att röra i grytan ….


…Svamp är gott. Helt otroligt hur många sorter det finns. Och ändå håller vi oss bara till några få.  Undrar hur många liv det gick åt medan mänskligheten provade sig fram vilka som är goda och säkra att  äta.
Vissa går att äta rå dock inte alla.

Har alltid fascinerat mig hur man har kommit på vad som är ätbar och vad man ska låta bli. Idag det mesta känns ju naturligt. Man känner sig på säkra sidan. Tills nåt Ehec spottar i vår så bräckliga idyll.  Men vi kommer snart över det också. Vi glömmer snabbt och snart går allting på som förr.
De här svamparna hittade jag i Stockholm innerstan på Hantverkargatan i Gamla Myntverkets innergård.  Stora och vackra inte maskätna heller.  En god gryta blev det.  Mums…. Bjöd grannarna med.  Barnfamiljen bredvid mig. Superglada blev de…. Undrar om de är det fortfarande?

svampliv...foto: AntoniaB © 2011

träsvamp...foto: AntoniaB © 2011

Nääää… självklart blev det ingen gryta av träsvampen. Vågar inte riskera livet när det finns champinjoner på ICA.  Ja, säkra och säkra…vad vet vi egentligen vilka gifter som ingår i gödseln.  Men man måste våga leva livet 😉 …eller?

6 tankar om “att röra i grytan ….

 1. Påminner om taggsvamp. Den är ätlig som växer på marken. Hur kom man på vad som är ätligt och inte. Bra fråga. Säkert har några varit försökskaniner på vägen. Kor t ex vet vad man kan äta. De föds med den insikten. Det gör inte vi. Fina bilder. Jag gillar svamp och plocka alltid på hösten. Det är kul.

  När det gäller Ehec är det nya rön. Vissa skriver att det är ett biovapen. Att smittan är planterad. Det kommer med all sannolikhet mera och andra saker framgent. Synd på så fina grönsaker som nu förstörs i Europa. Otroligt!

  Gilla

 2. puh! Jag blev lite orolig där ett tag när du sa att du gjorde en gryta av dessa! Jag har ingen aning om de är ätliga men skulle inte heller riskera livet 🙂 Vackra är de däremot, det måste jag erkänna!

  Gilla

  • Näää.. jag plockade inte dem, men ändå kan undra om dem är ätliga. Jag håller mig till ICAs grönsaksdisk. Och till svamp som min mor plockar i skog.

   Gilla

 3. Som äpple-missbrukare undrar jag ibland om de verkligen intensivt knallröda äpplen som ASG dagligen levererar till ens bostad egentligen är mer onyttiga än nyttiga. Är det egentligen mer gifter man äter än C-vitaminer och annat bra? Jag har (också?) stor respekt för svamp – dvs självplock. Där måste man ju gå totalt på säkerhet, och vara mer eller mindre expert. Märkligt att det ändå verkar ske så pass få svampförgiftningar som det tycks göra …

  Gilla

  • Vi får in i oss mycket gifter. Snart finns det inte något som inte innehåller gifter. Inte ens tjokglad. Kakaon är säkerligen giftbehandlad.

   Ja. det är få svampförgiftningar , men jag blir lika förvånad varje år när jag hör att folk har plockat och tillagat flugsvamp. Och undrar varje gång –var lever dessa människor. Vilken bubbla har de krupit in. För varje år varnas man för just den svampen.

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.