livets tragiska ironi…


Medan i Sverige konkar festarrangörerna och festivaler läggs ner på löpande band, drar technomusik ofantlig mycket folk (jag gillar ju själv också den typen av suggestivitet) . Kanske uppemot en miljon  trängdes igår i Duisburg i Tyskland.  Nu i efterhand kan tyckas dåligt arrangerat, då panik utbröt och ca 19 unga fick sätta livet till – men om olyckan inte  har hänt säkert hade den varit hyllad i sina kretsar.

Själv går jag aldrig till folktäta tillställningar och det beror på en liknande händelse dock utan dödsoffer.  Jag var på en rockkonsert när jag var runt 20 år. Konserten  hölls på en av universiteten I Budapest. Konserten hölls på andra våningen, jag och några vänner stod i foajén alldeles intill glasväggen som vätte mot innergården.  Plötsligt  tätnade folket till och trycket ökade. Jag och även andra blev upptryckta mot glasväggen och det enda jag kunde tänka på att om glaset nu inte håller så dör vi.

Glaset höll men jag åtminstone blev präglade av den händelsen för hela livet. Frivilliga folksamlingar försöker jag undvika i alla dess sammanhang än idag… Har jag inte tillräckligt utrymme runt omkring mig får jag panik.

Jag kan känna inom mig vad de här unga  i Duisburg kände, fasan och paniken, skräcken och smärtan.  Många människor samlade på ett begränsat ställe blir till en ohanterligt massa. Utan tankar, utan egen vilja som omänskliga robotar går de till sina mål.

Borde aldrig hända men det gör det ändå.

Expressen, Expressen, AB, AB, DN, SvD,

Annons

5 tankar om “livets tragiska ironi…

    • Märkligt att folk inte kan tänka i grupp. utan låter sig ledas. Det är nog därför män går ut i krig också. I grupp tror man att man är odödlig.

      Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.