att kunna tima rätt…


Annie Leibovitz. Världskänd fotograf.  Med utställning som ska öppnas den 21 maj i Stockholm på Fotografiska museet och kan beskådas ändå fram till september.

Ska gå och titta på, men jag har redan sett många bilder som är gjorde av henne.  Och tanken dyker upp gång på gång vad är det som gör hennes bilder så omskrivna varför hon är så hyllad? Skulle hon bli lika stor om hon skulle starta sin bana idag? Eller helt enkelt var det lättare förr? Att ha turen att komma tillbaka från Kibbutzen just när musiktidningen Rolling Stones startar och bli en del i den.  Och utveckla sig med tidningen, att ha tillgångar till alla som ska bli stora och bygga ut den kontaktnät nu hon har.

För ärligt talat – 50 assistenter, make-up artister och otaliga ljustekniker?  Kan man misslyckas? Ja, jag vet det finns folk som är bara dåliga att ta bilder och inte ens 100 assistenter skulle kunna hjälpa upp. Men går man runt bara i bloggvärlden kan man hitta många duktiga och intressanta fotografer, som kanske aldrig kommer få en utställning.

inte Annie Leibovitz - men taget av en kompis på 80-talet

Jag tittar på bilden som visar Patti Smith (som för övrigt ser ut som  en man)  med barnen. Vad är det som är speciellt med den bilden ?  Dem flesta har nog liknande bilder hemma. Ju, förutom att det är just Patti Smith och hennes ungar som är modeller.

Visst, hon har och hade kanske originella idéer som Whoopi i mjölk. För hon är svart och mjölken är vitt. Och hon ställer upp, för alla andra blev ju fotograferad av Annie. Då är hon bra.
En bild om en kändis säljer nästan alltid.  Oavsett om det tas i en studio uppbackad av 50 tals medarbetare eller är den taget i smyg med dålig skärpa.

Kan undra förstås om hon hade lyckats lika bra om hon hade stannat i den där Kibbutzen ett år längre och Rolling Stones redan har haft sin fotograf?  Det får jag förstås aldrig veta.  Bara spekulera.  Och kommer fram till  att för att lyckas får man vara på rätt plats i rätt tid, och det är få förunnat.

Men jag ska gå och kolla hennes bilder. Kanske kommer fram till slut att hon är stor, för jag har nu svårt att se att hon är det.

Jag är dock mer nyfiken på Vee Speers utställning.

SvD

Fotografiska Museet

Annons

7 tankar om “att kunna tima rätt…

 1. Haho, ja varför blir en del håsade mer än andra för en del mediokra saker.
  Av dina funderingar gör jag vissa reflektioner och ja, det spelar roll ;-).

  Gilla

  • 🙂 Jag vill inte påstå att hon är dålig, men inte heller så fantastisk som vissa vill få det gällande. Masspsykos.
   Vi kan kanske gå tillsammans och kolla på nära håll? Fast jag är mer nyfiken på de andra utställares bilder.

   Gilla

 2. Nej, hon har bra kontakter bra. Visst kan hon fota. Men det kan ju vi med. Och i dessa tider när digitalen finns kan ju vem som helst göra vad som helst utan mörkrum.

  Jag har undrat när fotograferna ska försvinna från tidningarna. När jag jobbade som journalist både skrev och fotade jag. Gick hur bra som helst. Men nu läser jag i Journalisten att fotograferna ska bort på Söderhamns-Kuriren. Det är på G med andra. Det kostar för mycket att ha en fotograf i släptåg.

  Gilla

  • Jag tror också att fotografer blir mer frilansande, nu när vem som helst kan skicka in foto till tidningarna med hjälp av direktuppkoppling. människor som är redan på plats när det händer.
   Det sparar tidningarna en hel del pengar på.

   Gilla

 3. Mmm, jag är bergis på att du skulle kunna ta fantastiska naturfoton eftersom du kan lägga på lite HDR-effekter.

  Gilla

  • Det är inte meningen att framhäva MIG som fotograf. Och inte heller stor fan av HDR-effekter.
   Men nyligen uppmärksammades en fotograf för sina fantastiska bilder med HDR effekter där han fotograferar fiskarna.
   Så jag förstår inte riktigt din ironiska ton.

   Gilla

 4. Jag har ofta såna där funderingar när jag ser en massa foton, ungefär som dom otroliga naturbilder som en del tar. Dom har ju alla förutsättningar för att lyckas helt enkelt. Visst är dom duktiga fotografer inget snack om det, men skulle jag få möjlighet att arbeta heltid med foto och ha råd med utrustningen så skulle jag också kunna ta förbaskat bra bilder. Nåja jag är lite nöjd med dom jag tar nu också *L*

  Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.