skriet i apoteket…


…skulle hämta ut lite receptbelagda mediciner från apoteket, eller vad de nu heter. Då får jag veta att en av mina mediciner har åkt ur högkostnadsskyddet.
Kan undra förstås varför. Jag tar de för mina leder, utan  dem skulle mina leder vara stela och då kunde jag gå och sjukskriva mig då jag inte skulle kunna utföra mitt jobb. För några år sen fick jag artros, och smärtan gick ganska snabbt framåt och även stelheten.  Efter några prover och undersökningar konstaterade doktorn att jag har artros och ordinerade Artrox. Cirka efter 6-7 veckor började det lätta, och smärtan och stelheten försvann gradvis, idag känner jag av bara i tummens leder. Kan böja alla fingrar utan problem.

Nu får jag bekosta den själv, och det kommer jag att göra, men undrar ändå varför åker mediciner ut ur  högkostnadsskyddet? Och hur drabbar det dem som har lite pengar att leva på?

Och så prissättningen. I början kostade den över 600 kr. Sen blev den ca 500. Nu får jag ge 300 kr för en burk med 180 tabletter i.  Hur mycket överpriser tas ut för dessa mediciner egentligen?

På en snabb koll på de olika aktörer så ser jag ingen nämnvärt prisskillnad. Man kan köpa förpackning med 60 tabletter i för 124 kr också vilket då blir 372 för 180 styck som jag brukar köpa.  Frågan är hur länge man kan köpa storpack?

De har ju tagit bort 5 pack treon, också,  och utan att höja priset så har bolaget faktiskt höjt priset och ingen märkte det. När jag frågade varför de tog bort 5 packen ( 5 rör treo) så fick jag den urdumma svaret, – vi vill inte att folk ska missbruka treo?

Och min nästa fråga var – kan jag köpa 2 trepack (6 rör tillsammans) ?
Svaret blev – ja! – så mycket var med att skydda folk för överkonsumtion.

Det finns säkert en hel del andra mediciner som föll ur högkostnadsskyddet. Undrar om det finns nån lista som man kan se vilka. Har jag missat nyheten om detta? Eller har man gjort det i smyg?

11 tankar om “skriet i apoteket…

 1. Pingback: oberoende eller beroende?…eller när är sanning riktig sanning? « Divage

  • Var det inte meningen att de olika bolag som Kronans droghandel och Apotekets Hjärta och Med någonting m.m. skulle ha lite priskrig och sätta priserna själva?
   Jag trodde faktiskt att kunderna skulle vinna nåt på det hela men det ser inte ut så. Eller har jag fel?

   Gilla

 2. Här heter apoteket numera Kronans Droghandel! Höll på att skratta på mig. Vi blir lurade. Alltid. Tur man klarar sig utan mediciner med andra ord. Treo – gud så dyrt det har blivit på några år. Ett rör kostade 23 kronor för några år sedan. Nu upp mot 40 skulle jag tro.

  Gilla

 3. det var en urbota idiotisk kommentar du fick om treo´n i synnerhet eftersom apoteken inte har ngt med att göra om företagen väljer att sluta med tillverkningen. om arla skulle sluta upp med att tllverka mjölk i 1,5 liters modell kan man ju inte lasta ICA för det. samma sak med treo´n.

  angående högkostnadsskyddet så är det TLV (som är ett statligt organ)som beslutar om vilka mediciner som är rabattberättigade o därmed kan ingå i förmånen eller inte. vad de går efter vette hundan faktiskt för jag har själv svårt att se ett mönster o fler med mig

  Gilla

 4. Den här rätt nyligen frisläppta konkurrensen på apoteksmarknaden har ju inte blivit någon hit precis för oss konsumenter. I Norge gjorde man samma sak för några år sedan och tog bort monopolet. Summering där: ingen priskonkurrens. Det bör säkert finnas någon lista på nätet kring högkostnadsskyddet. För de mediciner som åker ut tycker jag att man ska kunna kräva en grundlig förklaring. För övrigt: Viva Treo!!! Treo – Guds gåva till mänskligheten!!!

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.