slöjan förskönar….


Här är länderna jag hittar på nätet som har diktatur:

 • Ekvatorialguinea,
 • Libyen,
 • Myanmar,
 • Nord Korea,
 • Somalia,
 • Sudan,
 • Turkemniskatn
 • Uzbekistan.
 • Burma
 • Lybien

Var är Kina? Ser varken Tunisia eller Egypten bland dem som kallas för diktatoriska. Inte heller Kuba är inskrivet.

Diktaturer accepteras av hela världen tills det egna folket får nog och störtar den diktatorn som för tillfället har gjort sitt. Då först ställer sig alla in i kören och börjar orera över hur hemskt dessa länders invånare egentligen hade. Men vem brydde sig om dem innan?

Tunisien och Egypten är både stora turistländer. Många svenskar och andra nationaliteters favorit semesterplats utan att ens slänga en liten tanke på att de semestrar i länder där folk är inte fria. Ingen pratade om den ingen heller ifrågasatter den heller.

På ett plan fördömer man förstås men mest utnyttjas möjligheterna. Och tar på sig en förskönande slöja för att i affärernas heliga girighet kunna knyta extrem fördelaktiga affärsuppgörelser.

Innan visste jag ingenting om Tunisien förutom att huvudstaden är Tunis och låg i Afrikas norra kust. Nu får vi helt plötsligt veta att de har levt under en hårdhudad diktator med namn Ben Ali. Ben Ali har suttit vid makten i 23 år. Innan dess var en annan långsittare som satt i 30 långa år. Habib Bourguiba.  Ett namn som är helt obekant för mig. Dock hade han ett mellan namn också. Och det är Ben Ali. Antagligen en sammanträffande. Eller så är det inte.

En revolution pågår i 2 länder medan turister solar och badar i samma länder. The show must go on. Eller the  Business. För den älskade sol och bad kan man blunda för det mesta, och till och med känna, men vi hjälper ju deras ekonomi dock. Eller?…

Stoltheten över att media kan nu visa direktsändningar genom webbtv är stor, och att man hjälper att öppna internet när den är nedsläckt är förstås en extra fjäder i en symbolisk hatt.För nu ska allting kunna ses on real. Annars kan vi inte sova gott. Blodigheten ska rinna ut genom tv-skärmen. Ibland kan jag känna att det är fler som filmar och tar bilder än  dem som faktiskt slås för ett nytt ordning.

Någon hjälpreda sa här i Sverige  att hans största sorg är att han inte kan vara på plats. Det är bara att åka.  Och var är kvinnorna. Jag såg några, men det är mest män som väller fram och skriker. Även om det är en revolution som är på gång så sitter kvinnorna hemma och….lagar mat? tar hand om dem sårade? Är det här bara männens revolution? Männen som kan göra sig fria från en diktator men kvinnorna kommer alltid ha en diktator hemma i fortsättningen också? Men antagligen har jag fel. Kvinnorna är också där. Bara dem är inte i första ledet, inte i andra heller. Jag såg en kvinna sto och skrika nåt på en tankbil.

Idag är det Kairo och Egypten som gäller. Inte ett ord hittar jag om Tunisien. Troligen är allting i ordning, det är inget för allmän beskådning längre.
Intresset är just för ögonblicket.
Imorgon är svår jordbävning, översvämning  eller en annan revolution som står i centrum. Resten glöms bara. Man har inte tid med det längre.

Ab, AB , AB, Expressen, Expressen, Expressen, DN, SvD

 

Annons

12 tankar om “slöjan förskönar….

  • Tack för att du saknar och undrar. Har inte haft tid. Mycket att göra. Det är gott!
   Och när det är lite tid över då helt plötsligt alla strålande idéer är som bortblåsta.

   Gilla

 1. Det blir som i Iran, en religiös ledare tar över. Folket är nöjda tills åtstramningarna börjar med Sharialagar som följd. Minns Shahen och Khomeni.

  Gilla

  • Folk har lättare att skaffa information.
   Tyvärr när man har fått sitta länge vid makten vill ju aldrig kliva åt sidan själv, eller gör som Putin som låter en nickdocka sitta vid makten ett tag, och styr från bakgrunden. Sak samma
   Sen blir ytterligare problem när den nya makthavare kommer sen från samma korn. Blir det så stor förändring? Jag är inte så säker.
   Det blir en mödosamt väg att gå. Har man vant sig till diktatur blir befrielse smärtsamt. Det är inte så lätt som folk verkar tro här och i västvärlden. Jag ser hur det är i mitt hemland. Inte lätt alls. Kan ta minst 2 generationer till innan saker blir bra. Det är mycket som ska omprogrammeras. Det är som att komma ur en sekt.

   Gilla

 2. läsvärt Antonia och jag håller med dig i dina ord. tack för vänligheten när det gäller mina foton, blir så glad att någon gillar dom. Håller på och lär mig nya kameran för fullt och är jättenöjd med den, den är klart snabbare och fokuserar bättre än min gamla och man behöver inte in i menyer för att ändra viktiga inställningar utan det har man lagt fint på knappar. Bildmässigt så blir det bättre både vad gäller brus och färger. Det är väl det första som jag märkt men kommer att skriva lite mer om den på bloggen när jag provat den lite mer.

  Gilla

 3. Mycket intressant ämne! Inte minst Kina, med runt en fjärdedel av jordens befolkning. En diktatur. Jag tycker därför mycket illa (även) om Kina. Men om den civiliserade världen skulle börja ryta till på allvar mot diktaturens Kina, så skulle säkert hela världsekonomin hamna i gungning. Hur många svenskar (exempelvis) skulle vara beredda att betala det priset? Minns även Ungern-revolten -56. Mycket välmenande, starkt snack från resten av världen. Men bara snack, inget mer. Ungern-revolten var husguden FN-chefen Dag Hammarskjölds svaga punkt under FN-karriären. Trots att han var FN-historiens i särklass mest kraftfulle ledare borde han gjort mycket mer för Ungern – och han var väl medveten om det själv. Men – till hans försvar bör sägas att den mycket komplicerade och hotfulla Suez-krisen sammanföll tidsmässigt, då 1956.

  Gilla

  • Ja Ungern-revolten. Den var ju snyggt. Värst egentligen att väst och framförallt USA har eldat ordentligt och när revolutionen var en faktum tog de ett steg bakåt och lät den förblöda.

   Man är bara storsint när man inte själv förlorar på den. Undrar hur saker kommer att lösas när Kina hämtar ordentligt upp sig och kommer att ha samma prisläge som väst. För det ska komma. Det är jag säker på. Fast då fanns ju fortfarande Afrika kvar, tyvärr ingenstans är girigheten så stor som bland Afrikas styrande makt.

   Gilla

 4. Fy vad många diktaruer det finns. Folk åker och solar och badar och tänker bara på sig själva. Jag åker inte till Thailand. Jo, när dom har tagit bort utnytjandet av barn som alla ser genom fingrarna med. Så äcklig.

  Vilket bra tema du valt. Jättesnygg bild på Stockholm där uppe.

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.