7 dagars karensdag…


Brevet från försäkringskassan damp in i min brevlåda igår.  Det gjorde mig inte glad.

Undrar en sak förstås. Vad är det för hjälp jag har fått som småföretagare? Få se………….jag tänker……jag tänker fortfarande. Näää… jag ger upp för jag kommer inte på nåt.

Men jag tillhör heller inte småföretagare. Jag är soloföretagare! Och ingen bryr sig om soloföretagaren.

Så det som stod i brevet var och är en kall dusch.
från och med den 1 juli höjs karenstiden till 7 dagar, men självklart kan välja en karenstid på 14, 30, 60 eller 90 dagar.

Men som soloföretagare, behöver jag faktiskt pengar redan från första sjukdagen de få gångerna  jag är faktiskt så dålig att jag väljer att stanna hemma. Vilket händer inte särskilt ofta, kan jag också tillägga.

För i samma ögonblick jag inte jobbar har jag inte heller intäkter. Så enkelt är det.
Jag har inte betalt semester, inte heller långhelger är betalda.
Jobbar jag inte har jag inget. men utgifterna har jag kvar förstås.
Och nu får jag inte heller pengar om jag någon gång blir däckad av nåt virus eller bakterie.

Jag är besviken. Och vet inte ens vem jag ska va besviken på. För jag kan då inte påminna mig om att jag har hört någon nämna detta i media.   Eller gjorde de det?

Förklaring: Karensdagar är de dagar man inte får sjukpenning

Annons

17 tankar om “7 dagars karensdag…

 1. Just sånt här måste man skriva brev eller e-post om till de politiska partierna. Få de som säger sig satsa på jämlikhet att göra något för småföretagare och därigenom också soloföretagare. Tanken att betala skatt då man tjänar bra är inte främmande men kan också tänka mig en helt skattefri zon upp till 150000 kr eller 120 000 om det känns bättre. Då har man iallafall något om man prövar något nytt…

  Gilla

  • Säkert har du rätt. Men jag har aldrig ens hört att karensdagen skulle ligga på förslag. Utan bara fick ett brev hemskickat från försäkringskassan utan att man kan göra ett jävla skit. För hur vanligt är det att man river upp en redan taget beslut?

   Gilla

 2. Fick också brevet för jag har varit företagare två gånger. Som tur var kunde jag slänga det. Antonia: I Sverige ska man vara anställd. Soloföretagarne sugs ut! Allt är gjort för storföretagen.

  Gilla

  • Det suger helt enkelt.
   Framförallt att de snackar så himla mycket hur småföretagare ska hjälpas.
   Som du skrev. Bäst att vara anställd. Då har man det bra.

   Gilla

   • Alla partier behöver bearbetas och inte minst de som kör med falsk flagg. Därför skrev jag följande:

    På DN debatt 4 juli, tillåts partiledare Fredrik Reinfeldt att beljuga sina politiska opponenter å det grövsta. Andras förslag för att mildra samhällskonsekvenserna av finansvärldens ohämmade lek med kapitalet misstänkliggörs. Reinfeldt påstår att inte Moderaterna skulle stå för särintressen. Särintressen låter fult då det ställs mot begreppet allmännintressen. Så är naturligtvis inte fallet. Moderaterna står för de besuttnas särintressen men är duktiga på maskeringsleken. smarta drag, om än lögner att posera som det nya arbetarpartiet, ta över socialdemokraternas ordbank, retoriskt finta i låtsasleken. sanningen är att de står för en omfördelningpolitik som gynnar gentrifiering, de fattiga får avstå sina bostäder i bostadsrätternas mecka och de fattiga blir fattigare och fler i Moderaternas Sverige. Allmänna kommunala och offentliga och statliga företag som går med vinst ska delas ut till kapitalstarka privata och de olönsamma får gå i graven eller stå kvar i skattebetalarnas sold. Naturintressen väsentliga för hela folket har urholkats och avgifterna för samhällsservice höjs istället för skatten. Nya skatter har introducerats, vilket väl den bilåkande befolkningen noterat.
    Det finns naturligtvis företrädare inom politiken i alla läger som värnar om det allmänna intresset. Allt annat är lögn, det är istället visionerna om hur vi alla ska kunna vidmakthålla en god välfärd som skiljer sig. Att sätta in ur statsfinansiell synpunkt relativt små belopp för att människor ska slippa arbetslöshet och abrupt slitas ur sin livssituation och trygghet är att tänka på allas bästa. Att ge människor möjlighet att utbilda sig och omskola sig är också att tänka förnuftigt och med hjärtat. Vi ska inte glömma att denna regering har stängt utbildningsvägar och skurit ned på komvux, negligerat behovet av fler folkhögskoleplatser, minskat högskoleplatser mm.
    Vad vore en regering som består av människor som inte kan se att vissa särintressen är vitala för stora befolkningsgrupper. En politik som tar bort kulturutbudet, stänger samlingslokaler, skär ned på servicen i snöröjning, barnomsorg,åldringsvård och samtidigt ger skattelättnader åt de mest besuttna vad är det om inte en populistisk och maskerad särpolitik. Att ta ansvar och se till att vitala samhällsintressen tillgodoses även där lönsamheten är låg är inte moderaternas starka sida.
    Så lismande och falskt att framställa det som att inte särintressen skulle förekomma i moderaternas led. Att ge till de som behöver det och stimulera vitala verksamheter och få fler i arbete är något som gynnar samhällsekonomin i stort. De resurssvaga människorna omsätter sina pengar direkt i samhällsekonomin. Självklart är det så att Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Soialdemokraterna förstår värdet av goda statsfinanser, att människor har ett arbete och får så bra betalt att de kan styra över sina egna liv, det är en del av välfärden. Det behövs att då man har turen att tjäna tillräckligt och däröver att man betalar skatt för att väsentliga delar av välfärden ska vara tillgänglig för alla, vård, skola,ungdomsgårdar,infrastruktur, kollektivtrafik,natur, post- och banktjänster och exempelvis mat, bostad, kläder och kulturutbud mm..
    Appropå att allmänintresset skulle ha det svårt att göra sig hört ska vi kanske betänka att medierna ägs till största delen av alliansvänliga krafter. Reinfeld är en insmickrande förförare i sitt sätt att framställa det egna partiet. Allmänintresset i Reinfeldts tappning är den rikaste fjärdedelens lovsång.
    Lättnaderna för soloföretagare och småföretagare, ett löfte till särintressena har knappast infriats i alliansens Sverige. Å andra sidan vore det väl i allmänintresset att dessa fick lättnader. Det kunde vid närmare tanke ligga i allmänintresset att de som tjänar under 120 000 inte betalade någon skatt men att de som tjänar däröver betalar skatt och faktiskt kan det ligga i allmänintresset att de med månadslöner över 40 000 betalar någon mer procentandel än de som tjänar mindre. Jag ser nog bara artikeln som ett led i smutskastningen som har inletts.
    Kommer väl ihåg förra valrörelsens hätska och obalanserade kampanj på DN s debatt och ledarsidor. Är det underligt att en tidning som hävdar sig vara fri och oberoende har denna profil på dessa sidor. Inte alls DN ägs av alliansvänliga krafter.
    För en mer nyanserad debatt.
    Tack för mig.
    Tommy Palmgren

    Gilla

 3. Du förstår väl att jag inte är överraskad precis.
  Min syn på regeringens regler gällande försäkringskassan känner du till.
  Men vad är 7 dagar karens mot de männsikor som efter utförsäkringen har 3 månader!! karens för att åter ansöka om sjukpenning.

  Gilla

 4. Exakt! Är precis som du egenföretagare. Inte nog med att man får ha semester och lediga dagar utan betalning. Nu får man inte heller vara sjuk. Avskyvärt! Jag älskar att vara min egen men frågan är ju om man har råd i längden. Det finns ju absolut inga ekonomiska fördelar.

  Gilla

 5. Jag som också är soloföretagare har inget hört…kanske man skulle bli anställd ?? Men vill man byta friheten mot betalda karensdagar ?? Tål nog att fundera på…

  Gilla

  • I vad består friheten av egentligen? För soloföretagare jobbar mer en vem som helst. Man är inte på solen och skaffar färg bara för att vädret blev bra. Man jobbar. För skatter och moms och alla andra kostnader äter upp det man får in.

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.