nu förstår jag allt….


Har alltid undrat över varför saker går som det går här i Sverige.  Lite trögt, lite överarbetad. Kostnaderna alltid drar iväg. Men det är inte så konstigt. Eller?

Läs här så du kanske får en aha upplevelse du med:

Ericsson och Nokia bestämde sig för att utkämpa en årlig roddtävling med åttamannalag. Bägge manskapen tränade länge och när dagen för kapprodden kom var båda lagen i absolut toppform men Nokia vann med 1 km.

Efter nederlaget var moralen i botten hos Ericssons lag. Högsta ledningen beslutade att man skulle vinna påföljande år och tillsatte en projektgrupp som skulle undersöka problemet. Projektgruppen upptäckte efter mycket analyserande att Nokia hade sju man som rodde och en som styrde medan Ericssons lag hade en man som rodde och sju som styrde. I denna krissituation visade ledningen prov på avsevärd handlingskraft.

Man engagerade en konsultfirma som skulle undersöka strukturen i det svenska laget. Experterna kom efter flera månader fram till slutsatsen att det var för många som styrde och för få som rodde.
Mot bakgrund av experternas rapport genomfördes omedelbart förändringar i lagstrukturen. Nu hade man fyra styrmän, en styrledare och en roddare. Dessutom införde man ett bonussystem för att motivera roddaren: ” Vi måste utvidga hans arbetsområde och ge honom mer ansvar!”

Året därpå vann Nokia med 2 km. Ericsson avskedade roddaren med hänvisning till dålig arbetsprestation, men betalade ut en bonus till ledningen som uppskattning för de stora ansträngningarna den lagt ned.

Konsultfirman gjorde en ny analys, varav man drog slutsatsen att man valt rätt taktik, att motivationen också var god och att det alltså måste vara materialet som behövde förbättras. Idag är det svenska bolaget i färd att utveckla en ny båt.

Och jag själv undrar just när Slussen blir klar?

Annons

2 tankar om “nu förstår jag allt….

Kommentera gärna, tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.