när ringer man 112?…


Hur är det med säkerheten på våra gator? När det inte händer nåt så är säkerheten förstklassig. Men när det händer nåt då är det värre.

Jag själv ser aldrig patrullerande poliser på gatan. Ser jag nåt  är det då poliser som sitter i sina bilar och har utryckning med blåljuset på. Alternativet är att det har redan hänt nåt…Restauranger här runt om har ofta bevakning när det är derby på gång. Då är de många så klart.

När jag åker bort från Sverige då är det inte en ovanlig syn med poliser på gatan. Det ger trygghet tycker jag, för om det händer nåt är de alltid i närheten.  Det finns tom med utbyte av poliser mellan grannländerna, då mindre språkkunniga turister ska också kunna känna sig trygga och få hjälp om det händer nåt.

När Kapten Bligh och besättning var nyligen i Stockholm blev jag stoppad av en japansk turist på kajen nära slottet. Han undrade var hittar han en polis då han blev av med en väska. Och jag frågade ju det samma. Tittade runt och kunde inte annat än att stå där och känna mig dum. För jag hade inte en aning om vart jag skulle skicka honom. Och innan jag hunnit hänvisa honom till slottet,  bugade han sig ( en artig japan) och försvann. Medan jag än idag funderar över hur jag kunde ha hjälpt honom.

Jag vet inte. På vägen hem hade jag ögonen extra öppet men såg varken polis, polisstation eller ens en polisbil.

Vad gör man om i vimlet någon rycker ens väska?  Kan man ringa någonstans? Finns det en telefonnummer som fungerar likaväl som 112 ? Eller är det 112 man ska ringa även om man blir rånad men inte skadad? Någon som vet?

Eller är polisen så osynlig för att de inte vill bli störda, utan vill ha lugn och ro för att vända papper, och arkivera alla olösta brott? Måste väl vara världsledande i det avseendet.

Visst det skulle inte kunna stoppa alla brott som begås genom att man har flera poliser på gatan, men gatorna skulle vara bra  tryggare.

8 tankar om “när ringer man 112?…

 1. 112 ska man ringa om man är i nöd. Man kan väl alltid fråga efter närmsta polisstation. Vill man att polisen ska komma ska man säga att någon bränner sprit. Då kommer en hel patrull ångande. Garanterat!

  Gilla

  • Jag har just pratat med en polis och hon sa också att 112 ska man ringa i nöd. Utan man ska ringa 114 100 tror jag hon sa. Fast då får man veta var närmsta polisstation ligger.
   Jag tycker det borde finnas fler poliser ute på gatan.

   Gilla

 2. Håller med. Patrullerande poliser har jag inte sett sedan jag var liten i Sverige – förutom om det är något speciellt på gång. Och ja, jag är lika osäker som du när det gäller vart man ska vända sig om något händer. Jo kanske 112, men jag tror liksom inte så mycket händer sedan, när det gäller mindre brott – alltså inget våldsbrott och ingen skadad. Man känner sig väldigt liten. När jag bodde i Göteborg minns jag att jag inte ens visste var närmaste polisstation låg. Här vet jag – men den har bara öppet på torsdagar mellan 8 och 4….
  Jag minns en så enkel sak som när jag var i London första gången 1988, då såg jag en del poliser på gatan och jag passerade en som blivit stannad av ett par som frågade efter vägen!

  Gilla

  • I dem flesta städer utomlands finns det patrullerande poliser. Hört nyligen om Segways poliser som skulle rulla runt i stan. Dock har inte sett en enda. Kanske är jag på fel plats.

   Gilla

 3. Ja det är märkligt att det inte finns några poliser som går på gatorna. Inte heller här i Katrineholm är det speciellt vanligt. Visst skulle det kännas tryggt och lite trevligt med poliser på våra gator.

  Jo nog är det 112 som gäller när något går snett, något annat sätt har jag aldrig hört talas om. Annars måste man ju ha numret till närmsta polisstation.

  Gilla

  • Ska man verkligen ringa till 112 för att man tappat bort något i stan eller att man vill hjälp ?
   Hade för mig att man ska ringa till 112 när det är verkligen nåt.

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.