medkänsla…vad är det?


Titt som tätt poppar upp nyheter om gamla, som antingen tvingas bo i skilda håll fast de har inte varit skilda ifrån varandra i hela sitt liv, eller som nu Veikko Virtanen 90 år gammal som sitter i en vårdhem där alla pratar svenska, medan han glömmer mer och mer av sin inlärda språk och känner sig bortglömd och isolerad i en värld där han inte förstår  språket längre.

Det är förfärligt. Och tänker alltid hur det blir när jag blir gammal och glömsk och skröplig. Den tanken är ångestframkallande kan jag avslöja.  (Men jag har planer kan jag avslöja)

Varför måste alltid dra in media för att ordna upp det totala saknad av medkänsla dessa beslutsfattarna lär ha. Kan det va så att det är ett anställningskrav?  Har du ingen medkänsla så får du jobbet.  Regelboken är din bibel?  Du får jobbet. Du bryr dig inte om den enskilda människan? Du får jobbet. Det enda du har framför ögonen att spara spara spara, även om det på bekostnad på att vara omänsklig. Du kan ljuga utan att blinka? Du får jobbet.

Margot Franzén ( vård- och omsorgschefen på Vaxholms kommun) känner du igen dig? Kallhamrad?  är det så du kommer behandla dina föräldrar också?  Visst de prata ju svenska. Så just det här problemet blir ju inte deras.

Det är bara att skämmas.

Beslutet är överklagad och och väntas på dom.  Hur förfärligt det inte låter?  Väntas på dom.  Byråkrati på hög nivå.

AB

10 tankar om “medkänsla…vad är det?

 1. Men det gäller även svenska äldre och andra i behov av omsorg också! Personalen på många ställen talar så dålig svenska att de är obegripliga. Hade själv alltid en lapp med fraser på olika språk i fickan när ja jobbade som timvik under natten. Skulle något hända hade jag varit ensam att kunna larma och lösa problem. Inte bra, inte acceptabelt.
  Vill inte bli gammal!

  Gilla

  • Och det är ju också sant. Men man kanske kunde omforma systemet och utnyttja situationen med olikspråkade personalen. Och skicka rätt person till rätt ställe. Så kanske alla vinner på det. ( vill inte heller bli gammal)

   Gilla

 2. Så klart ett ämne som alltid berör oss alla Antonia.
  Jag har ALLTID, sen den tid jag jobbade som provtagare på kem.lab i Umeå (man sprang runt på alla avdelningar och stack patienter i fingertoppen för hemoglobinvärde eller blodsockernivå till ex.)
  UNDRAT hur dessa sjukvårdsanställda skulle bete sej mot sina patienter om alla kunde föreställa sej att det var deras föräldrar som var de som gavs vård (oavsett behandling) ??? Nog har man sett mycket som man redan då (som ung) ifrågasatte.
  Det borde finnas mera av ”gode män” till gamlingar, snart går ju även jag i pension 😦 som känner att dom vill ha ett stöd på ålderns höst. JAG skulle gärna ställa upp på det… alla vill vi ju samtidigt känna oss behövda, eller hur ??? Så hör av dej om du bor på annat ort, så ska jag göra mitt bästa för din förälder 🙂 Jag bor i Vasastan, så det får ju gärna vara i närheten och din förälder ska ju gärna tycka om hundar. min lilla Cavallier är omöjligt att inte tycka om 🙂

  kramar

  Gilla

 3. Håller med dig, blir så upprörd över den kyla som visas mot äldre i det här landet, lite som att så fort man blir pensionär ja då är man på sophögen. Man borde ha en helt annan respekt för dom äldre och verkligen ge dom en fin ålderdom efter allt dom gjort för det här landet.

  Allt räknas i kronor och ören och tydligen medkänslan också.

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.