pensions$ystemet suger…


Jag har alltid varit medveten om att min pension kommer inte vara en lysande affär. Men nu helt plötsligt inser jag att den kanske blir rena fattigdom för mig.

Min arbetslinje i Sverige börjat relativ sent. Och med en egen företag så var det tidvis kämpigt. Ibland med tre extra jobb för att klara företaget. Jag vet det låter som en skämt.  Och inte alltför längesen var jag på randen att ge upp och avveckla   ( för 2 årsen) Men helt plötsligt vände det. Varför ? Har jag inte en aning om. Kan vara det att jag slutade marknadsföra mig?
Jag plöjde in pengar i olika marknadsförings projekt som inte gav någonting. Kostade verkligen mer än det smakade.

Inlägget handlar ju inte om mina misslyckade marknadsföring utan att jag jobbade hela tiden och kämpade allt jag kunde.. Omsättningen växte lite pö em pö och jag hoppades att det skulle även märkas i dem preliminära pensionsrapportena.

Men icke. Jag sparade alle pensionsbrev från och med 2004 som jag tror de började med den nya systemet.
Mina utsikter såg bra ut med tanke på att jag hade många år kvar. kände ingen oro. Inte för att jag skulle få en fet pension men jag tänkte att jag kommer ju att fortsätta arbeta och  pengarna kommer växa.

Visst har mina intjänade pensionspengar har växt. Faktiskt har fördubblats. Men det som kommer att betalas ut har faktiskt minskat.

Enligt prognosen som redan då uppgav 70 år som ett tänkbart ålder att sluta arbete skulle jag få 13 800 kr i månaden  – det är år 2004
Nu år 2012 är prognosen är att vid 70 års åldern skulle jag få 12 000 kr i månaden.
Fortsätter det så här så sjunker den till 10 000 när det blir dags att knyta sig.Dessutom dras ju skatt från dessa summor också. Fast man har sk(r)attat ihjäl sig under alla år som går.

Jag har ju startat en shop för mina fotografier i hopp om att sakta men säkert kommer kunna sälja så att jag kan bygga upp nåt även genom det. Tyvärr ser inte ut att det blir så, då försäljningen är lika med noll. Inte för att jag ger upp men det kostar mer än det smakar.

Ibland går jag in för att kolla om jag kunde byta fondplacering, men ärligt …jag får bara ont i magen när jag tittar in där. Och funderar hur långt tid jag skulle  behöva lägga ner på att ens skaffa kunskaper till det? Det är inget man gör på fem minuter.

Börjar sakteligen fundera  också över vilket slut blir det bästa. Rep? Arsenik? eller gamla spetsar  i god Agathe Christie anda?
För min framtid ser inte trygg ut.  😦

Annons

6 tankar om “pensions$ystemet suger…

 1. Om du inte klarar dig på din pension får du söka bostadsbidrag och socialbidrag o s v. Tycker du ska satsa på att sälja något hantverk eller något annat när du blivit pensionär. Så du får in lite extra pengar. Kanske kan bli torggumma någonstans. Det skulle vara kul. Dessutom kan man jobba lite extra i den takt man orkar. Så man får lite etxtra fickpengar. Börja virka mössor kanske och sälja här och där.

  Gilla

  • Troligen kommer jag inte rulla på tummarna, men att mina intjänade pengar blir mindre trots en klar ökning i min lön, tycker jag är anmärkningsvärt.

   Gilla

 2. Apropå självmord så har jag träffat 3 personer som gjorde det på olika sätt, hängning (pojke 14 år gammal, kaxig), hagelgevär äldre man som bodde ensam nära kykogården (bortskjutet huvud), och min mosters son, som jag bara träffade när vi var mycket små, och sedan ett par veckor innan han tog sitt liv (pga olycklig kärlek), det var som om han säga farväl, genom att ta på sig sin bästa kostym, gå in i garaget stänga dörren, sätta sig i bilen och starta motorn.
  Alla har vi nog tänkt tanken, som en sista utväg.
  Men jag läste någonstans att om vi tar den utvägen för att slippa eventuella problem, så får vi möta samma problem i nästa inkarnation, och i nästa tills vi har lärt oss klara av den.
  Så bäst att bita ihop och härda ut.
  Tror jag tralla la la la. Som Astrid Lindgren brukade avsluta med, efter att hon pratat om något allvarligt och sorgligt.

  Gilla

  • Trallala…får jag också säga.
   Även om jag tänker på självmord så har jag aldrig varit på närheten av det. Självklart är det alltid synd om dem som är kvar. Och kan inte förstå varför man begår en sån självisk handling.

   Jag vill ju leva tills det är dags att dö. Och då blir nog inte många som kommer sörja, då dem kommer att gå långt före mig. Barn har jag inte.

   Gilla

 3. Ja det är konstigt att alla partier som värnar om småföretagen när det är val integjort nåt åt detta. Alla vet att det är svårt för små företag att bygga upp en bra pension. Inkomsten är ofta osäker och svänger upp o ner.

  Gilla

  • Alla pratar om att hjälpa småföretagare och det gör de också. Men för en politiker är en småföretagare är en sån som har minst 10 anställda och mer.
   Soloföretagare glöms helt och hållet bort. Vi finns inte.

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.