regeln som ingen verkar hålla…


Som jag skrev om det här tidigare så pågår en renovering ovanför mig. Nu är det femtielvte gången och är less. Men har inget val är tvungen att finna mig i eländet.

I lördags pågick borrningen för fullt ( i vårt hur är det tillåtet enda fram till 22.00) medan under hölls en vild fest.Tack och lov grannarna med dem jobbiga ungarna och för högt tv  är bortresta, men attack från 2 håll är ju inget jag önskar någon.

Även igår kväll ( en söndag för dem som läser detta senare) pågick renoveringen och vid 22.30 fick jag ändå nog och gick upp för att påpeka att klockan är ändå över 10. Mannen i lägenheten höll på och polerade den nu svarta golvet.  Innan var det vitt. Och jag anar redan att vid nästa lägenhetsförsäljning ska den slipas och lackas återigen i en ny färg.  Låt mig gissa……………vitt?  Och inte att glömma alla ångor som väller in i samband med lackeringen.  Självklart ägaren är bortrest på semester, det är hennes pappa som får slita. Trots rejäla öronproppar blev jag väckt minst 2 gånger av steg ovanför.  På natten.
Hänsyn kan folk verkligen inte ens stava till numera.  Renovering ska för fan inte pågå på natten inte ommöblering heller. Varför har människorna blivit så oerhört egoistiska? Eller är det jag som har för stora krav? eller är det jag som är egoisten här?  Upplys mig gärna så jag vet…

10 tankar om “regeln som ingen verkar hålla…

 1. Respekt ÄR INTE att ha överseende med störande ljud. Respekt ÄR ATT INTE åstadkomma störande ljud (mer än absolut nödvändigt). FULL SYMPATI!!! Ett av nyckelorden i vår tid är egoism. Ett annat är en sorts frihetsextremism. ”Man måste ju få ‘leva'”. ”Man måste ju få göra precis som man vill”. Vilda fester har egentligen ingenting i hyreshus att göra. Ska man ha vilda fester får man ha dem nere på stan, vid behov i hyrd lokal. Om man inte bor i villa, helst avsides belägen. Man kan ju också uttrycka det: Visst ska man få vara glad. Men måste det ske så förbannat högt? Är det något som vissa har fått med sig från dagis? Och renoveringar ska göras (om de ska göras) på dagtid, och inte helger och med utrustning som inte är skruttig. ”Gör inte mot andra det som du inte vill att andra ska göra mot dig!”. Det finns ju flera varianter av de kloka orden. Men nästan totalt glömda nuförtiden. Passé, betraktade som mossiga. En sorts svår empatibrist. Nu gick jag igång ordentligt i kommentaren. För några år sedan var jag själv drabbad. Kan säga att ”Mack´s Earplugs” i silikon är allra bäst att stoppa i öronen. Men dyra i det långa loppet (om man inte heter Wallenberg – som dock förmodligen inte har dessa problem), 47 kronor styck för ett dubbelpar.

  Gilla

  • Ja, jag använder öronproppar men det vill man inte göra redan tidigt på kvällen. Men definitivt när jag sover. Folk som kommer hem mitt i natten tar definitivt ingen hänsyn. Ofta har de inte ens vett att ta av ytterskon, som bara smattrar i mörkret som en hagelgevär. Spö borde de få.
   Och folk tänker bara på sig själv. Och det gör jag givetvis jag med. Men jag stör inte mina grannar och därmed tror de att de inte heller stör mig.

   Gilla

 2. Jag tycker att man får ha respekt åt båda hållen. Att alltså ibland låta folk ha fest till sent på natten. Och åt andra hållet att man kanske inte ska spela skithög musik varje dag. Och även dämpa musiken på natten.

  Någon satte upp en lapp i vårt trapphus för ett tag sedan som löd ungefär såhär: Nu är jag trött på detta! Efter klockan 10 ska det vara tyst! Inget skrattande, inget stönande, inget sjungande, ingen musik.

  Det tycker jag är att gå över gränsen! Man måste få leva i sin lägenhet. Jag måste få ha sex när det passar mig, jag måste få skratta när jag vill, jag vill kunna gå på mitt golv när jag behöver. Sen kan jag hålla med om att man kan sänka musiken efter klockan 10. Men sen tycker jag också att man inte alltid kan bli sur så fort någon inte är knäpptyst efter klockan 10. Fest någongång ibland tycker jag är helt ok.

  Gilla

  • Jag har jävligt stor respekt och skulle aldrig ens tänka tanken att slipa golv, efter klockan åtta inte heller skulle jag hålla på och spackla väggen fram till klockan ett på natten, jag skulle aldrig hålla på en renovering i 2,5 år då varje helg förstörs bokstavligen för grannarna, påsk som jul inräknat. Och sen flytta och allting börjar från början för den nya gillar inte lösningen och färgerna.
   Visst renovera, men ta ut semester för det och gör det koncentrerat. Och inte typ sätta igång klockan nio på kvällen för då har vi tid.

   Och festandet. Ja, festa. Fast varför uppfanns restauranger och kaféer egentligen.
   Jag har aldrig satt upp en lapp i hela mitt liv. Och klagat har jag gjort bara en gång hos killen under min lägenhet. Efter att han hade fest varje dag i flera veckors tid. Men han upplös mig att han får visst ha hög musik fram till 10 varje dag och till 12 på helgen.

   Men min renoverande granne var jävligt snabb med sin lapp som hon ville sätta på min dörr för ett tag sen, och klaga över att jag hade en högljud fest. Vi möttes i trapphuset när jag kom hem och förklarade för henne att festen var inte hos mig utan hos en annan granne som bodde 2 trappor ovanför henne. ( den killen blev sen uppmanad att flytta om han ville undvika tvångsåtgärder. Vilket han gjorde sen med hjälp av sina föräldrar)
   Och visst ska man kunna ha sex i sin lägenhet, men kan inte förstå varför ska grannarna ta del av den. Dock har det problemet har vi inte i vårt hus. Än. Folk verkar vara mer finkänsliga, eller så har de inte sexliv längre.

   Gilla

 3. Nej klart att du har rätt, vi som äger ett hyreshus här i Katrineholm är ganska så insatta i sån här problematik och du ska inte behöva stå ut med väsen. Speciellt inte efter klockan 10, på helger brukar det vara klockan 11 som gäller. Fest har man rätt att ha men den får inte pågå långt in på nätterna med störande ljud.

  Nej folk är inte kloka nu för tiden och verkar inte respektera andra alls, vår vän som bor på Inedalsgatan i Stockholm har problem med festande ungdomar på innergården, dom håller på fram till fyra-fem på morgonen…inte klokt!

  Jag antar att du talat med styrelsen om ditt problem, dom borde ta tag i sånt där.

  Gilla

  • Kart, jag pratade med styrelsen och även med grannen och nu med han som gjorde jobbet. Hantverkaren sa …jag skulle bara göra en liten grej…5 minuter… sen är den klar. Men klockan var ju redan 22.30 och hur ska jag då veta att det är bara 5 minuter när det redan har pågått i 30 minuter. En söndags kväll.

   Gilla

 4. Lätt att råda till flytt, men så enkelt är det ju inte. Tycker synd om dej, sova behöver man ju… Jag har bott i samma innerstadslägenhet i 40 år och ALDRIG haft en störande granne… det är lycka 🙂

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.