i framtiden ska alla bli berömda?…


Varför ska man plugga? Varför inte bara släppa ut ungdomarna efter grundskolan och så får de jobba upp sig.  Imorse intervjuades Peter Jihde i P3.  Han är nån.  Alla sliter ju i honom. Så han har lyckats. Idol, Sport och Val.  Säkert annat också men jag följer inte hans bana.

Men när frågan om utbildning ställdes blev jag nog mest förbannad.  För han säger att han har inte utbildning. Han började jobba åpp sig från botten. Har gått förstås på sina nitar men har lärt sig enormt mycket på vägen.  Men utbildning har han inte skaffat.  Varken då eller senare…Och den här typen av svar hör jag ganska ofta. Medan många som har gått utbildning och betalat och jobbat extra  på seven eleven,  sidan om –  kommer inget vart.

Så varför skuldsätta sig? Vad får man för dem hårda men härliga åren som så många  förspiller i en skolbänk för tydligen ingen nytta alls.  Sen är det förstås en och annan kan tillägga att han/hon önskar att har skaffat en ordentlig utbildning.

Så istället för att bråka om hur skolan ska reformeras och förbättras så borde man avskaffa all utbildning efter grundskolan.  Så får alla kämpa på lika villkor hos arbetsgivarna. Utbildningsplats skulle man kunna kalla det med svältlöner.

Fast kanske inte fungera så bra inom läkaryrket. Kanske… för idag bör man som patient vara välbevandrad i sina egna krämpor om man inte vill bli felbehandlade.

Flygkapten kanske ska utbilda sig då… nä där har vi killen med extraintresse  flygplan,  som flög utan utbildning i 12 år innan han avslöjades.

Byggsektionen. .. där verkar numera nästan ingen ha utbildning. Fuskbygge det mesta.
Och läraryrke, där jobbar de flesta utan utbildning.  Men ungarna ska ju utbilda sig. och varför? räcker väl om dem  lär sig skriva och läsa och kanske lite matte så de kan räkna lönen.

Jag träffar en hel del unga i mitt jobb. När jag frågar vad de ska bli bli ofta svaret…. vet int… när jag pressar extra mycket så blir svaret något med media, reklam eller bara berömd.  Skitjobbet vill ju ingen göra.  Alla ska bli berömda med feta löner i framtiden.

Annons

6 tankar om “i framtiden ska alla bli berömda?…

 1. jag och en kollega hade en liknande diskussion för ett par veckor sedan. främst då om csn, om rädslan att låna för sin utbildning.

  detta är i varje fall en väldigt intressant diskussion men jag skulle nog gråta mig torr om högskoleutbildningarna försvann. inte vill jag sitta i kassan hela mitt liv!!!

  Gilla

  • Det var mest ironi 🙂 Bara blir irriterad över människor som titt som tätt deklarerar att de har minsann inte gått nån utbildning utan att de har jobbat upp sig till den fancy position de idag har.

   Gilla

 2. Jättebra idé. Vi avskaffar all utbildning och låter istället ungdomarna vara med i någon dokusåpa och bli kändisar i en kvart eller två.
  Alla vi dumskallar som har suttit hela nätterna och pluggat bara för att få betala en massa studieskulder får väl skylla oss själva.

  Gilla

  • Jag har inte lärt mig konsten än att inte svara på direkta frågor. För det är som utmärker en politiker. Svara aldrig på nåt jävla fråga. De bara mal och mal och mal, men ger aldrig en rak svar.

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.