigt har det varit lugnt vad det gäller att skriva några rader. Mot eller för.
   Folk är så upptagna med sina egna saker.

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.