lögner bakom slöjan?…


Kravmärkt…ekologiskt odlat…svanmärkt… är uttryck som vi har lärt oss och får oss att tro att vi tänker på miljön. Att vi bryr oss om miljön. Vi lättar glatt på plånboken och köper vårt samvete.  För vi bryr oss om miljön!!!  Namn framtaget som döljer likt en slöja vad som finns bakom.

Jag har många gånger undrat över hur kan jag veta att det jag betalar extra kronor för, för att känna mig miljövänligt eller om det handlar om kravmärkt,  verkligen når upp till idealet. Eller bara ett sätt att dra ut mer pengar av konsumenten.

För på påseendet är ju ingen skillnad. Ingenting alls som skulle kunna skvallra om någonting inte efterlevs.

Idag hörde jag i dagens eko hur den kravmärkta företaget Blåtand har köpt varor där bärplockare har inte fått betalt.  Blåtand borde ha kollat varifrån bären kom, men varför göra det?  Säkert kommer de med en förklaring varför de brast i omdöme och rutin.Svar finns på allt. Är säkert också att de nu lovar bättra på rutiner, tills nästa gång dyker upp nåt annat.

Märkligt också att ingen av nätupplagor av DN, SvD, Aftonbladet eller Expressen tar upp ämnet.  För övrigt skriver de alltid om samma saker i alla tidningar. Står det i en står det i alla. Lätt att spionera på varandra. Och ingen verkar vill ta i nåt den andra inte redan gör.I alla fall kan man säga att avvikelserna är marginella.

 

Ekot

3 tankar om “lögner bakom slöjan?…

 1. Jag har hört mycket om dessa stackars bärplockare, om en bov i dramat som bor i Sverige och ett företag som rekryterat i Vietnam som tar 17.000sek i innehållen peng som dom får tillbaka om dom jobbar i Sverige och kommer tillbaka, om inte så blir det en nätt summa för bolaget att behålla, det verkar som det rör dej om över 4 millioner som dom inte behöver betala tillbaka då det inte kommit några arbetare till bärplockningen – som alltså stannat i Europa. Bara använt det hela som en chans att komma sej till Europa, en tjej jobbade i Polen för 3.000sek svart i månaden för att få pengar att betala tillbaka till familjens vänner.
  En annan familj där mannen varit här och plockat vågade inte ha sina döttrar utomhus, då ”utlånare” hotat att mörda dom om inte pengar kom i retur för lånen.
  FINNS DET VERKLIGEN INGEN I SVERIGE som kan ha ansvar nog att hjälpa dessa människor som jobbat här mej fått åka hem till ett fullständigt ruinerat liv….????

  Staten eller nån bärplockarorganisation eller postkodmillionären eller bingolotto eller vem som…. Tyvärr är det ju inte helt lätt för en privatperson…..

  Önskar VERKLIGEN att det kunde lösa sej för alla dessa lottlösa plockare …. Nån som har nån ide ??

  Gilla

  • Jag har aldrig trott att det skulle finnas såna samvetslösa män i Sverige. Hur kan man utnyttja dessa människor på det här sättet övergår mitt förstånd. Borde vara kriminellt. Men verkar som ingen bryr sig. Det är ju inte svenskar som har drabbats, så varför skynda?

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.