näthat…är som sexualdriften …ligger bara där


Ett märkligt fenomen, som drabbar framförallt de etablerade storbloggare som Marcus Birro, Linda Skugge, Blondinbella, Kissie, Linda Rosing….listan kan ju göras lång.

Tydligen lämnas hemska, kränkande kommentarer tom hot.

Jag som inte läses av mer än 10 pers  ( 8 har prenumererat ) har aldrig känt av den piskan. Men kan förstå att den gör ont.  Man  undrar ju varför är folk så hatiska och  far  runt på alla dessa sidor som små jehu  för att sprida hat och obehag… För många av de skulle inte gärna vilja bli utsatta för samma bemötande. Många av dem kan inte ens stava rätt, har brister i att uttrycka sig, men ändå ska de fram och hata. Är det ett sett att ge tillbaka oförrätter som själva har blivit utsatta. Eller helt enkelt känner dessa hatare sig själva som misslyckade individer som inte kan annat än spy över andra. För mer kreativitet har inte fastnat på dem.

Näthat är enkelt. Osynligt. Även om numera mer väletablerade börjat hata andra etablerade.

Sen har vi de som blir hatade. Är de så oskyldiga själva? Hur många gånger är de inte själva som mobbar och yttrar sig nedlåtande, och hånar andra. Men genom att deras formuleringar mer poetiska och genomtänkta tror inte de tydligen att de träffar måltavlan. Att det är mer tillåtet att håna om man är mer litterär.

Vem avgör vad som är mobbning. Den som fyrar av en salva eller den som blir träffade? Kan man ens dra en gräns. Är andras gräns nuddar min gräns på rätt ställe?
Finns det riktlinjer som man kan dra upp och lagstifta?

Tror inte det. Vissa är känsliga och tar illa upp det mesta. Och rör upp känslorna genom att finnas och andas. Dit tillhör Bl.a Birro. Han tror gärna att alla är mot honom. En människa som behärskar ord, men kan inte ta emot kritik. Då är helt plötsligt alla är emot honom. Det är bara att titta på hans framträdande på Let´s Dance.  Mer behöver jag inte säga…för det talar ganska tydligt hur han är.  Gärna beröm… men är det kritik så är alla idioter.

Mina föräldrar kallade mig för Mimosa – för att mimosan är så känslig att den drar ihop sig till det allra minsta beröring. Med andra ord var jag extrem känslig. Jag har blivit bättre med tiden. Och försöker bättra mig varje dag. Vilket är helt klart inte det lättaste.

Nu har Expressen dragit ihop något  mot näthatet. Det ska diskuteras. Det är ju alltid en början. Men hatet särskilt den osynliga är nog lika stark som  sexualdriften. Den bara finns där. Vissa människor kommer alltid att reta sig och mobba .

Högt som lågt.
Englund & company mot Björn Ranelid & company.  Mobbning har ingen klassgräns heller, bara nyanser. Och även här hade både parter sina anhängare.

Expressen, Expressen, Expressen, SvD, SvD, Expressen

Annons

4 tankar om “näthat…är som sexualdriften …ligger bara där

 1. Vem avgör? Mimosa – så fint att ha ett sånt namn. Men kanske inte så lätt att vara känslig. När man skriver kommentarer får man se upp. Ord kan så lätt missförstås. Eller hur? Inte bra att veckla in sig i för långa diskussioner på bloggen med andra ord. Jag har klarat mig ganska bra från elakingar. Man kan ju bara kasta bort såna. Den makten har man ju över sin blogg. Vilken tur! Det ska vara roligt att blogga tycker jag. Men det finns jävligt många avundsjuka där ute som vill döda ens glädre. Det är då ett som är säkert. Tur att dom kan gömma sig och vara anonyma. Undrar hur det känns när dom ska somna på sin kudde sen? Inte så bra tror jag.

  Gilla

  • Vi ( framför allt jag ) har ju inte så många läsare, och inte flera hundratals kommentarer. Då är det lätt att styra och ställa. Men om mängden skulle öka då blir antagligen mycket svårare och är mer utsatt också.

   Gilla

 2. Jag får en del taskiga kommentarer. Jag har inget emot kommentarerna i sig, för jag tycker att alla ska få tycka vad de vill. Det jag stör mig på är att dessa människor aldrig vågar stå för sina åsikter. Om jag har skrivit ett inlägg som vissa anser är provocerande så står jag för att jag tycker så. Och då tycker jag att det är löjligt att folk ska hoppa på mig och mina åsikter när de inte ens vågar stå för vad de tycker.

  Gilla

  • Jag får bara hatiska kommentarer på en enda inlägg, där jag har lagt ut 2 feta katter under inlägget ”söta katter”. Och vissa fjortisar kan bara inte fatta att de är inte mina katter. Att jag har aldrig ens haft katt.

   Och de är alltid anonyma. Tror de. 🙂

   Men numera är ju inte alla som är anonyma och det gör det hela mer legitimt för de anonyma. Får Magnus Betnér hålla på och gå hårt åt Birro då kan alla andra tycka att de får.

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.