plagiat eller inspiration?…eller solk i odd mollys bägare?


För ett tag sen ( 2007)  stämde Odd Molly Lindex för att de plagierade deras kläder. Odd Molly ska nu bekämpa och stämma alla som kommer på tanken att kopiera deras gudomliga design. ” Dem som stjäl från oss ska åka fast” heter det.

Tidigare har jag skrivit om det i inlägget här.

Jag har googlat på ordet plagiat och inspiration. Plagiat är klockrent definierat: oredovisad imitation eller kopiering av ett verk som framställs som egen skapelse (från wikipedia) medan inspiration är inte lika lätt att definiera: men syftar mest på kreativitet, att man får en känsla som man vidare utvecklar.  Kan vara en svår gräns. Jag känner igen känslan. När jag ser nåt spinner jag vidare direkt till något annat.

Nu har det hänt igen att kläder blitt kopierad. Någon har kört en oschysst metod i sin skapelse, och nu är det just Odd Molly som är den som kopierat.

Den vänstra är originalet från Spirit of Maya, medan den högre är från Odd Molly. Ganska lika. Samma stuk förutom volangen och 2 snudd vid halsöppningen. Samma material i båda – velour.

En sammanträffande bara? Det är möjligt. Men då kan ju såna sammanträffande inträffa andra gånger också. Självklart avvisar Christina Tillmans att DE skulle ha plagierat. De får bara gud(d)umliga och originella idéer hela tiden. Och det kan vara så också.

Jag har själv har haft ideer i huvudet som ingan har gjort det förr, men inte jag själv heller orkade förverkliga. Men några av ideer har blivit till ändå. För andra har tänkt samma sak och var driftigare. Utan min inblandning.

Sånt händer. Och har alltid hänt.

Och särskilt inom design. I design som jag själv upplever nu som om den har stagnerat. Likaväl i klädbranschen som i övrig design.

Realtid
TheodoraS blogg

Annons

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.