naivitetens pris…


Folk ÄR verkligen naiva. Det säger ju självt att kärnkraftverk är farligt.  Kärnkraft är en kraft att räkna med.  Jag hade förstås inte en aningom att Japan hade så många. 36 stycken….I ett land där jordbävningar är vardagsmat. Där ordet tsunami kommer ifrån.  Hur naiv får man vara egentligen. Hur kan man tro att man kan bygga kärnkraftverk jordbävningssäkert? Elastiska väggar finns de? Tro inte det.  Materian kan hålla till en viss nivå, men naturens kraft är outräkneligt.  Och materian är inte heller för ever. Allt har en bäst före datum också. Hur säkert den än är idag, så håller väl ingenting för all evighet.

Det räcker tydligen 20 år utan en större skakning för att folk ska glömma vilket krutdurk till land dem lever ovanpå.  Man glömmer bort också den mänskliga stressen som en sån stor jordbävning orsakar och hur rationellt man egentligen kan handla under en sån stress.  Vilka felbedömningar man gör när man helst av allt vill springa sin väg.

Nu kommer blossa upp debatten här också om hur säker kärnkraftverken är i Sverige. Hur säker den än är, så är den säker bara tills den blir osäker. Jordbävning är inte trolig orsak i Sverige för att bli en härdsmälta. Men andra fel kan uppstå i princip när som helst. Det är nu ett gyllene tillfälle att rida på folks oro att stänga och avveckla samt passa  på och höja de redan höga elräkningarna. Sånt bör ju göra folk mer medgörlig…eller?

Sen har vi förstås kärnavfallet som ska ju grävas ner i nån kapsel för att förvara den i 100 000 år. 100 000 år. Det är ju realistisk. En handling som jag undrar ens de som kom på iden tror på innerst inne.  För visst … har de säkert räknat ut, visat med diagrammer och tänkbara  olika scenario att så kommer det att vara. Men det är bara en teori. Verklighet är helt annat.  Där man inte ens kan ge en hållbar och pålitlig väderrapport. Där man inte vet när Etna får sin nästa utbrott eller när Fuji eller Krakatoa kommer förmörka vår horisont med svart aska.

Det ända rätta vore att om nu har man kommit på hur man klyver en atom för att tillvara ta atomens ofattbara energi får man även räkna ut också hur man neutraliserar dess kraft. För så länge man inte löser den ekvationen har mänskligheten en stoooooooooooooooooooor problem.

Och lögner kommer bara avlösa varandra.
Mänskligheten lider  av hybris och naturkrafterna tar oss ner på jorden igen.

AB, AB, Expressen, DN, SvD, SvD AB AB, DN

Annons

4 tankar om “naivitetens pris…

 1. När det händer olyckor läggs locket på ett tag. Sen är det full fart igen. Harrisburg, Tjernobyl och nu det här. Vi får se hur länge det dröjer innan det blir full fart igen. Hemskt med kärnkraft och avfallet. Människan är dum. Så dum så det finns inte ord.

  Gilla

 2. Ja, samma år som du kom till Sverige hade vi ju folkomröstning här i landet om just kärnkraft. Året före, -79, var ju olyckan i Harrisburg. -86 Tjernobyl. Men sedan länge är allt glömt – och kärnkraft bara toppen! Dock kommer väl nu kärnkraftsanhängarna (bygg ut!) på olika håll att ligga lite lågt ett tag. Åtminstone.

  Gilla

  • Ja, hela världen blir orolig när nåt händer, men sen sakta glömmer man bort det och då är det allt bara guldskimmer, och inget att vara orolig för.

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.