flockbeteende…


Orsaken till krig kan lätt studeras i dem senaste händelserna runt Linnea. Som nu alla vet blev hon våldtagen på en skoltoalett. Oscar som har begått våldtäkten fick stöd av hela samhället, tom  blev han hyllad. Alla ställde upp på hans sida, från rektor till präst.  Medan den våldtagna blev hotad, bespottad, förföljd rent av mobbad.

Att Oscar hunnit våldta en flicka till brydde sig ingen om. Hon fick väll skylla sig själv hon med.
Alla ställer upp för en badboy.

Man kan undra förstås hur det hela har gått till. Vem ledde flocken likt  Hitler som har suggererat  ett helt land med sin ordflöde. Det är som när sektledare får makt över sina anhängare. Ingen ifrågasätter. Ingen. Och Oscars mor har nog suttit och var och är stolt över sin misslyckade son.  Kan felet ligga hos henne?  Vad hade hon gett för värderingar till Oscar? Och vad har Oscar har lärt sig av att alla stödde och applåderat honom. Inser han vad han har gjort? Att det han har gjort är brott?

Och nu efter att media har tagit upp fallet, har pendeln förstås vänt. Nu slår den skoningslöst mot förövaren. Och det är lika illa det med. Det bara haglar in hatbrev i deras maillåda, precis som det haglade hos Linnea.

Jag undrar  förstås vad är det som gör människorna så enkelspåriga?  Spring dit så springer alla dit, spring hit och alla springer hit. Är det möjligheten att vara anonym på nätet eller finns nån annan uppdämd vrede bakom, som utkristalliseras genom att angripa andra. Utan  att använda hjärnas berömda gråa celler? Att nätmobba har blivit nästan en trend, där det startas hatgrupper på Facebooken dagligen.

Är människorna så lättstyrda?
Är det konstigt att det finns krig på vård planet?

Kan den mänskliga flocken säga nåt annat än bäääääää…? och stämma in i kören?

Expressen , 2, 3, AB, 2, Palena Inn, mrmhalland, SvD, DN

Annons

8 tankar om “flockbeteende…

  1. Här får killen bekräftelse ifrån sina medmänniskor att han hade gjort rätt när han hade gjort så fruktansvärt fel. Samhället och vänner är väl till för att vägleda till goda gärningar och tala om vad som är rätt eller fel. Jag mår illa och känner mig bedrövad samtidigt glad över att jag har gått ur svenska kyrkan. Människor i grupp kan vara så onda! Därför är det så himla viktigt att tänka själv, ifrågasätta och vara kritisk i varje form av grupp man ingår i. Man får inte vara rädd för att bli utesluten. Tack alla människor som vågar stå upp för den som är svag!

    Gilla

  2. Trevlig lördag! Ja, vem leder mobben eller flocken? Människor är mycket lättstyrda. Dessvärre.
    Jag har tittat på filmen när Oskar delar ut vita blommor i kyrkan. Han blev hyllad som en hjälte. I kyrkan!

    Gilla

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.