beväpnade högvakt…men varför?


Varför har högvakten vapen vid slottet? Är det bara traditionen som spelar in. Att så ska det vara. Kan högvakten använda sina vapen vid behov? Enligt vad jag har läst är slottet en högskyddsobjekt som ska vaktas med skarpammunition.

Varför?  Uppretade motståndare vill storma slottet – ska kunna användas vapnet då?  Hur ofta händer sånt? Är högvaktens vapen bara en kuliss? Fast skarp kuliss.

Om man nu blir anfallen av två tomtar är det bara att lämna vapnet ifrån sig? Är det så enkelt?  Lite handgemäng så lämnar man ifrån sig vapnet? Eller var de i maskopi med varandra?

Kungahuset. En operett institution. En institution som kostar alltför mycket pengar och egentligen borde avvecklas. Men definitivt kunde operett soldaterna stå där utan vapen.  För de kan  tydligen ändå inte använda det. Eller  kunde inte högvakten bara ha en attrapp.  Om nu ska vapnet finnas i den uppmålade helheten.

Lejonbacken den 26 dec 2010....foto: AntoniaB © 2010

Nu ska allting UTREDAS.

Utrusta högvakten med attrapp och skaffa inbrottslarm. Men det har de säkert redan.   Så varför ska de stå där med vapen kan jag dock inte förstå.

DN, AB, SvD, Expressen,

3 tankar om “beväpnade högvakt…men varför?

    • Som vanligt är det slöseri med skattebetalarnas pengar och allt är för synes skull. Förvånansvärt hur lättlurade vakterna var. Undrar förstås hur de skulle klara sig om det vart krig.

      Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.