nakna småpojkar jag såg i stan…


Förr verkade inte finnas pedofiler. Det är ju förstås inte sant. Det har alltid funnits, men i vår tid är mer synligt än det var förr. Större chans också att åka fast.

Stan är full av skulpturer. Inte sällan är skulpturer är nakna, eller har väldigt lite kläder på dem. Ofta är det barn som avbildas.

Skulpturen heter Farfadern och gjordes av Per Hasselberg (1850-1894).  På skylten kan man också läsa att det är till minnet av Per Hasselberg.  Jag antar att den ska föreställa en farfar som tar hand om sitt barnbarn efter badet. Eller? Skulle någon ha en sån foto i sin ägo på datorn med sitt eget barnbarn på knät på det här sättet skulle många höja ögonbrynet.  I en park  däremot går det bra.  Ingen funderar över varför skulpturen är där och varför står just texten ” till minne af Per Hasselberg” på.
Det står vid Kungliga Biblioteket i Humlegården.

En annan naken pojk hittar man framför Eastmaninstitutet på Dalagatan i Stockholm. Institutet byggdes redan 1930 efter en donation av den förmögna amerikanen George Eastman. (alla har hört namnet Kodak…det är alltså han)

Det är alltså Eastmanfontänen med en jordglob och på den en naken pojke. ( skapad av Clarence Blum). Än har jag aldrig sett om fontänen också har vatten i sig och då blir frågan kommer vattnet från snoppen precis som hos Manneken Pis? Och därmed kissar han ner hela vår jord? Vad skulle den ge för associationer då?
Jag vet att i konsten är nästan mer vanligt att avbilda naket än påklätt. I alla fall när det handlar om skulptur. Ska symbolisera sårbarheten. Sägs det.  Med kläderna av förlorar man sin status, sin ställning och även värdigheten. Men i konsten är sårbarhet och oskyldighet som gäller. I synnerhet  när barn är inblandad.

Konstnärligt frihet. Ett uttryckssätt som kan ta vilken form som helst. Där man kan tolka symbolerna  precis som man vill eller som det passar. Det är inte alls säkert att konstnären och publiken är eniga.  Konstnären kommer alltid undan. Om inte i samtid, så definitivt i framtid. Där det finns 100 som blir upprörda kommer minst lika många som kommer med en rättfärdigande.
Och vi som betraktar, går förbi konsten dagligen, kan fundera vari ligger symboliken. Det finns säkert massor av människor som går förbi utan ens att märka att skulpturen är där.

Annons

3 tankar om “nakna småpojkar jag såg i stan…

  1. Intressant! En liten konstutställning i Stockholm så här på annandag påsk. Ja, allt ligger ju i betraktarens öga. Det är upp till var och en att analysera och ha sig. Men visst vill väl gossen vattna hela jorden! Ser ut så! Om det nu kommer något i snoppen. Annars kan man se det som en hyllning både till jorden och till barnet. Ungen ser ju inte ledsen ut precis. Mer lyrisk och lycklig.

    Gilla

  2. Märkligt så rätt du har. Alltså inte att du brukar ha fel :-)… men din sista meniing är så man får sej en tankeställare. Är man trött på att se dom eller är man helt obildad ? – att man alltså inte reagerar.. ??
    Hur som haver, den jag mest reagerar över är damen i slutet på Mc Donalds på Sveavägen nedanför Observatorieparken som jag tycker skulle frysa 🙂

    Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.