kärnkraftsvärk…


japansk under...bild från AB

Katastrofen i Japan är ofattbar för oss som bor i Europa där den typen av elände är sällsynta. Det är nog svårt att ens tänka hur det är när marken öppnar sig och inredningen skakas sönder, när en 23 m hög våg sköljer över  och kärnkraftverk  havererar en efter en.  Japaner har fått leva med detta och andra hemskheter, så de är något så där förberedda. (ska inte glömmas att tsunami är ju ett japansk ord)  Och japaner har en stolthet och jävlar anamma som få har på denna värld.  Inte sitter de heller och väntar på hjälp utan bara rullar upp skjortärmen och börjar med återställningen.
Mitt lilla bidrag jag ville bidra med togs inte emot hos Läkare utan gränser med hänvisning  -> bedriver ingen insamling till Japan eftersom det är oklart i hur stor utsträckning vår hjälp behövs” . Nåväl Japan är ett rikt och stolt land, dock står finansiärer i långa köer för att kunna etablera sig under parollen ett hjälpande hand.

Jag vet inte hur stor hjälpande hand finansiärerna hade när Haiti tex blev till en ruin av en jordbävning för ett år sen. Ön liknar fortfarande ett ruin, medan Japan reparerar ett demolerad motorväg med djupa sprickor bara på 6 dagar… och den sjunde dagen vilar de…nä, det tror jag inte att just vila ingår i deras vokabulär. Just nu är det hårt arbete som gäller utan OB tillägg.  Det är mycket som ska healas i Japan, inte minst alla havererade och läckande kärnkraftvärk ( ja, värk i detta fall är inte felskrivning) som spyr ut sin osynliga gift. Undrar också var 2 kinesiska turister har varit i Japan som har  strålvärden som kraftigt överskred gränsvärdena till det tillåtna. Jag misstänker att deras nyfikenhet var kanske politiskt styrd.

Hur länge har man hållit med Hallandsåsens färdigställande? Är den färdig? Borde man inte bjuda in lite japansk ingenjörskonst och arbetskraft?  Eller när ska våra städer städas upp efter vinterns grus och annan skit som inte längre hör till  gatubilden ? Visst görs lite, men det går med snigelfart.

AB,   expressen, DN, SvD

Annons

4 tankar om “kärnkraftsvärk…

 1. Ja, japaner är ett segt – och stolt – släkte. I ett skede var det en tanke som svischade förbi i skallen min: Hur jäklar evakuerar man ett helt land på över 100 miljoner invånare? Och vart ska de ta vägen allihopa? Flyktingförläggningen i Säffle? … Naturligtvis är ju annars nödställda länder beroende av omvärldens hjälp. Men man är ju inte så himla säker alla gånger att det sköts på rätt sätt. Eller att insamlade pengar verkligen går till vad det är tänkt. Att det ibland inte kan göra det har vi ju sett exempel på med Röda Korset …

  Gilla

  • Ja, den kämslan har jag också då det har vuxit upp en hel del giriga jävlar, som framför allt tänker på sig själv. Alltför höga löner inte heller ovanliga, sen vet man inte heller vart pengarna hamnar när de väl kommer fram.
   Bäst vore om man kunde posta den direkt, men är inte heller bra lösning. En svårt sits man sitter, då man gärna vill hjälpa, men då ska pengarna hamna rätt.
   Sen vet man inte heller hur finansiärer som så gärna sträcker ut handen fullt med pengar ska kräva senare i gengäld.

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.