judisk lugn…


Under min morgon promenad på Kungsholmen gick jag förbi en kyrkogård. Omgivet att bostäder, stort är den inte heller. Finns en ingång men är låst. Det är inte mycket man kan läsa än att man renoverar gravarna och att det är en judisk kyrkogård. Så man undrar förstås hur denna kyrkogård blev till.

Kyrkogårdar är alltid lite speciella. Särskilt utomlands där gravsättningen är inte hårt reglerat som det är i Sverige. Här ska det vara enhetlig, ingen ska tro ens i döden att man är förmer än andra. Jantelagen ända  in i döden.

Själv vill jag bli kremerad. Så sliper jag bli uppgrävd om 100 år på grund av att ett hus ska byggas eller en T-bana station ska bli byggt. Eller bara någon blir helt galen och vill skända gravar att inte vet jag vilken orsak. Vill inte  sticka ut med en ståtlig grav. Och ännu mindre vill jag ha en enkel.

grav...foto: AntoniaB © 2011

grav...foto: AntoniaB © 2011

Efter lite forskning så tror jag att den här gravplatsen heter  Aronsberg och grundlas redan på 1776 och upphörde med begravningar 1888. Aron Isaac var den första jude som inte behövde konvertera när han kom till Sverige 1775.

Fantasin skenar förstås lite i väg och undrar jag om det finns spöke i området? Jag är ju fruktansvärt mörkrädd, så vad som helst kan skrämma upp mig bara det är tillräckligt mörk. Dock tror jag inte på spöke…i alla fall inte tills jag får en egen erfarenhet av spökeri.

Annons

6 tankar om “judisk lugn…

 1. Kanske bäst att bli bränd. Så inte benresterna kommer i dagen. Det har du nog rätt i. Har sett kyrkogården – den ligger väl nära Östermalmstorg om jag inte missminner mig. Staket runt med judestjärnan på.

  Gilla

 2. Gomorron Antonia,

  det är helt klart att det finns en del historia man passerar på en prommis, är man bara ute i tid på morgonen så man slipper en massa störande moment, så är det dessutom säkert lättare att hitta dom.

  Du som alltid letar objekt att fota tror jag har lättare att hitta dessa ”gobitar” än en vanlig dödlig som måste få saker påpekade innan man ser dom.

  Jag fick syn på en kaffe/tekopp högt uppe på ett garagetak i går när jag var ute med min lilla Dessi. Aldrig sett tidigare trots att jag promenerat förbi där hundratals gånger. Jag uppmärksammade koppen på taket just bara för att en person stog där och fotade den…..Kanske har man för mycket att fundera på när man är ute och går ??

  Gilla

  • Gomorron själv!
   Koppen på slutet av Rörsrandsgatan ovanför en garage. Ja, den har funnits där bra länge. Har nog själv en bild om den någonstans.
   Har alltid undrat vad den har att göra med garaget

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.