hemlösa…


De sov länge inbäddad i varsin filt.  tog bilden runt 12. De flesta som gick förbi har inte ens märkt de liggande bland alla cyklar.

Ett stund senare vaknade paret, uträttade morgonbehovet, rökt morgonpinnen och så gick de vidare.

De verkar vara ett par. Varför har de inte bostad? Har de haft det en gång i tiden? Hur blev de av med den? Mycket festande? Utebliven hyra? Vad är det för framtid de har?  Har de det? Kan de resa sig ur eländet? Eller är alkoholens grepp större än viljan att leva ett svensonsliv?  Frågor men inget svar.
Och var kommer de att sova den kommande natten? Och när det spöregnar? Ibland hittar bostadslösa  in till  vårt trapphus. Avföring efter de talar sitt tydliga språk. Och det vill man ju inte,  inte heller vill man brinnande fimpar inslängda i hisschaktet.

Hur ska man hjälpa dem? Finns det hjälp? Det är en svår nöt att knäcka.

Annons

12 tankar om “hemlösa…

 1. innan jag blev volontär grät jag varje gång jag såg någon sova utomhus tills en bostadslös berättade varför han valde att inte bo i ett ”hem” med fyra väggar och en dörr att stänga om sig.

  man kan nog alltid spekulera vad det är som orsakar att en del människor blir bostadslösa men det är ändå viktigt att ha i åtanke att en del självmant väljer den vägen…

  jag skulle inte vilja kalla det tragiskt för att tycka synd om en människa som man *tror* har gått dåligt för är, i mina ögon, att se ner på människan ifråga.

  Gilla

  • Du har rätt, man ska inte kategorisera egentligen. Men jag håller inte riktigt med dig att genom att tycka att något/någon är tragiskt, skulle man se ner en människa. Så är det inte alls.

   Gilla

 2. Om du letar lite på nätet kommer du att hitta svaret.

  Alla dessa organisationer som påstår sig hjälpa hemlösa hittar på alla möjliga aktiviteter som inte resulterar i nånting.
  De kunde hjälpa på riktigt men då behövs inte organisationerna längre. Vem dödar sin egen verksamhet?!

  Det finns en hel del hemlösa som inte vill ha att göra med myndigheterna längre. ”Hellre hemlös än förnedrad”

  Det är ett komplex tema. Jag slutar hellre här 😉

  Gilla

  • Faktiskt tror jag inte att någon annan har sett dem liggande bland cyklarna. De flesta går utan att se varken till höger eller vänster. Många lever i en bubbla de skapar runt sig själva.

   Gilla

 3. I den här kommentaren kanske jag är ute och cyklar (hehe) … Mkt intressanta bilder, när man tittar på dem känner man sig nästan som CSI … Men ser de inte lite för ”städade” ut för att vara ”alkisar”? Kan det rentav vara turister? Dock: efter comebacken till Sthlm ser jag betydligt fler utslagna (och rena tiggare) än tidigare. Märkligt att det kan vara så i ett land som Sverige. Märkligt är också ”Fotbolls-VM för hemlösa” – som jag första gången jag läste om det trodde var ett skämt, men som faktiskt arrangeras årligen. Prio 1 borde väl ändå vara bostad – inte fotboll.

  Gilla

  • De var inte turister. Turister skulle kanske inte uträtta sina morgonbehov så ogenerad. Mitt i stan. Och de hade en hel del burkar samlade med sig i svart påse.
   Fotbolls-VM för hemlösa?
   Undrar vad som menas med det? Fick hemlösa se på VM eller samlades det pengar in för hemlösa? Eller fick hemlösa spela själva fotboll?

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.