världen i en liten by….


Det är ju märkligt hur vi centraliserar oss själva.  Man känner sig själv som medelpunkten i universum och allt utgår i från en själv. Det är ju inte så lätt att få perspektiv hur världen förhåller sig för övrigt.

Någon har förminskat perspektivet så att siffrorna blir mer lättfattliga. Bilden blir märklig, och helt annat än vad jag har föreställt mig och trott.

Om jordens alla invånare skulle rymma i en by med 100 invånare skulle fördelningen va följande:

60 asiater
15 amerikaner (norr-, mellan- och sydamerikaner)
14 afrikaner
11 européer

Av de 100 invånarna skulle vara :

52 kvinnor och 48 män
30 vita och 70 färgade
30 kristna och 70 icke kristna
89 heterosexualla och
11 homo och bi sexuella

6 personer skulle ha 59 % av jordens all förmögenhet i sina händer.

Av 100 skulle

80 leva i fallfärdiga trähus
70 är analfabeter
50 är undernärda
1 är döende
1 skulle just födas
1 hade dator
1 skulle ha högskoleutbildning

Ganska skrämmande när man sitter här och skriver dagligen på sin lilla blogg, klagande på att det är få som läser den, att man känner sig inskränkt när man drabbas av en elak datavirus och kan inte använda sin dator några dar.

Men man kan betrakta  även på följande också. Om du har vaknat idag pigg och med god hälsa känn dig lycklig, då  en halvmiljon människor kommer inte överleva veckan.

Om du har aldrig varit med  krigets hemskheter, eller har aldrig suttit torterat i en fängelsehåla, eller har aldrig känt ångesten över att du inte har någon mat, då har du klart större tur som   500 million människor som lever i just det.

Om du kan utöva din religion utan rädsla och kan besöka din kyrka när som helst,  har du också större tur än de 3 miljarder människor som inte kan det.

Är din kylskåp  full, har du kläder på kroppen och tak överhuvudet ? Då är du mycket rikare än 75 % av jordens befolkning.

Har du en bankkonto? Har du även cash? Då tillhör du världens priviliegierade 8 %.

Klart tittar man runt i Stockholm, i Sverige, i Europa så låter siffrorna ofattbara. Här har vi det mesta. Tom med de som anses vara fattiga i Europa har det bättre. Jag tror inte att jag känner en endaste en som inte kan läsa tex . Men det finns 2 miljarder som inte kan det.

Jag är privilegierad utan att jag tänker på det. Oftast gör jag inget annat än gnäller.  För att jag har det inte bättre.

Och vad kan man göra? Sänka pengar? Ge bidrag?  Hjälper det verkligen att köpa sig fri från dålig samvete? Hjälper det?

Av 100 kronor hur mycket som går till den som verkligen behöver hjälp? När administrationen har fått sin andel hur mycket finns det kvar?… När af Donner typer både här och annanstäders tullar på pengarna, hur mycket finns det kvar? När korruptionen är ju stor  just i de fattigaste länderna. Just där där det skulle behövas mest. Hur mycket kommer att finnas kvar av 100 kr?

Och vad kan man göra? Ska man göra överhuvudtaget nåt? Eller blir det bättre att låta de fattiga hitta på egna lösningar för  att förbättra sina sitts.

Kanske blir det mer uppskattat av de själva och resultatet är mer hållbar, än om  i-länderna skickar hjälp men i sin hjälp tänker mest på den egna profiten och utnyttjar u-länderna i eget syfte.  Låtsas att ge med högerhanden, men med den vänstra tar de det mesta de kan, och använder länderna till farliga experiment. För någonstans ska man ju testa de nya ideerna.  Många kommer ju undan med det , tills något avslöjas.

Bilar skrotas i Afrika för att i Afrika är miljökraven  inte lika hårt. Och säkert kan ju någon mutas också för att se mellan fingrarna. Här i Europa, i Sverige ska miljökraven efterlevas men utanför Europa kan miljön smutsas ner. Man kan frakta dit det mesta från bilar till datorer och vilket annat avfall som helst.  De fattar ju noll ändå.  Just en snygg hjälp.

Annons

4 tankar om “världen i en liten by….

 1. Hejsan!
  Ditt inlägg sabbades totalt när du skriver att det nästan bor mer än 3 (!) gånger så många människor i Europa som i Afrika (21:8). Var har du hämtat siffrorna? Tänkte du igenom om det kändes rimligt innan du publicerade dem? Afrika, världens till ytan näst största kontinent, har närmare en miljon invånare, medan Europa skvalpar kring 800 miljoner. Trovärdigheten för all annan statistik försvinner som ljus i ett mörkt hål.

  Nu ska jag sluta vara en bitch och skriva att det är jättebra att du skriver och tänker till om såna hära frågor 🙂 det är livsviktigt frågor, mil ifrån en skattesänkning hit eller dit, jämställdhetsbonus där eller vårdnadsbidrag där (även om de frågorna inte ska föringas!)Att utvecklingsfrågor inte diskuteras mera är en nationell skam och ett stort svek, när jag (som bor i skåne) till exempel genom det politiska systemet förväntas understödja en arbetslös och behövande i norrland (200 mil bort) varför ska jag inte hjälpa en människa under mycket tyngre problem i afrika (nordafrika är inte mycket mer än 200mil bort)

  däremot är sättet det sker på nu kontraproduktivt.bistånd göder korruption och cementerar existerande politiska strukturer, som med få undantag är kleptokratiska och despotiska. Lösning? Jag har ingen – men så har heller ingen seriös debatt om detta förts, varken i Sverige eller någon annanstans,

  Gilla

  • Hej Oskar. Tycker inte alls att du var bitchig. Visar mer att du läser verkligen texten. Och jag kan inte annat än hålla med dig. Siffrorna är inte korrekta.
   Jag har räknat om och nu skriver in de rätta. Även om Afrika har faktisk inte 3 gånger så många invånare som Europa. Afrika har ca 900 miljoner medan Europa ca 730 miljoner.

   Gilla

 2. Bra genomgång. Världen är både liten och stor. Varför ska man gnälla? Det har jag slutat med. Jag är så tacksam för allt. Blir glad när jag tar en ny disktrasa. En ny Wettex. Väljer mellan rosa, gul eller blå. Ibland en grön.

  Gilla

  • Ja, man får en annan perspektiv när man kan relatera. Det är lätt att tro att alla har det lika bra som själv. I alla fall trodde jag att fler hade det bättre än vad de har.

   Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.