förkylning…ett märkligt ord


Det förvånar mig att det är så många inte kan göra skillnad mellan förkylning och influensa. Många säger att de har haft influensa så fort då har en förkylning med feber.

Men skillnaden är ganska stor då influensa är en dödlig sjukdom, medan ingen har dött av en förkylning.
Mot influensa finns det vaccin. Om man har nedsatt immunförsvar av en eller annan anledning är kanske att överväga. Är man frisk kan man lika gärna ta influensan och därmed bygga upp motstånd.

Förkylning däremot är aldrig dödlig. Går över av sig självt. Det finns mer en 120 olika förkylningsvirus, så att ta fram vaccin är inte  heller att tänka på.
På vinter blir man lättare förkyld. Normalt skyddar interferonet som bildas i näsan och sitter på flimmerhåret. Men interferonet trivs mest i rumstemperatur. När det blirt kallt ute kyls flimmerhåret i näsan ner och då  kan inte  interferonet skydda längre och viruset kan härja fritt, flimmerhåren paralyseras och fuktigheten kan inte lämna näsan så den tjocknar till. Och därmed börjar vårt tillfälliga men dock så eländiga tillvaro sin början.

Bäst egentligen att stanna hemma och vänta ut sjukdomen, men det är få som gör det. De flesta är ute och arbetar och stannar hemma bara om även feber tillkommer. God handhygien förespråkas, men undrar ändå hur länge sånt håller. Folk nyser ju en hel del också och då sprids viruset bra mycket mer genom luften.
Visst tvätta händer ofta men att gå i överdrift kan ju straffa

Jag har inte varit förkyld i åratal. Antar att det beror på att många av mina kunder har förkylning när de kommer på behandling. Till slut blev jag motståndskraftig. Tror jag…

Mer om förkylning på 1177

 

 

Annons

4 tankar om “förkylning…ett märkligt ord

 1. Jovisst blir man sämre vid riktig influensa än av förkylning, även om man kan känna sig riktigt risig då med och ha feber.
  Men man kan också ha lättare influensa som visar sig som en förkylning och då är det inte lätt att veta skillnaden.
  I och för sig kanske inte skillnaden är så viktig att veta om man inte är så sjuk?
  Här är en bra länk i ämnet i alla fall:
  http://www.netdoktor.se/forkylning-infektion/?_PageId=597

  Gilla

 2. Ja, verkligen stor skillnad. När man får influensa blir man verkligen sjuk. Feber och ont i kropen o s v. Förkyld kan man bli om man blir kall om fötterna t ex. Då händer något med dom vita blodkropparna. Äldre kvinnor brukar säga att man ska hålla sig varm om händer och fötter bl a. inte så dumt. Har man baciller och virus i kroppen och blir kall kan det bli förkylt. Man ska frysa in hösten och svettas in sommaren!

  Gilla

  • Som tur är jag inte särskilt känsligt, men när det händer då brukar jag bli ordentligt sjuk istället. Det är i allafall bättre än att vara småklyd för jämnan. Men jag klär mig vettigt oxå. 🙂

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.