fack you…


Makt korrumperar. Så fort man hamnar i position man kan bestämma över andra blir verkligheten en annan.  Fackföreningspamp eller pampinna är ju en sån post.  Fackföreningen ska ju företräda arbetarnas intresse gentemot arbetsgivaren.
Men det jämkas och det är arbetaren som drar det kortaste strået.
Själva som sitter med den positionen har självklart vältilltagna löner.
När Wanja Lundby Wedin fick en fråga om sin egen höga lön, svara då hon att nu är det inte hon som tillsätter den lönen. Basta…Nej det gör hon inte. Men antagligen har hon mer att säga till om den egna lönen än arbetarna som hon företräder. Och  all styrelseuppdrag hon har åtagit sig talar också ett tydligt språk. På toppen täljer man guld på botten kröker man rygg.

Makt förändrar en och sällan till det bättre.  Wanja Lundby-Wedin har nu haft posten sen 2000. Nu är det 2012. Är  inte det dags att byta ut henne till någon som rör om i grytorna i alla fall inledningsvis innan den nya skolas in i leden också?

Jag har aldrig varit medlem i någon fackförening och inte blir jag sugen heller när jag hör alla vändor där alltid medlemmarna som drar det kortaste strået. När man gör tysta avtal med företaget för den gynnar företagen bäst och kanske gynnar den också arbetaren i kortsikt, men absolut inte i längden.
Är inte fackföreningen en förlegat institut som har tjänat sitt syfte väl när arbetarklassen vaknade. Men idag liknar den en betongkloss som bara står i vägen för utvecklingen.

Annons

8 tankar om “fack you…

 1. Härligt att höra dej
  jag har aldrig heller vart med i facket.
  Stolt över att alltid klarat mej själv faktiskt.
  Nog borde det finnas andra som kunde få låta sej korrumperas efter att ”hon” har suttit i 12 – håller med. Men det kanske ÄR personbrist?? Dom verkar ju inte kunna hitta nån efterträdare till Mona …

  Gilla

 2. Ja, makt är som alkohol – den berusar … Och alla dessa med skyhöga löner och som kommer med försvaret: Men det är ju inte JAG som har bestämt lönen. Visst – ett offer för den tilldelade skyhöga lönen? … Det är säkert så att det på många håll blivit alltför nära kompisrelationer mellan fackpampar (stora som små) och arbetsgivarfolk (stora som små) – och som i det stora hela knappast har varit till fördel för de anställda. … Arbetsrätten är väl ett område som fått dikteras för mycket av facken. En arbetsrätt som ju många gånger fungerar som en spärr för arbetslösa att få jobb. Och det var väl inte riktigt meningen … Bra att Wanja drar vid kongressen nästa år. Hög tid att LO förnyas, med ny (och förhoppningsvis) frisk kraft.

  Gilla

  • Skönt att hon går. Det är ingen ärlig spel hon har spelat. Bara roffat åt sig.
   Undrar vem som kommer ta vid rodret, kanske borde man ha en förnyelse helt från grunden.

   Gilla

 3. Kom hem i måndagskväll. Då funkade uppkopplingen. På tisdagmorgonen var fasta telefonen död och det gick inte att koppla upp sig. Felanmälan. Trådarna hade gett vika av snön på ett av husen. Idag var en gubbe här och klistrade ihop dom igen. Skönt.

  Gilla

 4. Gud vilken bra rubrik! Fack Lundby Wedin! Hon ska avgå. Skönt. Känns förljugen på något sätt. Man får hålla i sig när hon pratar och har sin röda skinnkappa på sig. Verkligen!

  Tänk på dom där stackars plockarna från Thailand som skeppas runt och sugs ut. Varför räddar inte Lundby Wedin dom? Skamligt!

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.