girighet tar över mer och mer…


Som småföretagare är man ständigt utsatt för misstankar. Den allmänna synen på oss är att vi fuskar igenom livet, jobbar mest svart och betalar inte skatt. Och säkert finns det också en del som gör så. Men större delen av småföretagare är faktiskt ärliga och extremt noga med att göra rätt för sig.

Jag har aldrig  fått nån skattelättnad eller nån förmån. Inte heller fick jag starta eget bidrag. Jag fick och får jobba hårt. Jag klagar inte för jobba måste man vilket fall som helst, och jag hellre jobbar i egen regi än att jobbar för någon annan och behöva hålla tyst när någonting är fel.

Därför blir jag extremt förbannad när jag läser att vissa storföretag i princip nolltaxerar …som Atlas Copco, Nordstjernan, Sandvik, SCA, Securitas bara för att nämna några.

Tydligen finns det kryphål i lagen och det utnyttjas friskt. Jag har frågat min revisor också om det finns nåt litet kryphål även för oss miniföretagare, men icke. Vi måste bära upp landet, så det finns pengar till bidrag och sjukvård och infrastruktur och…och…vad det nu pengarna ska gå till.

Så fort jag får ihop lite mer pengar i företaget, blir det ju restskatt, skattesumman höjs och vips det mesta av pengarna är borta.  Jag vill ju också växa, ha flera anställda och flera kliniker. Jag får fundera ut hur jag kan behålla pengarna utan att folk får för sig att de är svarta pengar och sen investera vidare.

Nu ska givetvis kryphålet täckas igen. Hur ska det egentligen gå till? när nu dessa företag gärna slår till och hotar med att då flyttar man verksamheten till ett annat land. Många länder ger ju skattelättnader för nyetablering. Sen kan man flytta igen när dem 5 åren har gått. Storföretag vill gärna utnyttja men gärna inte bidra… Att bidra till samhället ingår inte så mycket i planerna längre. Men stora bonusar sitter säkert skönt, medan arbetarna får kämpa för varje krona i förhandlingarna till högre löner.  Undrar om arbetarna också får bonusar när året är över?  Som tyska arbetare får hos Audi och Volkswagenkoncernen. 70 000  kr fick varje arbetare som bonus. Snacka om att måna sina arbetare och visa uppskattning.

SvD, Sydsvenskan, DN,

Annons

10 tankar om “girighet tar över mer och mer…

 1. Nyligen i SvD:
  Bonusar ett SÄNKE för motivationen!

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/bonus-ett-sanke-for-motivationen_6933239.svd

  Själv allra mest verksam i den offentliga sektorn har jag alltid fått nöja mig med en prinsesstårtbit som bonus när det gått bra, höjda lyssnarsiffror osv.

  Tillämpa samma belöningssystem inom näringslivet!

  Högsta chefen (vd:n – bland andra SEB:s Annika Falkengren) kan gärna få rosen på prinsesstårtan. Om det nu är så viktigt för exempelvis henne. Vilket det nog är.

  Det är dessutom ingen hejd på vad storföretagen kan lägga ut i pengar för att avlöna svindyra skattejurister i jakten på nya, ännu oupptäckta kryphål i lagarna.

  (Jätteknepigt numera för mig att kommentera hos dig, ”blogspottare” som jag är. Måste först skaffa mig ett WP-konto. ”http://bengtbernstrom.wordpress.com” är således en sorts alias …)

  Gilla

  • Då kan man undra varför ska just bara cheferna få nöjet att prestera sämre. Ge det nöjet även till dem också som står nu på golvet och stampar.

   Bengt … det är många som är arga nu här på wordpress för att det har blivit svårt om en omöjligt att kommentera om man inte har en blogg på wordpress. Men som jag märker det är inte heller så mycket bättre hos blogger numera. Det verkar vara en allmän försvårning för folk. Man ska gruppera sig. Och man ska aldrig överge sin grupp. Annars stöter man på svårigheter. Kanske är det värt att blogga om det lite.

   Gilla

 2. Nyligen i SvD:
  Bonusar ett SÄNKE för motivationen!

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/bonus-ett-sanke-for-motivationen_6933239.svd

  Själv allra mest verksam i den offentliga sektorn har jag alltid fått nöja mig med en prinsesstårtbit som bonus när det gått bra, höjda lyssnarsiffror osv.

  Tillämpa samma belöningssystem inom näringslivet!

  Högsta chefen (vd:n – bland andra SEB:s Annika Falkengren) kan gärna få rosen på prinsesstårtan. Om det nu är så viktigt för exempelvis henne. Vilket det nog är.

  Det är dessutom ingen hejd på vad storföretagen kan lägga ut i pengar för att avlöna svindyra skattejurister i jakten på nya, ännu oupptäckta kryphål i lagarna.

  Gilla

 3. Girighet är rätt ord. Det ska inte behövas lagstiftning utan detta handlar om moral.

  Alla partier värnar om småföretagarna och vill dom allt gott…..när det är valtider…

  Gilla

  • Precis. I val år är vi väldigt bevakade. Då kan man lova det mesta. Sen glöms ju det mesta bort. För vi jobbar ju ändå. Vi sjukskriver oss också så sällan så är det helt okej att inte få sjukpenning i 14 dagar när vi väl ändå skulle behöva sjukskriva oss.
   Förstår inte ens tanken bakom det hela.
   Alla frågade mig nu när jag har ischias varför jag plågar mig på jobbet? Varför sjukskriver jag mig inte? Jaaaaaa….varför? Jobbar jag så får jag åtminstone intäkter. Det finns ju fakturor som ska betalas. De tar ju inte heller ledigt.

   Gilla

 4. Till något annat: Jag kan inte använda mina widgets. Kan du? Dra widget till panel på höger sida… Det kunde jag förut men nu är varje widget öppen och man inte dra. Får ingen hjälp på supporten. Bara att jag ska tömma cache och det har jag gjort. Dom ändrar hela tiden så man blir galen. Kanske jag ska prova med Firefox. Men hur fans många webbläsare ska man ha egentligen för att klara av det. Det är ju som att sitta i tv-soffan och tre fjärrkontrollet! Nä, tror fan jag ska blogga om det här. Kopierar kommentaren NU!

  Gilla

  • WordPress verkar ju uppgradera systemet och kommer med den ena nytt efter den andra. Sen fungerar ju inte. Det har blivit också svårt att lägga kommentarer om man inte har en egenblogg hos wordpress.
   Ingen ska kunna vara anonym.
   Inte för att jag själv så mycket för att sprida anonyma kommentarer, men är jag inte heller för att man ska synas jämt heller och i alla sammanhang.

   Gilla

 5. Det är Sveriges en miljon småföretagare som får landet att gå runt. Och som alla skor sig på. Det är inte klokt egentligen. Och bonusarna till bankgubbarna är ju bara för mycket. Alla stora företag skatteplanerar. Systemet är gjort så. Politikerna bara snackar och gör inget.

  Gilla

  • Inte är vi uppskattade och inte särskilt uppmärksammade heller. Förutom när man pratar om svarta pengar. Då är vi den svarta fåret som inte vill delta i det allmänna.
   Oss styrker man först medhårs när det ska ju röstas. Sen blir det inget eller väldigt litet.

   Gilla

 6. Skulle man inte kunna dela sina bonusar lika ??? I allafall inom samma företag ?? Alla bonusar inom Handelsbanken stannar inte hos cheferna utan delas mellan alla anställda, vilken höjdare !! Eller hur ??

  Förövrigt tycker jag dom här på WORLD PRESS SUGER OM MAN SKA ANVVÄNDA ett ungdomligt uttryck, jämt och ständigt fylla i här nedanför…

  Lika idiotiskt som Fortum som ringer och tjatar på en att man ska byta bolag. OM man skulle förvirras att göra det så ber dom att få göra en kreditvärdering/uppsysning !!!! Som om man inte dugt alldeles förträffligt åt det företag som man ditintills köpt sin el av…. tycker det börjar gå troll i att kreditupplysa i detta landet- lika väl som att tala om allas ålder 😦
  kram till dej Antonia, 🙂

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.