integration…men varför?


Det är mycket snack om att integrera sig. Om man flyttar till Sverige ska man anpassa sig till svenska förhållandena. Men varför? Varför ska man anpassa sig? Varför kan  man inte gå runt i de kläder man vill och van med,  varför ska  man inte bygga den kyrka eller moské som man vill och van med.  Vill man vända sig till Mekka så får man väl göra det.

Vad har svenskarna för rätt att bestämma över hur andra människor ska  klä sig och vilka vanor de har,och   vilka religion de utövar?  Visst kanske blir livet lättare för invandrare om de anpassar sig. Bra mycket lättare.  Men om de nu inte vill det?  Låt de bygga upp sin moské  runt det området de bor på.  Det ger säkerligen arbete för många invandrare som idag antagligen går arbetslösa och lyfter bidrag.. Låt invandrarna utveckla en lite Arabia, eller Kina, eller ….eller ja, vad de nu vill.
De här invandrare lever ofta på bidrag för de inte kan svenska, men om de har en egen kommunity istället så kanske skulle de också kunna jobba. Och skatta.  De kan ha egen bageri, restaurang, syatelje, dagis och skola konstutställning osv. osv. , där de burkaklädda och nikabklädda kan ta jobb utan att det blir tidningsartiklar om det.

För hur är svenskarna när de själva flyttar utomlands?  De har självklart svenska kyrkan,  där dem kan träffa svenska prästen  och kan fika i grupp.  Midsommarfirandet ska ju aldrig glömmas heller. Det är tradition. Kräftskiva är en höjdpunkt. Knäckebröd och kanelbulle, och Kalles kaviar är viktiga ingredienser i vardagen.  Barnen lämnas till svenska skolan, så att de inte glömmer det svenska språket. Tidningar finns det på svenska att läsa, tv-n är ofta inställt på nåt svensk kanal, egen svensk radiokanal finns det också.

Ja, svenskar utomlands håller ihop. Och det är ju helt självklart att man gör så.
Jag frågade en bekant vars pappa har levt i Spanien i 20 år hur mycket han kan spanska?  Han kunde hälsningsfraserna. Hälsningsfraserna!!!!!! Men han levde på en svensk koloni så han behövde egentligen inte kunna så mycket mer. Sen kunde han förstås engelska.

Så varför ska invandrarna som kommer till Sverige anpassa sig till varje pris?
Vart tog det fria valet vägen?
Den som vill anpassa sig får väl göra det, och den som vill ha sina egna traditioner och sätt att leva ska få göra det. Och därmed  skapa egna möjligheter till arbete. För bidrag ska inte vara en självklarhet.

Svenska Kyrkan, SvD, DN,

12 tankar om “integration…men varför?

 1. Jag vill bara säga angående Helenas kommentar. Alla som kommer hit har inte automatiskt rätt till bidrag, man måste först få uppehållstillstånd för att få hjälp i början med SFI och dylikt. Och uppehållstillstånd får man inte bara så där för att man vill det. Inte ens som EU-medborgare. Man måste uppfylla vissa krav först. Jag fick inte några bidrag utan fick klara mig själv och hade inte rätt till SFI utan fick betala en privat skola för att lära mig svenska (förutom alla andra kostnader som jag också skötte själv). Jag har inte kostat Sverige ett enda öre och det är inte roligt när folk förutsätter att jag har gjort det. EES-avtalet betyder inte heller att man kan flytta hur som helst och ta en massa bidrag som några verkar tro. Man ska ha jobb eller en massa pengar för att kunna försörja sig om man ska få uppehållstillstånd som EU-medborgare. Alternativt kan man få uppehållstillstånd som student men då måste man visa att man kan försörja sig och ha sjukförsäkring. Visstelsen som student räknas inte som boende i Sverige så man kan studera i 10 år utan att ha rätt till permanent uppehållstillstånd. Och jag kanske inte behöver säga att man givetvis inte har någon rätt till CSN då heller (men bäst jag säger det ändå så att inga missförstånd kan uppstå).
  När svenskar åker utomlands kan de få CSN från Sverige (om de studerar vill säga). Visserligen belastar de inte värdlandet men alla har inte den möjligheten att få hjälp från staten så man ska vara tacksam om man har det och inte använda sitt lands välstånd för att se ner på andra. Andra får skaffa pengarna på annat viss och det gör de också för man kan fortfarande inte komma till Sverige och automatiskt få en massa bidrag, detta går bara inte.
  Det kan finnas flyktingar som behöver hjälp i början men du kanske ser de som parasiter för att de hade oturen att föddas i ”fel” land?
  Glöm inte heller att vi har råd att köpa en massa billiga saker för att det finns folk i fattiga länder som jobbar för nästan ingenting.
  Men det är lätt att bo i det trygga Sverige och se ner på alla andra och glömma att man hade lika gärna kunnat bli född var som helst på jordklotet…

  Gilla

  • @ro
   Då sa du allt jag ville ha sagt.
   Alla ersättningar man kan ha rätt till måste man först ha förtjänat sig till. De får man inte bara så där.

   För att rätta till det även för mig, så kom jag hit för över 20 år sedan. Min man (som var skälet för att jag flyttade till Sverige) livnärde mig de första månaderna. Jag lärde mig svenka på 3 månader och började jobba direkt därefter. Jag hade förresten inte heller rätt till ”svenska för invandrare”.

   På min arbetsplats har jag träffat muslimer, folk från Rumänien, Ungern, Finland, Iran, Irak och flera till. Sjuksköterskor som kommer från Iran är de bästa sjuksköterskor som jag någonsin har träffat. Rätt ska vara rätt.

   Gilla

 2. Lyssnade idag på ett radioprogram med samma tema och många åsikter kom fram där.
  Undrar hur många av dem svenskar som har åsikter om andras kulturer och sättet att leva har bott och levt i den diskuterade kulturen.
  Jag har levt och bott i 1½ år i ett land med slöjkultur bland vanligt folk och fick så mycket som en ”aning” om deras kultur. Hade en städerska som bar slöja och som kände sig absolut inte!! förtryckt.

  Tvinga en svensk kvinna att ha på sig heltäckande klädsel och hon känner sig förtryckt.
  Tvinga en kvinna med heltäckande klädsel att ta av allt och hon känner sig naken.

  Lite typiskt för åsikterna här är att alla invandrare lever på bidrag.
  Alla arbetslösa lever på bidrag (a-kassa är inget bidrag) och är lata.
  Alla sjuka lever på bidrag (sjukpenning, sjukersättning är inget bidrag) och är lata.
  Alla kvinnor som bär slöja är förtryckta.
  ”Vi” som jobbar och ”de” som inte jobbar.

  Alltså vad ska man förvänta sig? Det är ”sanningar” som upprepas tills man är spyfärdig men som präntas in i hjärnan.

  Håller dock med om att svenska barn ska kunna se ansikten på de vuxna de har att göra med.

  Gilla

 3. Klart svenskar också gyttrar ihop sig utomlands. Men svenskar som drar iväg till andra länder får inga bidrag. Dom får klara sig själva. Det är den stora skillnaden. Dom som kommer hit lever på skattepengar. På andrss pengar. Inte alla förstår. Antar att du klarat dig själv.

  Gilla

  • men om man inte kan språket blir det förstås svårt att försörja sig självt. Ju jag fick också bidrag i början medan jag lärde mig svenska. Och den möjligheten ges ju, och jag tog möjligheten. Studerat, sen tog jag studentlån och studerat lite till. Sen när jag kände mig mogen började jag arbeta och det har jag gjort sen dess. Så allt jag har fått som bidrag har jag skattat tillbaka många gånger om. Men utan språkkunskaper blir det svårt att få jobb i svenska företag.

   Gilla

   • Ja, vad bra Sverige är som ger bidrag till människor som kommer hit. Som ser till så att människor kan få lära sig svenska. Men om vi svenskar åker till ett annat land får vi inte bidrag och hjälp till att lära oss landet i frågas språk. Vi får klara oss själva. Det är en otrolig skillnad. En svensk får inte ett öre i något enda land. Man får klara sig själv. Det fick jag göra när jag åkte till Amerika.

    Gilla

 4. Jo, men du glömde en sak: svenskar är bäst 😉
  Skojar bara, jag förstår vad du menar och kan bara instämma.
  Fast det känns i och för sig lite fel för mig om det ska bli jättestängda egna grupper och ställen överallt, jag tycker man ska försöka vara med i samhället lite också, man kan inte få det precis som man hade det i hemlandet. Men det blir ju så att man håller sig till sin egen grupp, om man nu har den möjligheten. Det har inte jag och hamnar lite i mitten. Många svenskar tror att jag är inne i någon invandrargrupp så de släpper inte in mig i deras gemenskap samtidigt som invandrare släpper inte heller in mig i deras grupp eftersom jag inte är från samma land som dem. Och greker har jag aldrig passat in med av någon anledning…
  Men om folk såg varandra som människor istället för nationaliteter då skulle jag få det betydligt lättare. Nu får jag klara mig så gott jag kan och leta rätt på de få människor som inte bryr sig om jag tillhör deras grupp eller inte.
  Men detta med att anpassa sig tycker jag också att det blir lite konstigt ibland. Jag fattar inte vad de som säger att man ska anpassa sig egentligen vill. Det känns att det aldrig räcker vad man än gör. Det är alltid något som är fel, kläderna, religionen, sättet att hälsa, hud- och hårfärgen, brytningen… Det luktar ibland som smygrasism tycker jag…
  Det med hur man hälsar till exempel som har blivit så stor grej, vad i helskota, ska man tvinga folk ta i handen? Tänk om man flyttar till ett land där det är vanligt att kramas och pussas med folk, hur kul skulle det bli för en som är van att ”bara” skaka hand? Men det är ingen som tänker på det utan det är ”my way och the highway” som gäller.
  Att tvinga människor förlora sin kultur är det som att tvinga de förlora sin själ. Man är halv människa utan sin kultur.
  Jag tror på en balans där man både anpassar sig till viss del men också får möjlighet att bevara sin kultur. Det är lättare att anpassa sig när man inte behöver försvinna för att göra det.
  Så tänker jag…
  Kramar!

  Gilla

  • Jag är ju en särling. Har inte behov av att tillhöra någon grupp alls. Inte ens i skolan. Har nog en lätt asperger syndrom skulle jag tro, men har aldrig gott och fick diagnos om det. Men det skulle förklara mycket i mitt sätt att vara.
   Jag känner mig inte udda i nån sammanhang eller så ÄR jag udda i alla sammanhang, men låter den inte komma i vägen. . Men jag förstår också det du skriver om.
   Det ända gånger jag känner mig dum och skäms en aning, det är när jag fotograferar.

   Gilla

 5. juste måste lägga till att det alltid är bra att människor lär sig språket – det skapar nog mindre irritation för en själv och andra samt att språkkunnande bara är bra för en själv. det är inte så att man förlorar nåt genom att lära sig ett nytt språk. : )

  Gilla

 6. men brukar det inte vara så? egoismen tar över. jag tycker i vart fall om det mer liberala sättet, låt alla få leva sitt liv de vill så länge de inte skadar andra (typ mord etc.).

  förresten, ang det där om fotopromenaden. det är bara att lägga till sig själv som ”vandrare” nästa år och komma dit i tid så är du med. det är gratis och skitskoj! här är länken för det som var. : ) http://worldwidephotowalk.com/walk/stockholm-stockholm-sweden/

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.