besviken bakdag…


För en gång skull skulle jag baka lite olika saker efter recept. Besvikelsen är total. Och undrar hur mycket man kan lita på recepten som just nu är fler än någonsin tidigare. Mattidningar och böcker poppar upp snabbare än majs poppar upp ner den blir till pop corn.

Jag köpte en tidning som heter Baka.  Eftersom den var full av goda bröd och sen 2 år tillbaka har jag bakat eget bröd, skulle jag testa nåt nytt. Det mesta var surdegsbröd och det är så mycket förberedelser så valde jag en som inte var det. Ingefärsbröd.  ( dessutom de flesta recept var för storkök och resulterade i minst 4 börder)

Ingefärsbröd verkade ju enkelt, förutom att jag var tvungen att köpa ingredienserna. En massa olika mjölsorter. Så det blev en dyr bröd.

Här är receptet om du vågar:

Ingefärsbröd

1 l filmjölk
2 dl sirap ( mörk eller ljus? vet ej, jag körde med något som stod för bröd på)
2,5 dl grovt rågmjöl
2 dl vetemjöl special

ingefärsbröd foto...:AntoniaB © 2011

1,5 dl grahamsmjöl
2,5 dl vetegroddar
1,5 dl havrekross
4,5 tsk bikarbonat
1,5 tsk salt
1 msk malt ingefära
havregryn att strö på toppen

Blanda ihop ingredienserna, och häll i en brödform som är redan smort och bröad. Grädda på 175 grader ca 1,5 timme.

Smakar ok….men det luktade skit och  massan såg ut som kräk. Var nära att jag hällde ut allt. Mer van vid att bröd luktar gott.

Enligt receptet skulle det bli 2 bröd, men den fyllde knappt den enda brödformen jag inköpte, tur att jag inte köpte två av den dyra formen…Ja ja, säkert kan jag använda den för nåt bättre bröd.

Sen eftersom jag redan var uppe i varv så hittade jag recept på en fruktskorpa. Kan bli bra när hungern bli alltför jobbig. Till mellanmål.

Fruktskorpor med ingefära

fruktskorpa med ingefära... foto:AntoniaB © 2011

150 gram smör (jag använder alltid normalsaltat)
2 dl råsocker
1 apelsin, rivet skal och saft
1 citron, rivet skal och saft
200 g torkade aprikoser
100 g hasselnötter
100 g mandel
5 dl mjöl
1,2 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1,5 msk mald ingefära

Hur stora eller små aplesin och citron skulle vara stod ju ingenting om, så eventuellt fel berodde säkert på det. För den var den rinnigaste deg jag fick ihop. Med stor möda har jag fixat till den på plåten. När jag sen kollade har allting flytt ihop. Snyyyyyyyyygt.  Nåväl gräddade något längre än det stod. Sen skar jag upp så att man kunde trots allt rädda det hela.Egentligen kan man ju torka vilken deg som helst till skorpa. Eller?…

Men jag fortsatte vidare och tänkte göra lite lime- ingefärsmarmelad. Ser inte alls ut som på deras bild den heller. Smakar dock helt okey men jag tittar inte så gärna på den. Skulle nog inte vilja bjuda någon på den marmeladen.

Så jag självklart undrar hur mycket man kan lita på dem recept som finns i tidningarna. I alla fall i dem nyutkomna.

Jag lagade en maträtt till idag …även den ur en tidning, tidningen heter FestMat och rätten heter Grillad portobellosvamp.  Verkade ju rena snabbmatsstuket. Tur att det gick att rädda men den heller inte stämde med dem angivna tider och grader i ugnen.

Funderar om jag ska kräva ersättning för all utgift jag har lagt ut. Och inte prata om tiden.

Det blev en lång inlägg och säkert ingen orkar läsa den i detalj heller.  Men undrar om andra har likadana erfarenheter, eller hade jag bara otur.  Och otur är ju mitt mellannamn…det vet nog många.

 

Annons

6 tankar om “besviken bakdag…

  1. Det är nog inget fel på recepten. Jag är expert på att baka. Man ska alltid ha en deg som är hanterbar. Ta i mer mjöl. Hur det ska vara sitter i händerna. Ja, man kan torka allt bröd i till skorpor.

    Det är svårt att koka marmelad. Man ska ha mycket socker och koka länge. Det är grejen. Annars får man köra med certo o s v. Försök igen är mitt råd. Ge inte upp. Det är lätt att baka. Brödet ser jävligt gott ut. Och skorpan med.

    Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.